Verwarming

Wat is groen gas?

En wat maakt gas groen?

Waarom groen gas?

De voorraad aardgas is niet oneindig. De overstap naar een duurzamer alternatief zoals groen gas is daarom noodzakelijk voor het behoud van onze planeet. Maar wat is groen gas eigenlijk en wat maakt groen gas groen? Groen gas wordt, in tegenstelling tot aardgas, niet gemaakt van fossiele brandstoffen, maar van (organische) reststromen. Dat maakt het hernieuwbaar én klimaatvriendelijk. We vertellen je alle ins en outs over groen gas.

Onze entiteit ENGIE RGE werkt aan het ontwerpen, bouwen en onderhouden van onze eigen biogasinstallaties. Sinds 2024 heeft ENGIE twee biogasinstallaties in Nederland: één in Alkmaar en één in Hardenberg. 

 

Wat is groen gas?

Groen gas is een duurzaam alternatief voor aardgas. Het komt tot stand door het maken en opwaarderen van biogas. In biogasinstallaties wordt natuurlijk afval, zoals mest, rioolslib en gft-afval, omgezet in biogas. Ook andere restproducten zoals voedingsmiddelen die over de datum zijn, kunnen in biogassen omgezet worden.

Biogas bestaat voor ongeveer 55% uit methaan en 45% koolstofdioxide. Daarnaast bevat het biogas H2S en vluchtige organische koolwaterstoffen, zoals siloxanen en terpenen. Ook is het biogas verzadigd met vocht. Aardgas daarentegen bestaat voor ongeveer 90% uit methaan en 10% stikstof, is droog en bevat vrijwel geen NH3 en H2S. Ook bevat aardgas een geurstof (THT), die het gas zijn kenmerkende gasgeur geeft.

Bij het opwaarderen worden alle verontreinigingen uit het biogas gefilterd en wordt het biogas gedroogd. Ook wordt de CO2 grotendeels uit het biogas verwijderd, waardoor groen gas overblijft dat kwalitatief exact gelijk is aan aardgas. Het groene gas wordt vervolgens gekeurd en in gebruik genomen op het landelijk gasnetwerk.

Wat maakt gas groen?

De samenstelling en kwaliteit van biogas verschillen van aardgas. Daarom wordt het opgewaardeerd tot groen gas, voordat het aan het gasnet toe wordt gevoegd. Opwaarderen houdt in dat de CO2 aan het gas wordt onttrokken en het gas wordt gezuiverd. Tevens wordt voor de veiligheid de ‘typische gaslucht’ toegevoegd aan dit groene gas. In tegenstelling tot bij aardgas, komt er bij de verbranding van biogas geen extra CO2 in de lucht, en dat is natuurlijk beter voor het klimaat.

Gas

Groen gas in huis. Is het verschil merkbaar?

Groen gas is van dezelfde kwaliteit als aardgas, daarom kan het door dezelfde gasleiding naar je huis worden gepompt. Je apparaten en leidingwerk hoeven er niet op aangepast te worden en je merkt geen verschil. Helaas dus geen groene vlam op het fornuis, maar wel een positieve bijdrage aan het milieu.

Verschil tussen gecompenseerd gas en groen gas

Bij aardgas waarvan gezegd wordt dat het CO2-gecompenseerd is, compenseer je jouw CO2-uitstoot door bij te dragen aan het opzetten van klimaatvriendelijke projecten. Maar in tegenstelling tot "groen" gas, is dit gas niet vanuit een hernieuwbare bron opgewekt. Het is in feite normaal aardgas, met daarbij de belofte dat er een bijdrage gedaan wordt aan het compenseren van de uitstoot die vrijkomt bij het gebruik van het gas. Uiteraard is dit deze keuze veel beter en groener dan wanneer je CO2-uitstoot niet wordt gecompenseerd. Let daarbij vooral op de manier waarop je CO2-uitstoot wordt gecompenseerd. Het is verplicht om inzicht te geven in de projecten die energieleveranciers hiervoor inzetten. Kies bewust voor een project dat jou aanstaat en echt bijdraagt aan een betere wereld. Want ook hierbij kunnen de verschillen tussen de projecten groot zijn.

Cookstove project

Zo compenseren wij CO2-uitstoot

Om de CO2-uitstoot van normaal aardgas te compenseren investeert ENGIE in haar eigen Gold Standard projecten. Op deze manier weet je zeker dat het een waardevolle bijdrage levert aan de wereld. Daarnaast doneren we namens iedere klant aan de Stichting Trees for All. Hiermee planten ze bomen, in Nederland én wereldwijd, die CO2 omzetten in zuurstof. Zo maken we samen onze wereld weer een beetje groener en gezonder.

De toekomst van groen gas

Om te voldoen aan het Klimaatakkoord wil onze overheid dat minimaal 27% van de totale hoeveelheid energie die verbruikt wordt in 2030, afkomstig is uit duurzame bronnen. Het is daarom van belang dat de productie en levering van groen gas toeneemt. Op sommige plekken wordt er al een percentage groen gas toegevoegd aan het gasnet. Maar er is op dit moment nog lang niet genoeg groen gas beschikbaar om dit in het hele land te doen. Nederland wil in de toekomst een belangrijke speler zijn op het gebied van groen gas in Europa.

Kies jij ook voor duurzaam gas?

Bij ENGIE krijg je bij je energiecontract 100% groene stroom, gecombineerd met CO2-gecompenseerd gas. Hiermee weet je zeker dat je volledig CO2-neutraal gas en stroom afneemt, tegen voordelige tarieven. 

Binnen 1 minuut bereken je je energiekosten en start je direct met besparen op je energie.

Bereken je maandbedrag