Biogas

Biomassacentrale energieproducent in de toekomst?

De hernieuwbare energie die wordt verkregen uit biomassa was tot een paar jaar geleden een belangrijke energiebron die moest bijdragen aan het verlagen van de CO2-uitstoot. Inmiddels daalt de inzet van biomassa ten opzichte van zonne- en windenergie. Wat betekent dit voor de biomassacentrales. Spelen zij in de toekomst nog een rol als energieproducent? 

Wat is biomassa?

Biomassa is plantaardig of dierlijk materiaal, zoals groente-, fruit- en tuinafval GTF), dierlijke mest, plantaardige olie, hout, mais en voedselresten. Biomassa kan worden gebruikt als grondstof voor onder andere kleding, voedsel, papier en bouwmateriaal. Daarnaast is het te gebruiken als een energiebron. Hiervoor moet je biomassa eerst omzetten in energie. Dit is mogelijk door het te verbranden, vergassen of vergisten. 

 

Biogas

Hernieuwbare energiebron

Biomassa behoort tot de hernieuwbare energiebronnen. Het plantaardige materiaal kun je eerst laten groeien, vervolgens gebruiken en weer opnieuw aanplanten. Op die manier neemt de totale hoeveelheid 'groen' niet af. Ook koolstofdioxide (CO2) maakt een cyclus. Bomen en planten halen dit gedurende hun bestaan uit de lucht. Na het verbranden komt dit weer vrij.  Door voor elke boom die wordt verbrand, een nieuwe aan te planten, is er sprake van een CO2-neutrale brandstof. Dit is dan ook de reden waarom biomassa de afgelopen 20 jaar een steeds grotere rol is gaan spelen in het energieverbruik. Het draagt bij aan een vermindering van de sterk vervuilende uitstoot van kolencentrales.

Biomassacentrales: wel of niet duurzaam?

Een voordeel van energie uit biomassa is dat biomassacentrales dit in constante hoeveelheden kunnen produceren. Je levert een bepaalde hoeveelheid biomassa en krijgt daar een bepaalde hoeveelheid energie voor terug. Hierin verschilt het van de energie die afkomstig is van windmolens of zonnepanelen. Deze zijn afhankelijk van de weersomstandigheden, waardoor de energieproductie een veel grilliger verloop kent. Biomassa heeft ook zijn nadelen. Zo wordt er vaak afgevraagd of biomassa wel 100% groene energie oplevert. Wil je de energieproductie verhogen, dan heb je steeds meer biomassa nodig. Dit kan nadelige gevolgen hebben voor het milieu. De kritiek spitst zich vooral toe op het verbranden van afvalhout. De vraag is of er voldoende duurzaam hout beschikbaar is om dit om te zetten in energie. Is dit niet het geval dan zou er hout nodig kunnen zijn uit niet duurzaam beheerde bossen, of moet dit uit het buitenland worden geïmporteerd. 

Wat is de toekomst van biomassa?

Het gebruik van biomassa als energiebron draagt bij aan een vermindering van de CO2-uitstoot. Dit is zeker het geval als er gebruik wordt gemaakt van reststromen GTF en mest. Toch neemt het aandeel in de totale energieproductie de laatste jaren sterk af. Dit heeft alles te maken met een toename van de productie van wind- en zonne-energie. Voor de productie van groene stroom was het aandeel biomassa in 2022 gedaald naar 18%. Terwijl het aandeel wind (46 procent) en zonnestroom (36%) juist flink steeg.  De afgelopen jaren is het aantal huishoudens dat heeft geïnvesteerd in zonnepanelen sterk toegenomen. Dat verklaart mede het succes van deze groene energiebron. Wil je ook zelf energie opwekken? Kies voor de zonnepanelen van ENGIE.

Biomassacentrales van ENGIE

ENGIE heeft al vele jaren ervaring met de ontwikkeling en exploitatie van groen gasinstallaties. Met de expertise die we hebben opgedaan zijn we bezig om moderne installaties te ontwikkelen en grootschalig groen gas te produceren.

BiogasPlus; vergister; Hardenberg