Zonnepanelen_huis

Efficiënt de stroom van zonnepanelen gebruiken

Zonnepanelen zijn een populaire en milieuvriendelijke manier om je eigen energie op te wekken. Ze bieden niet alleen voordelen voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Maar hoe zorg je ervoor dat je zonnepanelen zo efficiënt mogelijk benut? In dit artikel lees je hoe je optimaal gebruik kunt maken van je zonnepanelen en voor welke doeleinden je de energie kunt inzetten.

Hoe maak ik optimaal gebruik van mijn zonnepanelen?

Om optimaal te profiteren van zonnepanelen, is het belangrijk te begrijpen hoe je de opgewekte stroom het beste kunt gebruiken. Gebruik bijvoorbeeld de opgewekte energie tijdens piekmomenten. Zonnepanelen produceren de meeste energie overdag, vooral tussen 11:00 en 15:00 uur. Dit is het ideale moment om energievretende apparaten te gebruiken, zoals de wasmachine, vaatwasser of elektrische oven. Door deze apparaten op deze momenten te gebruiken, verminder je de hoeveelheid stroom die je van het net nodig hebt.

Slimme meter

Ook kan het helpen om een slimme meter te installeren om inzicht te krijgen in je energieverbruik en de productie van je zonnepanelen. Hiermee kun je nauwkeurig bijhouden wanneer je het meeste energie opwekt en dit afstemmen op je verbruik. 

Thuisbatterij

Heb je zonnepanelen, maar verbruik je niet altijd alle opgewekte energie? Overweeg dan de aanschaf van een thuisbatterij. Hiermee kun je overtollige energie opslaan en deze gebruiken wanneer je zonnepanelen minder produceren, bijvoorbeeld ’s avonds of op bewolkte dagen.

Man bij zonnepanelen

Gebruik van stroom zonnepanelen in huis

De energie die je zonnepanelen opwekken, kun je voor van alles gebruiken in en om je huis. Hier is een overzicht van de meest voorkomende toepassingen:
 
  1. Huishoudelijke apparaten
    Denk aan je wasmachine, vaatwasser, koelkast, en andere apparaten. Het is het meest rendabel om deze te gebruiken op momenten dat je zonnepanelen veel energie opwekken.
  2. Verlichting en verwarming
    Slimme thermostaten en LED-verlichting kunnen bijdragen aan een lager energieverbruik. Door gebruik te maken van de energie van je zonnepanelen, kun je de kosten voor verwarming en verlichting flink verminderen.
  3. Elektrisch koken
    Als je elektrisch kookt, kun je de opgewekte energie direct benutten. Zo hoef je minder gas te gebruiken en maak je optimaal gebruik van je zonnepanelen.
  4. Elektrische auto’s
    Heb je een elektrische auto? Dan is het ideaal om je auto op te laden met de energie van je zonnepanelen. 

Profiteer van zonne-energie met ENGIE

Door slim om te gaan met de energie van je zonnepanelen draag je bij aan zowel een beter milieu als het verlagen van je energierekening. Of je nu je huishoudelijke apparaten overdag gebruikt, energie opslaat in een thuisbatterij of zelfs je auto oplaadt: er zijn talloze manieren om je zonnepanelen optimaal te benutten. Zorg ervoor dat je dagelijks goed nadenkt over wanneer en hoe je de stroom van je zonnepanelen gebruikt. Zo maak je optimaal gebruik van deze duurzame energiebron. Met de zonnepanelen van ENGIE kun je tot wel € 750,- per jaar besparen op je energierekening. Benieuwd of jouw dak geschikt is voor zonnepanelen? Doe de DakScan.

Doe de online DakScan