Image

Gasprijs stijgt: wat te doen?

Wat is de oorzaak van de stijgende gasprijs? Wat betekent dit voor jouw energiecontract? En hoe zorg je ervoor dat jij niet teveel betaalt voor je gas? Je leest het op deze pagina.

Bekijk onze gastarieven

Het leek erop dat de gascrisis aan zijn einde was gekomen, toen op 1 juni 2023 de gasprijzen uitkwamen op een inkoopprijs van € 23,- per megawattuur (MWh) (Energievergelijk.nl, 2023). Alleen is deze inkoopprijs halverwege juni enorm gestegen met bijna 50%, waardoor de gemiddelde inkoopprijs ruim € 40,- per MWh is geworden (NOS, 2023).

Oorzaak stijgende gasprijzen

De gasprijzen zijn continu in beweging. In 2022 ontstond er een gascrisis omdat Rusland de gaskraan voor Europa had dichtgedraaid. Hierdoor werd de gasvoorraad beperkt en ging de gasprijs per MWh flink omhoog. Een andere oorzaak is het verdwijnen van Gronings gas. De gasprijs kon na enige tijd weer dalen doordat er andere manieren werden gevonden om gas te importeren. Bijvoorbeeld door vloeibaar gas via schepen het land in te krijgen en Noors gas via pijpleidingen naar Nederland te begeleiden. Hierdoor leek de gascrisis aan zijn einde te zijn gekomen.

Inmiddels gaat de gasprijs opnieuw in een vlot tempo omhoog. Dit wordt veroorzaakt door een stijgende vraag naar gas vanuit China en een kleiner aanbod vanuit Noorwegen. De stijgende vraag vanuit China komt doordat de economie daar weer aantrekt en daardoor ook de vraag naar vloeibaar gas stijgt. Tijdens de coronapandemie was er vanuit China minder vraag naar vloeibaar gas, waardoor de contracten doorverkocht konden worden aan Europa. Noorwegen levert momenteel minder gas vanwege werkzaamheden aan de gasinstallatie.

Invloed stijgende gasprijs op energiecontract

De stijgende marktprijs van gas kan van invloed zijn op het tarief dat je betaalt voor je energiecontract. Wanneer je een vast energiecontract voor meerdere jaren hebt afgesloten, liggen de tarieven op het moment dat je het energiecontract hebt afgesloten vast. Daardoor kan het dat de stijgende gasprijs nog niet direct merkbaar is voor jou. Wanneer je een variabel energiecontract hebt, kunnen de tarieven wijzigen. Bij ENGIE is dit normaal gesproken twee keer per jaar voor variabele contracten.  Hierdoor zijn de stijgende (maar ook dalende) gasprijzen sneller merkbaar zijn in het maandbedrag dat je moet betalen.

Image

Voorspelling gasprijzen in de toekomst

Om te zeggen of de gasprijs verder stijgt, is moeilijk te zeggen. Het is mogelijk dat de gasprijzen weer gaan dalen, maar dit is niet met zekerheid te zeggen. Dit is namelijk afhankelijk van meerdere factoren. Wel is zeker dat de gasprijzen altijd in beweging zijn. Alleen wordt een enorme stijging van de gasprijs zoals in 2022 niet meer zo snel verwacht.

Verbruik verminderen met de ENGIE-app

Als de gasprijs stijgt, kan dit van invloed zijn op het termijnbedrag van je energiecontract. Om te voorkomen dat je energierekening te hoog uitvalt, is het altijd aan te raden om te kijken naar mogelijkheden om te besparen. Dit kan bijvoorbeeld met isolatie en/of een warmtepomp. Je kunt ook op andere manieren besparen op je gasverbruik, zoals korter douchen, het aanschaffen van een waterbesparende douchekop of kieren te dichten met tochtstrips.

Wil je op een eenvoudige manier je energieverbruik in de gaten houden? Neem dan een kijkje in onze ENGIE-app. De app is gratis te downloaden en is zelfs te gebruiken als je geen klant bij ons bent.

ENGIE-app

Zekerheid met een jaarcontract van ENGIE

Met een jaarcontract voor stroom en gas, leg je de tarieven die je betaalt voor dat jaar vast. Je hoeft daardoor niet bang te zijn dat een stijgende gasprijs direct op jou van invloed is. Bij ENGIE kun je terecht voor een vast energiecontract. Kies voor de zekerheid van vaste tarieven en ontvang altijd Nederlandse groene stroom en CO2-gecompenseerd gas.

Bereken nu jouw maandbedrag
Voordelige energie van ENGIE

Samen maken we Nederland groener

  • Nederlandse groene stroom en CO2-gecompenseerd gas

  • Inzicht en besparen via gratis energie-app

  • Uitstekende service, beoordeeld met een 8,0

 

Binnen 1 minuut berekend