Energiecontract 2025: dit verandert er voor jou
De energiemarkt in 2025
Aan het einde van 2024 wil je graag weten wat je kunt verwachten van je energiecontract in 2025. In de afgelopen jaren zijn de energieprijzen flink in beweging. De prijzen voor gas en stroom zijn weer redelijk gestabiliseerd in 2024, maar wat gaat er in 2025 gebeuren? In dit artikel vertellen we je meer over de ontwikkelingen binnen de energiemarkt in 2025 en wat voor invloed dit heeft op jouw energiecontract.
Hoe is je energiecontract opgebouwd?
Om te begrijpen hoe de ontwikkelingen invloed hebben op jouw energiecontract, is het handig om te weten hoe je energiecontract is opgebouwd.
- Leveringskosten: Dit zijn de kosten die je aan je energieleverancier betaalt om gebruik van energie te kunnen maken. Deze kosten zijn onder te verdelen in vaste en variabele leveringskosten. De vaste kosten zijn kosten die je standaard elke maand betaalt voor onder andere de administratie. De variabele leveringskosten zijn afhankelijk van hoeveel elektriciteit of gas je daadwerkelijk verbruikt.
- Netbeheerkosten: deze worden betaald aan de netbeheerder, het bedrijf dat verantwoordelijk is voor het beheer van het elektriciteits- en gasnetwerk in jouw regio. Dit hoeft je niet zelf te doen, hier zorgt de energieleverancier voor.
- Energiebelasting en overheidsheffingen: dit zijn alle belastingen en heffingen die je betaalt over je energieverbruik. Zo betaal je de volgende belastingen en heffingen over je energie: Energiebelasting, Opslag Duurzame Energie- en Klimaattransitie (ODE) en BTW.
Samen bepalen deze onderdelen het grootste deel van je energierekening. Terwijl de leveringskosten afhankelijk zijn van de keuze van je energieleverancier, zijn belastingen en netbeheerkosten grotendeels vastgelegd en worden ze door de overheid en de netbeheerder bepaald.
Wat verandert er in 2025 voor je energiecontract
Het voorspellen van de energieprijzen voor 2025 is ingewikkeld door de vele factoren die hierbij komen kijken. De energieleveranciers, netbeheerders en de overheid spelen allemaal een rol in het bepalen van de tarieven. Ook vraag en aanbod hebben invloed. Daarnaast kunnen andere aspecten de prijzen van gas en elektriciteit beïnvloeden, zoals geopolitieke gebeurtenissen, weersomstandigheden en handelsbeperkingen. Deze factoren kunnen de prijzen onverwacht laten stijgen of dalen. Wat wel zo goed als vast staat, zijn de veranderingen rondom de energiebelastingen en netbeheerkosten in 2025.
Met welke ontwikkelingen moet ik in 2025 rekening houden?
- Lagere energiebelasting: het gemiddelde huishouden in Nederland gaat minder energiebelasting betalen in 2025. Zo wordt zowel de energiebelasting op stroom en gas verlaagd. Ook wordt de vermindering energiebelasting verhoogd, waardoor je meer energiebelasting terug krijgt.
- Stijging van de netbeheerkosten: door de toename van duurzame energieopwekking, zal het elektriciteitsnet uitgebreid moeten worden om goed te kunnen blijven functioneren. Deze kosten zullen met ongeveer 11% gaan stijgen. Hoeveel deze kosten exact zullen stijgen, verschilt per netbeheerder en de capaciteit van de aansluiting.
- Noodfonds Energie: het kabinet heeft laten weten dat er geld is gereserveerd voor 2025 voor een fonds om huishoudens te ondersteunen bij het betalen van de energierekening. Hier wordt nog meer bekend over gemaakt.
Lagere energierekening door te besparen
Er zijn binnen de energiemarkt veel factoren waar je geen invloed op hebt. Waar je wel invloed op hebt is je energieverbruik. Zo kun je jouw energierekening laag houden door te besparen op je verbruik. Dit kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld door de verwarming lager te zetten, een waterbesparende douchekop te gebruiken of je huidige lampen te vervangen voor LED-verlichting. Daarnaast kun je ook kiezen voor meer ingrijpende methodes door zelf stroom op te wekken met zonnepanelen of minder gas te gebruiken via isolatie of een warmtepomp.
Weet je nog niet waar je moet beginnen? Dan geven onze experts graag een advies op maat.
Kies voor voordeel en zekerheid met ENGIE
Als je zekerheid en stabiliteit belangrijk vindt en je je geen zorgen wilt maken over mogelijke prijsstijgingen, kan een vast contract een goede keuze zijn. Bij ENGIE kun je zowel een 1-jarig als een 3-jarig energiecontract afsluiten. Profiteer van de scherpe tarieven en duurzame energie met onze energiecontracten.
Browserupdate aangeraden
Je browser wordt niet meer ondersteund. Gebruik Edge, Safari, FireFox of Chrome om Engie optimaal te kunnen gebruiken.
InternetExplorerWarning/SubTitle
- Chrome
- Firefox
- Safari
- Edge