Geen gas meer in huis
Geen gas in huis? Isoleren!
Wanneer je geen gas meer in huis wil, is de isolatie van je woning erg belangrijk. Veel mensen hebben geen idee hoe goed hun woning geïsoleerd is. Daarom is de eerste stap het checken van de isolatie van de muur, dak, vloer en ramen. Met de tabel hieronder kun je checken hoe goed je woning geïsoleerd is. Is je woning na 2000 gebouwd? Dan is je woning zeer goed geïsoleerd en kun je verder naar stap 3 (check en verbeter de ventilatie).
Isolatiemateriaal in dak, vloer, muren |
Ramen
|
Isolatiewaarde
|
0-3 cm (Rc* minder dan 1) |
Enkel glas
|
Geen/slecht
|
5-7 cm (Rc* 1,0 tot 1,7) |
Dubbel glas
|
Matig
|
8-10 cm (Rc* 2,2 tot 2,9) |
HR++ glas
|
Goed
|
13 cm of meer (Rc* 3,5 of meer) |
Triple glas
|
Zeer goed
|
Verbeteren van isolatie
Om een bestaande woning aardgasvrij te maken, moeten de volgende isolatievormen in ieder geval aanwezig zijn:
- Spouwmuurisolatie
- (Zeer) goede vloerisolatie
- (Zeer) goede dakisolatie
- HR++ glas in de ramen van woonruimtes
Wanneer deze isolatievormen aanwezig zijn in de woning, is er een stuk minder energie nodig om de woning te verwarmen. Met deze isolatie is de woning te verwarmen met verwarmingswater van ongeveer 50 graden, wat ook een warmtepomp mogelijk maakt in de woning.
Advies voor dakisolatie
Zeer goede dakisolatie heeft een isolatiewaarde van Rc 4 of meer. Wanneer je nieuwe dakpannen of dakbedekking krijgt, of de zolder gaat verbouwen, is dit gelijk een mooi moment om de dakisolatie te verbeteren.
Advies voor goede vloerisolatie
Zeer goede vloerisolatie heeft een isolatiewaarde van Rc 3,5 of meer. In veel gevallen kan de vloer via de kruipruimte geïsoleerd worden. Dit kan op elk moment gedaan worden. Vloerisolatie is geen dure maatregel, het is daarom erg zinvol om matige vloerisolatie te vervangen door zeer goede vloerisolatie. Wanneer je vloerverwarming gaat aanleggen, is het belangrijk dat de isolatiewaarde Rc 5 of hoger is om warmteverlies naar de kruipruimte te voorkomen.
Advies voor muurisolatie
Spouwmuurisolatie heeft een isolatiewaarde van Rc 1,7. Dit is niet heel hoog, maar beter dan geen isolatie. Het voordeel van spouwmuurisolatie is dat het elk moment gedaan kan worden. Spouwmuurisolatie kan ook gecombineerd worden met het isoleren van de gevel aan de binnen- of buitenkant. Dit is alleen behoorlijk ingrijpend en prijzig. Wanneer je wel de gevel wilt isoleren, kun je dit het beste doen wanneer je gaat verbouwen of renoveren, dan kunnen de kosten meevallen.
Advies voor ramen
Het is (met soms enige aanpassingen) mogelijk om HR++ glas te plaatsen in bestaande kozijnen. Triple glas past in de meeste gevallen niet. Om de kosten te spreiden kun je eerst beginnen met het vervangen van het glas in de woonkamer en pas later in de slaapkamers.
Verbeter je ventilatie
Wat vaak onderschat wordt, is de ventilatie. Goede ventilatie is van groot belang voor je gezondheid.
Je huidige situatie: natuurlijke ventilatie
Tot 1980 zijn woningen gebouwd met natuurlijke ventilatie: ramen en roosters zonder mechanische afvoer. De ventilatie in kamers die verwarmd worden kan verbeterd worden door een ventilatie-unit die warmte terugwint. De ventilatieroosters die in de woning aanwezig zijn zorgen in de warme seizoenen voor frisse lucht in de woning, in de winter zorgt het echter voor koude lucht. In het stookseizoen is het verstandig om de roosters dicht te doen en de ventilatie-unit te gebruiken. Hierdoor krijg je betere ventilatie zonder dat het energieverbruik stijgt.
Je huidige situatie: mechanische ventilatie
Je kunt de mechanische ventilatie in jouw woning verbeteren door de aanvoer en afvoer van frisse lucht automatisch te laten sturen. Dit kan door sensoren de kwaliteit van de lucht te laten meten, op basis daarvan gaat het systeem harder of zachter werken. Op deze manier is er altijd voldoende ventilatie.
Warmtepomp i.p.v. CV-ketel
Wanneer je de cv-ketel wil gaan vervangen voor een duurzaam alternatief, zoals bijvoorbeeld een warmtepomp, dan moet je weten of de radiatoren geschikt zijn voor lagere temperaturen. Wanneer dit niet het geval is zullen er een aantal aanpassingen moeten worden gedaan zoals bijvoorbeeld vloerverwarming of speciale lage temperatuur-radiatoren. Wanneer de isolatie en ventilatie in de woning zeer goed is kan de laatste stap gezet worden. De woning verwarmen met een warmtepomp. Met een warmtepomp verwarm je je woning met warmte uit de buitenlucht, bodem of water. heeft dan minder of helemaal geen gas meer nodig om je woning te verwarmen.
Check het volledige stappenplan en tips tijdens iedere stap op de website van Milieu Centraal.
Geen gas in huis. Welke stappen moet ik zetten?
Over een aantal jaar moeten we onze huizen zonder aardgas gaan verwarmen. Dat kan bijvoorbeeld met een warmtenet, groen gas of een eigen elektrische warmtepomp. Je gemeente maakt de komende jaren voor elke wijk een plan: hoe gaan we de huizen in die wijk verwarmen? In 2021 zijn alle plannen klaar. Maar wat het plan voor je huis ook wordt: isoleren is altijd een goed idee. Want een huis met goede isolatie houdt de warmte veel beter vast en dat kost minder energie.
Is jouw huis van 2000 of later? Dan is het al goed geïsoleerd en kunt (met misschien een paar aanpassingen) meteen een volledig elektrische warmtepomp aanschaffen om de woning gasloos te verwarmen.
Milieu Centraal heeft in 6 stappen uitgelegd welke stappen er nodig zijn om de woning te verwarmen zodat er geen gas meer in huis nodig is in de toekomst.
Elektrisch koken
Eén van de laatste stappen is het overgaan op elektrisch koken. Koken op aardgas verbruikt slechts 2 tot 3 procent van het totale gasverbruik in een woning. Een goed moment om elektrisch te gaan koken is bijvoorbeeld wanneer je een nieuwe keuken aanschaft.
Browserupdate aangeraden
Je browser wordt niet meer ondersteund. Gebruik Edge, Safari, FireFox of Chrome om Engie optimaal te kunnen gebruiken.
InternetExplorerWarning/SubTitle
- Chrome
- Firefox
- Safari
- Edge