Image

Elektrificatie: geen fossiele brandstoffen meer

Overal om je heen zie je het gebeuren. Elektrische voertuigen, duurzame woningbouw of innovaties in de landbouw, we krijgen steeds meer te maken met elektrificatie. Elektrificatie is enorm belangrijk in de energietransitie: de overgang van fossiele brandstoffen (bijvoorbeeld aardolie, aardgas, steenkool of bruinkool) naar duurzame, groene energiebronnen als zonne-, wind- en waterenergie. Dit is van groot belang om de uitstoot van broeikasgassen als CO2 tegen te gaan en de klimaatverandering af te zwakken. In dit artikel kun je lezen wat elektrificatie precies is en wat het voor jou kan betekenen.

Wat is elektrificatie?

De definitie van elektrificatie zit hem eigenlijk al in de naam. Het is namelijk het proces van het vervangen van niet-elektrische apparaten of systemen naar elektrische varianten. Door elektrificatie verminderen we ons energieverbruik en werken we samen aan een duurzame samenleving, waarin we niet meer afhankelijk zijn van fossiele brandstoffen.

Directe en indirecte elektrificatie

Er zijn twee vormen: directe en indirecte elektrificatie. Directe elektrificatie is dat een energiebron wordt vervangen door een elektrisch alternatief. Brandstofvoertuigen worden vervangen door elektrische voertuigen en voor brandstofketels komen warmtepompen. Daarnaast hebben we indirecte elektrificatie. Hier is elektriciteit niet gelijk een vervanging voor een fossiele brandstof, maar nemen we een tussenstap. Dan wordt er van groene stroom (opgewekt door bijvoorbeeld zonnepanelen of windmolens) een groene brandstof gemaakt. Een voorbeeld hiervan is waterstof. Dit heeft als voordeel dat het makkelijker opgeslagen en getransporteerd kan worden. 

Efficiënte verduurzaming in jouw woning

De voordelen van elektrificatie voor het milieu zijn duidelijk. Maar daarnaast zul je hier ook gevolgen van merken in je portemonnee: het leidt namelijk tot een lagere energierekening. Elektrische apparatuur is namelijk vaak zuiniger en efficiënter. Daarnaast kun je deze apparaten soms op afstand besturen, waardoor je ze kunt laten draaien op gunstige tijdstippen (als je zonnepanelen hebt overdag). Er zijn een aantal voorbeelden van efficiënt verduurzamen die jij kunt toepassen in jouw woning. Zo wordt er steeds meer gekookt op inductieplaten, komen er vaker warmtepompen of elektrische boilers in plaats van cv-ketels en kun je ervoor kiezen om zonnepanelen aan te schaffen.

Zonnepanelen op garage

Werk samen aan een groene toekomst

ENGIE is een zeer duurzame energieleverancier. Onze gedachte achter groene stroom is dat we zuinig omgaan met de wereld zodat we er langer gebruik van kunnen maken. Daarom investeren wij in de gehele energietransitie. Daarin kijken we naar alle mogelijke manieren om onze diensten te kunnen verduurzamen. Zo kijken we niet alleen naar huidige opties om groene energie op te wekken, maar investeren we ook in onderzoek naar nieuwe mogelijkheden. En ook jij kunt een bijdrage leveren aan verduurzaming! Gebruik elektrificatie en maak bewuste keuzes op het gebied van elektriciteit en energie. 

Ontdek onze energieproducten