Image

Een huis dat niet meer verbruikt dan dat het opwekt, met andere woorden een energieneutraal huis. Het klinkt nog ver weg, maar we bouwen met elkaar steeds vaker van deze huizen. Energieneutrale huizen zijn beter voor het milieu dan standaard huizen, beter voor je portemonnee en zeer comfortabel. Je hebt namelijk bijna of helemaal geen energiekosten, geen last van tocht of een koude vloer en gelijkmatige warmte door het hele huis. Maar wat zijn nou de kenmerken van een energieneutraal huis? En waar moet je op letten bij het bouwen van zo’n huis? Je leest het op deze pagina.

Energieneutraal huis, wat is dat?

Een energieneutraal huis is een huis dat evenveel energie opwekt als het verbruikt. Dit gebeurt door het energieverbruik zo laag mogelijk te houden en zelf duurzame energie op te wekken, bijvoorbeeld met behulp van zonnepanelen. Je kunt de energie zelf opwekken, maar het is ook mogelijk om dit samen met je buren of op lokaal niveau te doen. Dit kan op verschillende manieren, zoals: zonne-energie, windenergie of gebruikmaken van aardwarmte.

Er is een grote kans dat je door het jaar heen nog stroom nodig hebt van je energieleverancier. Dit is voornamelijk in de winter, omdat de zonnepanelen dan minder opleveren. Alleen wek je in de zomer meer stroom op dan dat je nodig hebt. Wanneer je dit teruglevert, heb je dus ‘nul-op-de-meter’ staan en kan er gesproken worden van een energieneutraal huis.

Image

Onderdelen van een energieneutraal huis

Een energieneutraal huis verbruikt evenveel energie als het opwekt. Om dit te kunnen realiseren zijn er een aantal onderdelen die terug moeten komen in je huis. Hieronder zie je een overzicht van de meest gebruikte onderdelen in een energieneutraal huis:

  • Zonnepanelen
    Met zonnepanelen kun je jouw huis op een duurzame manier van stroom voorzien.
  • Warmtepomp
    Een warmtepomp onttrekt warmte aan natuurlijke warmtebronnen. Hiermee kun je op een duurzame manier je huis en water verwarmen. 

  • Goede isolatie
    Om warmteverlies en tocht tegen te gaan is het belangrijk om je huis goed te isoleren. Hoe beter je isolatie, des te minder energie je hoeft te verbruiken. Soorten isolatie waar je aan kunt denken zijn: muurisolatie, vloerisolatie en dakisolatie.
  • Isolatieglas
    Je verliest veel warmte via je ramen. Goed isolatieglas kan dan ook niet ontbreken in een energieneutraal huis.
  • Ventilatiesysteem
    Een lucht/lucht warmtepomp, ook wel ventilatiewarmtepomp genoemd, werkt op stroom. Hiermee kun je op een duurzame manier jouw huis verwarmen of verkoelen.
  • Slimme meter (app)
    Om inzicht te hebben in hoeveel je opwekt en hoeveel je verbruikt heb je een slimme meter nodig. Wanneer je dit hebt, kun je snel en gemakkelijk jouw gegevens inzien op een slimme meter app

Tips energieneutraal huis bouwen

Er komt veel kijken bij het bouwen van een energieneutraal huis. Om dit op de juiste manier te doen hebben wij nog een aantal handige tips die je kunt gebruiken. 

Zelf bouwen of huis kopen?

Je kunt ervoor kiezen om zelf een huis te bouwen of te laten bouwen die helemaal energieneutraal is. Dit kost alleen flink wat tijd en dit is een grote investering. Je zou ook een nieuwbouwwoning kunnen kopen die al bijna energieneutraal is. Aan deze woning kun je nog aanpassingen doen om er een ‘nul-op-de-meter' woning van te maken. Hiermee kun je veel tijd besparen, omdat je niet een heel nieuw huis hoeft te bouwen.

Kies zorgvuldig je isolatiemateriaal

Ben je van plan om te isoleren? Kijk dan goed naar de isolatiewaardes van het isolatiemateriaal. Materiaal met goede isolatiewaardes leveren meer comfort en energiebesparing op. De kosten voor dit materiaal liggen iets hoger, maar dit heb je al snel weer terugverdiend met besparingen.

Verwarm met lage temperatuurverwarming

Wil je jouw huis verwarmen met een warmtepomp? Houd er dan rekening mee dat deze maximale temperaturen kan leveren tussen de 35 en 55 graden. Hiervoor is het belangrijk dat je huis lagetemperatuurverwarming heeft. Dit is hetzelfde als gewone verwarming, alleen heeft het meer oppervlakte nodig om voldoende warmte af te kunnen geven. Vloerverwarming en wandverwarming zijn hier het meest geschikt voor.

Profiteer van subsidies verduurzaming

Er zijn verschillende subsidies beschikbaar voor het verduurzamen van je woning. Zo kun je tot wel 30% subsidie ontvangen voor je isolatie, tot wel € 3000 subsidie ontvangen voor de aanschaf van een warmtepomp en betaal je nu geen btw over de aanschaf van zonnepanelen.

Meer over subsidies

Verplicht duurzaam huis bouwen

Ben jij van plan om een huis te gaan bouwen, dan is het goed om te weten dat de regelgeving rondom het bouwen is aangescherpt. Vanaf 1 januari 2021 zijn de Bijna Energieneutraal Gebouw (BENG) eisen van kracht. Dit zijn eisen voor nieuwbouw die ervoor moeten zorgen dat er duurzamer gebouwd gaat worden. Door een energieneutraal huis te bouwen weet je zeker dat je voldoet aan deze eisen. Wil je jouw huis bijna energieneutraal bouwen, bekijk dan goed waaraan je huis moet voldoen. 

Image
Energieadviseur ENGIE

Advies op maat

Ben jij van plan om een energieneutraal huis te gaan bouwen? Of wil je van jouw huidige woning een energieneutrale woning maken? Dan zijn er verschillende dingen waar je rekening mee moet houden. Met energieadvies van ENGIE helpen we je graag op weg. Zo weet je exact welke stappen je kunt zetten om jouw doel te behalen. Ontvang uitgebreid persoonlijk advies van onze energieadviseur.