Image

Gasprijs verwachtingen

Wat zijn de verwachtingen van de gasprijzen? De gasprijzen zijn in 2021 flink toegenomen. Dit heeft verschillende oorzaken, waaronder een koude winter, onderhoud aan gaspijpleidingen en een toenemend energieverbruik wereldwijd. Wat voor invloed hebben deze ontwikkelingen gehad op de gasprijzen? Wat zijn de gasprijs verwachtingen? En hoe kun je zorgen voor een lage energierekening? Je leest het op deze pagina.

Bekijk hier onze huidige energieprijzen

Gasprijzen gaan door het dak

Het is een lange tijd geleden dat de gasprijzen voor een langere periode zo hoog zijn geweest. De laatste keer dat dit voorkwam was in 2013. De prijzen voor een kuub aardgas zijn in een korte tijd flink gestegen. Zo lag de prijs voor een kuub gas (excl. belastingen en transportkosten) in december 2021 100% tot 200% hoger dan in augustus 2021.

Daarnaast wil de Nederlandse overheid van het gas af. Om dit te stimuleren heeft het kabinet op Prinsjesdag bekend gemaakt dat vanaf 1 januari 2022 de energiebelasting voor gas wordt verhoogd. Zo betaal je straks 2 cent meer belasting over elke kuub gas. Het gemiddeld gasverbruik van de Nederlandse huishouden ligt rond de 1240 kuub per jaar. Met deze belastingverhoging betaal je als huishouden dus gemiddeld €24,80 meer aan de energiebelasting voor gas. De verwachting voor de gasprijzen is dat de prijzen in het komend jaar nog hoog zullen blijven.

Wil jij overstappen naar groene en voordelige energie? Bereken hieronder eenvoudig je maandbedrag.

Voordelige energie van ENGIE

Samen maken we Nederland groener

  • Nederlandse groene stroom en CO2-gecompenseerd gas

  • Inzicht en besparen via gratis energie-app

  • Uitstekende service, beoordeeld met een 8,0

 

Nu tot
€ 250,-
bonus

Binnen 1 minuut berekend

Oorzaken hoge gasprijzen

De grote boosdoener van de hoge gasprijzen was de lange koude winter. Door de lange koude winters is er meer gas verbruikt dan in de afgelopen jaren. Zo duurde winter in Nederland tot in april. Ook Azië had de koudste winter sinds 50 jaar. Hierdoor zijn meerdere landen, waaronder Nederland, niet in staat geweest om de gasvoorraden aan te vullen. Ook zijn we in Nederland steeds meer afhankelijk van gas uit het buitenland. Zo wordt er flink afgebouwd met de Nederlandse gasproductie. Ondanks het gastekort hebben de grootste gasleveranciers, Rusland en Noorwegen, de gaskraan nog niet verder opengedraaid. De voornaamste reden hiervan is onderhoud aan de gaspijpleiding en juridische procedures rondom de Europese wet- en regelgeving. Met de stijgende vraag naar gas en het beperkte aanbod wordt er verwacht dat de gasprijzen hoog zullen blijven. Ontdek hoe jij kunt besparen.

Ja, ik wil besparen

Wat zijn de gasprijs verwachtingen?

Wat gaat er gebeuren met de gasprijzen in de toekomst? De komende tijd blijft de vraag naar gas hoog en blijft het aanbod beperkt. Hierdoor zullen de gasprijzen hoog blijven. Er wordt verwacht dat de gasprijzen lichtelijk dalen wanneer de Nord Stream 2-pijpleiding afgerond is. Zodra deze pijpleiding af is, is het weer mogelijk om voor de volgende winter de gasvoorraden weer voldoende op te vullen. Hoeveel invloed dit gaat hebben op de gasprijzen is nog niet bekend. Wat wel vaststaat is dat de Nederlandse overheid van het gas af wil. Om dit zo snel mogelijk te realiseren, wordt de energiebelasting voor gas verhoogd. Met de verschillende ontwikkelingen op dit moment wordt verwacht dat de gasprijzen hoog zullen blijven voor de komende tijd.

Verminder je gasverbruik

De gasprijzen zullen op korte termijn weinig veranderen. Hierdoor blijven veel Nederlandse huishoudens dit nog voelen in hun portemonnee. De hoogte van je energierekening hangt af van je energieverbruik en het energiecontract dat je hebt afgesloten. Zo heb je weinig invloed op de prijs die je betaalt voor je gas en stroom. Wel kun je je kosten laag houden door gas te besparen. Hier zijn verschillende manieren voor, zoals het lager zetten van je verwarming, het plaatsen van tochtstrippen en je huidige douchekop te vervangen voor een energiezuinige douchekop. Daarnaast kun je er ook voor kiezen om minder gas te gebruiken via isolatie of een warmtepomp. Weet je nog niet waar je moet beginnen? Dan geven we je graag persoonlijk energie advies.

Image

Scherpe groene energieprijzen

Vind je duurzaamheid belangrijk, maar wil je niet teveel betalen? Dan ben je bij ENGIE aan het juiste adres. Bij ENGIE voorzien we onze klanten altijd 100% met groene stroom uit Nederland en CO2-gecompenseerd gas tegen scherpe prijzen.

Bereken direct je maandbedrag