Energie/elektriciteit: Alles wat je hierover moet weten
Het afsluiten van een nieuw contract voor energie/elektriciteit lijkt vaak erg ingewikkeld. Toch is het niet zo moeilijk als je denkt. Door rekening te houden met een aantal belangrijke elementen, weet jij binnen no-time wat voor jou de beste optie is. Wij vertellen je graag waar je op moet letten en hoe je gemakkelijk kunt besparen op jouw energierekening.
Opbouw kosten energie / elektriciteit
Voordat je een contract af gaat sluiten bij een energieleverancier, is het belangrijk om te weten hoe jouw energierekening opgebouwd is. De Nederlandse energierekening bestaat uit leveringskosten, overheidsheffingen en netbeheerkosten. We leggen je hieronder uit wat deze begrippen inhouden.
Leveringskosten
De leveringskosten bestaan uit vaste leveringskosten en variabele leveringskosten. Vaste leveringskosten, ook wel vastrecht genoemd, zijn de kosten die je altijd betaald, hoeveel stroom je ook verbruikt. Je betaalt deze kosten per jaar, maand of kwartaal. Deze kosten kunnen wel per leverancier verschillen, omdat leveranciers zelf mogen bepalen hoe hoog deze kosten zullen zijn. Het is daarom belangrijk om hier goed naar te kijken als je een nieuw contract voor energie/elektriciteit afsluit. De variabele kosten zijn de kosten die je betaalt voor het aantal kWh dat je verbruikt. Dit is dus afhankelijk van je verbruik.
Verder kun je ook kiezen voor enkeltarief of dubbeltarief. Enkeltarief betekent dat je altijd hetzelfde tarief betaalt, ongeacht het moment van de dag. Dit tarief is mogelijk voor iedere energiemeter. Voor dubbeltarief moet je een dubbele meter in je meterkast hebben. Deze dubbele meter werkt met daluren voor elektriciteit en gas. Dit houdt in dat je op werkdagen tussen 7 en 9 of 11 uur een lager tarief betaalt en overdag iets meer. De tijden voor daluren verschillen per regio en worden bepaald door de netbeheerder. Het is het beste om goed te kijken naar jouw situatie en wat daar bij past.
Overheidsheffingen
Onder overheidsheffingen verstaan we de belasting die je betaalt over je energierekening. Het gaat hierbij om energiebelasting, ‘Opslag Duurzame Energie’ en btw. Afgelopen jaar waren de belastingen voor energie verlaagd naar 9%, vanaf 2023 is dit percentage weer verhoogd naar 21%.
Netbeheerkosten
Netbeheerkosten zijn de kosten die je betaalt voor het vervoeren van elektriciteit of gas naar jouw woning. Met deze kosten betaalt je netbeheerder bijvoorbeeld de kosten die gemaakt worden voor het plaatsen van elektriciteitskabels of nieuwe gasleidingen. Ook wordt hier het onderhoud van betaald. Je betaalt deze kosten aan je energieleverancier, die het vervolgens weer uitbetaald aan de netbeheerder.
Ontdek het gemak van ENGIE
-
100% Nederlandse groene stroom
-
Inzicht en besparen via gratis energie-app
-
Uitstekende service, beoordeeld met een 8,0
Inzicht in jouw energie en elektriciteit via onze gratis app.
Download de gratis ENGIE-app. Zo heb je niet alleen altijd en overal gemakkelijk inzicht in je verbruik, maar ben je ook direct als eerste op de hoogte van onze voordelige elektriciteitstarieven en terugleververgoeding. Al meer dan 500.000 keer gedownload. Ook te gebruiken als je geen klant bent van ENGIE.
Prijzen voor elektriciteit
Afgelopen jaar gingen de elektriciteitsprijzen door het dak heen, deze stegen enorm. Inmiddels lijken de prijzen enigszins stabiel. Om de energieprijzen betaalbaar te houden, is vanaf januari 2023 het prijsplafond van kracht. Met daarbij nog een aantal andere maatregelen om de energierekeningen in Nederland zo laag mogelijk te houden.
De tarieven voor stroom en gas veranderen continu. Momenteel bedraagt de prijs € 0,54 per kWh. Het gemiddeld jaarlijks verbruik elektriciteit en gas van een Nederlands huishouden is 1.169 kuub gas en 2.479 kWh stroom. Echter, de energierekening is voor niemand hetzelfde. Wij raden aan om eerst te kijken naar je eigen verbruik en op basis daarvan te kijken naar een geschikte leverancier.
Makkelijke bespaartips voor energie / elektriciteit
De huidige prijzen voor elektriciteit zijn dus een stuk hoger dan normaal. Daarom kan het handig zijn om te kijken hoe je energie/elektriciteit kunt besparen. Je kunt dit doen door bijvoorbeeld zonnepanelen of een warmtepomp te laten installeren, maar stroom besparen hoeft niet per se geld te kosten. Met een aantal kleine aanpassingen in huis kun je al geld besparen. We geven je hieronder een aantal tips waarmee je gemakkelijk kunt besparen op energie/elektriciteit.
- Vaatwasser: Was zoveel mogelijk met de hand af en zet je vaatwasser pas aan als deze helemaal vol is. Op deze manier kun je ongeveer 36 kWh per jaar besparen. Ook kan het helpen om de vaatwasser op de eco stand te zetten. Hierdoor was je een stuk zuiniger en kun je op jaarbasis 66 kWh besparen.
- Wasmachine: Was zoveel mogelijk op een lage temperatuur, zoals 30 of 40 graden. Hiervoor verbruik je namelijk een stuk minder stroom en je was wordt net zo schoon. Voor bepaalde situaties is het natuurlijk wel verstandig om op 60 graden te wassen. Je bespaart met koud wassen ongeveer 36 kWh stroom per jaar. Ook kun je makkelijk energie besparen door alleen wassen te draaien als de trommel helemaal vol zit. Hiermee kun je 33 kWh per jaar besparen. Tot slot kun je veel energie besparen door de was op te hangen, in plaats van te drogen in de droger. Je bespaart hiermee al 257 kWh per jaar.
- Airco: Is het warm in huis en ben je op zoek naar verkoeling? Dan is het vaak beter om de airco uit te laten en een ventilator aan te zetten. Airco’s verbruiken namelijk een hoop stroom en door te kiezen voor een ventilator bespaar je al snel 140 kWh stroom.
- Oude apparaten: Als je oude apparaten in huis hebt, zoals een oude tv, kun je deze het beste helemaal uit zetten. Deze apparaten verbruiken in de stand-by stand namelijk nog steeds energie. Nieuwe apparaten hebben vaak minder sluipverbruik, dus bij deze apparaten zal het energieverbruik meevallen. We raden je wel aan om hier goed naar te kijken, omdat sommige nieuwe modellen wel meer verbruiken in de slaapstand.
Groene stroom van ENGIE
Ben je op zoek naar een nieuwe leverancier voor energie/elektriciteit en wil je niet teveel betalen? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. Bij ENGIE profiteer je van een hoop voordelen, zoals:
- Standaard Nederlandse groene stroom.
- Scherpe energietarieven door onze eigen zonne- en windparken.
- Inzicht in je verbruik via de gratis ENGIE-app.
- Gratis advies voor het verduurzamen van jouw woning.
Wij dragen graag bij aan een duurzaam Nederland, jij ook? Door te kiezen voor ENGIE help je mee om Nederland een stukje groener te maken. Je kunt al binnen 1 minuut jouw energiekosten berekenen en overstappen is zó geregeld.
Browserupdate aangeraden
Je browser wordt niet meer ondersteund. Gebruik Edge, Safari, FireFox of Chrome om Engie optimaal te kunnen gebruiken.
InternetExplorerWarning/SubTitle
- Chrome
- Firefox
- Safari
- Edge