Gas en stroomprijzen: wat is de huidige situatie?
De gas- en stroomprijzen zijn de afgelopen jaren enorm in beweging geweest. Hoe is deze schommeling ontstaan en wat betekent dat voor de huidige gas- en stroomprijzen? Welke maatregelen zijn er vanuit de overheid genomen om de energieprijzen betaalbaar te houden? En hoe kun je zelf besparen op je energieverbruik? Je leest het op deze pagina.
Bekijk onze gas- en stroomprijzenVeranderde gas- en stroomprijzen
In 2022 hebben de gas- en stroomprijzen een enorme piek gekend. Deze prijsstijging werd voornamelijk veroorzaakt door het conflict tussen Oekraïne en Rusland. Doordat Europa verschillende sancties aan Rusland had opgelegd, besloot Rusland de gaskraan grotendeels dicht te draaien voor Europa. Daardoor werd gas schaars en stegen de prijzen enorm. Veel huishoudens gingen aanzienlijk meer betalen voor hun gas en stroom, doordat er tijdelijk alleen variabele contracten werden aangeboden. Veel huishoudens hebben hierdoor financiële moeilijkheden moeten doorstaan.
In 2023 zijn de gas- en stroomprijzen gelukkig weer gedaald, waardoor de energierekening weer betaalbaarder is geworden. Echter is het moeilijk te stellen hoe de ontwikkeling van de gas- en stroomprijzen er verder uit zal zien. Deze prijzen zijn van veel dingen afhankelijk en kunnen zomaar weer gaan stijgen. Inmiddels is het bij steeds meer leveranciers weer mogelijk om een vast contract af te sluiten, waardoor je in ieder geval zekerheid kan hebben over je tarief.
Ontdek het gemak van ENGIE
-
100% Nederlandse groene stroom
-
Inzicht en besparen via gratis energie-app
-
Uitstekende service, beoordeeld met een 8,0
Compensatie lagere inkomens
In 2022 was het mogelijk voor lagere inkomens om energietoeslag aan te vragen. Dit was een compensatie van € 1300 om te helpen met het betalen van de energierekening.
Ook is het mogelijk om over 2023 een eenmalige energietoeslag te ontvangen. Hiervoor hoef je geen aanvraag in te dienen. Huishoudens met een laag inkomen die recht hebben op de toeslag ontvangen deze compensatie automatisch. Naar verwachting staat begin 2024 bij iedereen die recht heeft op de toeslag het geld op de rekening.
Deze toeslag zal, in tegenstelling tot de toeslag van 2022, ook aan studenten worden uitgekeerd. Deze toeslag is ongeveer € 400 en wordt aan studenten uitgekeerd die aan bepaalde voorwaarden voldoen. Deze studenten worden vanzelf benaderd door DUO.
Meer over de eenmalige energietoeslag
Besparen op energie
Hoewel de gas- en stroomprijzen weer wat gedaald zijn en er maatregelen zijn van de overheid, is het voor veel mensen nog steeds fijn om te kunnen besparen op energie. Daarom geven we jou een aantal tips om te besparen op je energierekening:
- Zet de verwarming lager (of uit) in de slaapkamers
- Plaats tochstrips om tocht tegen te gaan
- Zet de verwarming lager als je niet thuis bent
Dit zijn slechts een aantal tips die je kunnen helpen op te besparen, wat voor jou het beste werkt is afhankelijk van jouw situatie. Wil je weten hoe je kunt besparen en verduurzamen in jouw situatie? Dan is de WoningScan misschien iets voor jou.
Meer over de WoningScanDe voordelen van overstappen naar ENGIE
Bij ENGIE helpen we je graag bij het nemen van energiebesparende maatregelen. Als je een energiecontract bij ons afsluit, profiteer je van diverse voordelen:
- Gratis de ENGIE-app gebruiken
- 100% Nederlandse groene stroom
- Scherpe tarieven door onze eigen zonne- en windparken
Browserupdate aangeraden
Je browser wordt niet meer ondersteund. Gebruik Edge, Safari, FireFox of Chrome om Engie optimaal te kunnen gebruiken.
InternetExplorerWarning/SubTitle
- Chrome
- Firefox
- Safari
- Edge