CO2-gecompenseerd gas
Voor veel Nederlanders is het nog niet mogelijk om gasloos te wonen. Daarom compenseert ENGIE sinds 2019 standaard de CO2-uitstoot van het gasverbruik van alle klanten.
Dankzij nieuwe inzichten heeft de ENGIE Groep in 2024 besloten om over te stappen op een mix van groen en fossiel gas. Vanaf december 2024 ontvangen nieuwe klanten en bestaande klanten met een nieuw vast contract daarom standaard Mix met groen gas. Voor klanten met een modelcontract blijven wij voorlopig de CO2-uitstoot van het gasverbruik compenseren. Hiervoor investeren wij namens onze klanten in projecten die de uitstoot van het gasverbruik compenseren.
Eén van die projecten is ons eigen Gold Standard cookstove project. Hiermee brengen we de totale CO2-uitstoot naar nul. Benieuwd naar de impact van het project in 2022? Download hier de complete impactrapportage van de Climate Neutral Group (CNG) voor 2022 en hier die van 2021. Let op: dit rapport toont alleen de compensatie voor onze vaste klanten. De compensatie voor onze flexibele klanten is niet in dit rapport meegenomen. In praktijk compenseren we dus meer CO2 dan vermeld.
Schone kooktoestellen voor wereldwijde CO2-reductie
Een gemiddeld Nederlands huishouden zorgt met het gebruik van gas om te koken, douchen en verwarmen van het huis voor een uitstoot van ongeveer 2.642 kilogram koolstofdioxide (CO2) per jaar. Voor grote huishoudens en bedrijven is de uitstoot vaak nog hoger.
Broeikasgassen zoals CO2 dragen bij aan klimaatverandering. Om de uitstoot van CO2 te compenseren, investeren wij in onze eigen Gold Standard cookstove (kooktoestel) projecten in Eritrea, Ethiopië en China. Door de inzet van deze schone kooktoestellen, is er tot 70% minder hout of houtskool nodig. Op deze manier dragen de kooktoestellen bij aan minder ontbossing, een betere luchtkwaliteit en wereldwijde CO2-reductie.
Verbeteren van leefomstandigheden
Ruim een derde van de wereldbevolking kookt dagelijks op een open vuur. De rook die daarbij vrijkomt, is enorm slecht voor de gezondheid. Deze manier van koken heeft een grote impact op het klimaat. Daarnaast heeft het ook impact op de economische en sociale ontwikkeling van met name vrouwen en kinderen, die iedere dag uren bezig zijn met hout sprokkelen en koken. Schone kooktoestellen dragen bij aan het verbeteren van deze leefomstandigheden.
In de praktijk
Momenteel zijn wij al in drie landen actief met een cookstove project: Eritrea, Ethiopië en China. Met het deze projecten voorzien wij de lokale bewoners van schone kooktoestellen en trainen we hen in het gebruik hiervan.
Lees meer over onze projectenBomen planten met Trees for All
Naast de investering in de cookstove projecten, doneren wij aan de Stichting Trees for All. Dit doen wij namens iedere klant die kiest voor een energiecontract met CO2-gecompenseerd gas. Trees for All plant hierdoor bomen, in Nederland en wereldwijd. Want bomen zetten CO2 om in zuurstof. Zo hebben we samen sinds 2016 al meer dan 130.000 bomen geplant.
Veelgestelde vragen over CO2-gecompenseerd gas
Browserupdate aangeraden
Je browser wordt niet meer ondersteund. Gebruik Edge, Safari, FireFox of Chrome om Engie optimaal te kunnen gebruiken.
InternetExplorerWarning/SubTitle
- Chrome
- Firefox
- Safari
- Edge