Hybride warmtepomp verplicht
Er worden steeds meer maatregelen genomen om woningen te verduurzamen. Dit wordt vooral gedaan vanwege de impact op het klimaat, maar ook vanwege de hoge gasprijzen. Minder gasverbruik vraagt om een zuinigere manier om woningen te verwarmen. Daar is een oplossing voor, namelijk het installeren van een (hybride) warmtepomp.
Wat is een hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp is gekoppeld aan je cv-ketel en werkt op stroom. De warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht, zonnewarmte, grond- en bodemwater en brengt dit vervolgens je woning in. Hiervoor hoeft het buiten niet eens warm te zijn, ook koude lucht kan de hybride warmtepomp omzetten in warme lucht. Met een hybride warmtepomp verbruik je tot ongeveer 70% minder aardgas, waardoor dit een duurzame manier van warmte opwekken is.
Een hybride warmtepomp werkt dus samen met de cv-ketel en vermindert het aardgasverbruik. Er bestaan ook all-electric warmtepompen die de cv-ketel compleet vervangen en volledig op elektriciteit werken.
Wordt een warmtepomp verplicht?
Het vorige kabinet had besloten dat een hybride warmtepomp per 2026 verplicht zou worden. Dat betekende dat als je dan toe zou zijn aan een nieuwe cv-ketel, je voor een duurzaam alternatief zoals een hybride warmtepomp zou moeten kiezen. Het nieuwe kabinet heeft hier nu een streep door gezet. Het wordt dus niet verplicht om een hybride warmtepomp aan te schaffen en je kunt ook na 2026 gewoon nog een nieuwe cv-ketel laten installeren.
Kosten hybride warmtepomp
Op dit moment liggen de kosten voor een hybride warmtepomp tussen de € 6.000,- en € 8.000,- (Milieucentraal, 2023). Dit zijn de kosten zonder subsidie. De overheid heeft met fabrikanten en installateurs afgesproken dat dit bedrag in 2026 lager moet liggen.
Een hybride warmtepomp is in aanschaf duurder dan een cv-ketel, maar betaalt zich op termijn terug doordat de maandelijkse energiekosten zullen dalen. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland biedt daarnaast ook subsidies aan om de aanschaf van een (hybride) warmtepomp betaalbaarder te maken. Deze subsidie kan aangevraagd worden door zowel eigenaren van een koopwoning als zakelijke gebruikers.
Voordelen hybride warmtepomp
-
Tot wel 70% minder gasverbruik
-
Subsidie beschikbaar
-
Extra duurzaam met eigen zonnepanelen
-
Op termijn voordeliger dan alleen een cv-ketel
Hybride warmtepomp en zonnepanelen
Een hybride warmtepomp werkt op elektriciteit. Daardoor is de warmtepomp goed te combineren met zonnepanelen, om zo je eigen opgewekte stroom te kunnen gebruiken voor de hybride warmtepomp. Voorwaarde is wel dat ook in dit geval je huis voldoende is geïsoleerd.
In de wintermaanden is de combinatie hybride warmtepomp met zonnepanelen minder rendabel. Je kunt namelijk niet uitsluitend gebruikmaken van je eigen opgewekte stroom. In deze periode heb je ook meer stroom nodig hebben van je energieleverancier.
Veelgestelde vragen over hybride warmtepomp
Jouw woning geschikt voor een warmtepomp?
Jouw huis duurzaam verwarmen met een hybride warmtepomp? Ontdek binnen 2 minuten of jouw huis geschikt is met onze gratis WarmtepompCheck.
Browserupdate aangeraden
Je browser wordt niet meer ondersteund. Gebruik Edge, Safari, FireFox of Chrome om Engie optimaal te kunnen gebruiken.
InternetExplorerWarning/SubTitle
- Chrome
- Firefox
- Safari
- Edge