Slimme meter app

Hoe werken dynamische energietarieven?

Wanneer je een energiecontract afsluit kun je kiezen voor een contract met variabele energietarieven of een contract met vaste energietarieven. Sinds kort is hier ook een derde optie bij gekomen, namelijk een contract met dynamische energietarieven. Wat zijn deze dynamische energietarieven precies? Hoe voordelig zijn deze contracten? En wat zijn de risico’s? Je leest het op deze pagina.

Dynamische energietarieven: wat houdt het in?

Dynamische energietarieven zijn prijzen voor stroom en gas die direct gekoppeld zijn aan de prijzen op de spotmarkten voor elektriciteit en gas. De stroomprijzen kunnen van uur tot uur variëren en de gasprijzen worden per dag vastgesteld. De energietarieven zijn dus pas een dag van tevoren bekend. Met de inzichten van de spotmarkt kun je jouw gebruik aanpassen op momenten wanneer de prijzen het laagst liggen. Daarnaast hoef je geen risico-opslag te betalen aan de energieleverancier. Het nadeel van dynamische energietarieven is dat prijsschommelingen op de energiemarkt direct invloed hebben op de prijs die jij betaalt voor een kWh stroom of een m3 gas.  

Opbouw energieprijs met dynamische tarieven

Energietarieven zijn opgebouwd uit verschillende prijscomponenten, zoals leveringskosten (per kWh en per m3), energiebelastingen en netbeheerkosten. Voor zowel de vaste, variabele als dynamische energiecontracten geldt dat de energiebelastingen en netbeheerkosten hetzelfde zijn. Met een contract met dynamische energietarieven zijn alleen de leveringskosten dynamisch.

 

Wat zijn de voordelen?

  • Voordelige energietarieven
    Met inzichten uit de energiemarkt is het mogelijk om je energieverbruik aan te passen op het moment dat de energieprijzen het laagst liggen, bijvoorbeeld op de vroege ochtend of in de nacht. 
  • Je betaalt geen extra kosten (risico-opslag) aan de energieleverancier
    Je betaalt alleen voor de uurprijs van elektriciteit en de dagprijs van gas. Met dynamische energietarieven heb je dus niet te maken met extra opslagkosten die je aan je leverancier moet betalen.
  • Slimme oplossingen
    Bij deze contracten worden ook vaak slimme oplossingen door de energieleverancier aangeboden die je helpen om meer controle te krijgen over je energieverbruik. 
     
     

Image

Risico's energiecontract met dynamische tarieven

Naast de verschillende voordelen die dynamische energietarieven met zich meebrengen, zijn er ook een aantal risico’s die deze tarieven met zich meebrengen: 

  • Hogere energieprijzen op de spotmarkt
    Door jouw energiegebruik aan te passen op momenten wanneer de energie- en gasprijzen het laagst liggen, ben je voordelig uit. Je hebt dit echter niet altijd zelf in de hand. Wanneer de energiemarkt zich in een crisis bevindt of wanneer er veel vraag is naar gas en stroom, zoals in de winter, ligt het energietarief een stuk hoger. Met een vast of variabel energiecontract heb je minder tot geen last van deze schommelingen in de markt.
  • Uiteenlopende energierekeningen
    Vanwege de constant veranderende energietarieven zullen je energierekeningen elke maand anders zijn. Met name in de winter zul je een hogere energierekening krijgen en in de zomer ben je een stuk goedkoper uit. Aangezien de meeste energieleveranciers werken met vaste voorschotbedragen, zullen de energierekeningen niet helemaal als een verrassing komen. 
     
 

Wel of geen slimme meter nodig?

Om gebruik te kunnen maken van dynamische energietarieven heb je een slimme meter nodig. En je moet daarnaast je leverancier ook toestemming geven om deze meter uit te lezen. De reden hiervoor is dat jouw energieleverancier namelijk moet kunnen inzien op welke momenten jij energie verbruikt om zo de tarieven van dat moment in rekening te kunnen brengen. 

Persoonlijk aanbod energiecontract

Bij het afsluiten van een energiecontract is een energieleverancier verplicht om een aanbod op maat doen. Dus een overzicht van je jaarlijkse energiekosten op basis van jouw energieverbruik. Hiermee krijg je een duidelijk beeld van je jaarlijkse kosten en kun je gemakkelijk verschillende energieleveranciers met elkaar vergelijken. 

Aangezien met dynamische energietarieven de prijs nooit gelijk is, is het voor de energieleverancier gecompliceerder om een overzicht van de jaarlijkse kosten te maken op basis van je energieverbruik. Er is daarom vastgesteld dat energieleveranciers één keer per maand volgens een vaste methode een verwachte inkoopprijs voor de komende 12 maanden moeten berekenen.

Dynamische energietarieven van ENGIE

Momenteel hebben we bij ENGIE nog geen contract met dynamische energietarieven. Wel bekijken we de mogelijkheden voor in de toekomst. Wil jij er als eerste op de hoogte zijn van onze dynamische energietarieven? Download alvast onze gratis ENGIE-app. Zo ben jij er zeker van dat je niets mist. Ook als je geen klant bent van ENGIE kun je gebruik maken van onze app en je verbruik en kosten inzien.

Grip op je energie met de ENGIE-app