Stroom rekenen we in kilowattuur (kWh). Een kilowatt staat gelijk aan 1000 Watt. Heb jij een stofzuiger die 2000 Watt per uur verbruikt? Dan is het verbruik van je stofzuiger 2 kWh. Het totale aantal kWh dat je verbruikt, is terug te vinden op je energierekening. Maar wat precies de prijs van stroom per kWh is, kun je pas berekenen als je weet hoe onze stroomprijzen zijn opgebouwd.
De kosten per kWh zijn afhankelijk van het type contract. Bij de meeste stroomleveranciers heb je de keuze uit een variabel contract en een vast contract. Bij een variabel energiecontract wijzigen de tarieven gedurende de looptijd, ze kunnen stijgen maar ook dalen. Wanneer je kiest voor een energiecontract voor een bepaalde tijd, dan worden de tarieven voor deze periode vastgezet. Je bent daarmee verzekerd van een vast tarief en krijgt niet te maken met prijswijzigingen.
Gratis energie-app voor iedereen. Ook als je geen klant bent.
Download de gratis ENGIE-app. Zo heb je niet alleen altijd en overal gemakkelijk inzicht in je verbruik, maar ben je ook direct als eerste op de hoogte van onze voordelige elektriciteitstarieven en terugleververgoeding. Al meer dan 500.000 keer gedownload. Ook te gebruiken als je geen klant bent van ENGIE.
Hoe zijn de kosten per kWh opgebouwd?
De kosten per kWh zijn opgebouwd uit leveringskosten, netbeheerkosten, overheidsheffingen en btw. Slechts 22% van de prijs wordt bepaald door de energieleverancier. Dit gedeelte wordt de kale energieprijs genoemd.
Leveringskosten
De leveringskosten zijn de kosten die bepaald worden door de energieleverancier. Leveringskosten bestaan uit vaste leveringskosten en variabele leveringskosten.
Vaste leveringskosten
De vaste leveringskosten zijn de kosten die je altijd betaalt wanneer je een energiecontract hebt. Dit wordt ook wel vastrecht genoemd. Vaste leveringskosten worden vaak per maand, kwartaal of per jaar betaald. Deze kosten kunnen per energieleverancier verschillen, omdat de energieleverancier deze kosten zelf mag bepalen.
Variabele leveringskosten
Het andere deel van de leveringskosten zijn de variabele leveringskosten, dit zijn de kosten die je betaalt per kWh (het stroomtarief). Deze kosten zijn variabel omdat de hoogte ervan afhankelijk is van de hoeveelheid stroom die je daadwerkelijk verbruikt in een jaar. Het hangt af van het type energiecontract dat je kiest of het tarief per kWh wijzigt of vast staat.
Netbeheerkosten
Netbeheerkosten zijn de kosten die de netbeheerder rekent voor het transport van de energie en het onderhoud van het netwerk. Dit zijn geen kosten van de energieleverancier, maar voor het gemak staan deze wel op dezelfde factuur. In Nederland is het niet mogelijk zelf een netbeheerder te kiezen, per regio is er een netbeheerder vastgesteld.
Overheidsheffingen en BTW
Per kWh stroom worden overheidsheffingen gerekend. Deze overheidsheffingen bestaan uit de ‘opslag duurzame energie en klimaattransitie’ en de BTW. Wanneer je stroom afneemt op een woonadres, dan heb je recht op vermindering energiebelasting, waardoor je een deel van de belasting terugkrijgt. Dit alles staat ook op onze factuur, wij dragen deze kosten vervolgens weer af aan de overheid.
Wanneer je een eenjarig of een driejarig contract aangaat liggen de kosten per kWh en gas voor die periode vast. Je bent tijdens je contract verzekerd van een vast tarief. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over prijswijzigingen op de energiemarkt, want je kale leveringstarieven blijven hetzelfde zolang je contract loopt. Slechts 22 procent van de elektriciteitsprijs (de leveringskosten) wordt bepaald door de leverancier. De overige delen worden bepaald door de netbeheerder en de overheid.
Wat is de actuele prijs per kWh?
Benieuwd naar onze kWh prijs van dit moment? Vul je postcode en huisnummer is en bekijk direct onze stroomtarieven.
Wanneer is een variabel tarief per kWh van toepassing?
Wanneer je bij ons kiest voor een modelcontract, dan krijg je jouw stroom geleverd tegen een variabel kWh-tarief. Het variabele tarief is een tarief dat jaarlijks op 1 januari en 1 juli gewijzigd wordt. Het modelcontract is ook de enige contractvorm die maandelijks opzegbaar is. Wanneer je het niet prettig vindt om gebonden te zijn aan een langdurig contract, dan is het modelcontract een goede keuze. Het nadeel van dit contract is dat de energietarieven vaak hoger zijn dat bij een contract voor bepaalde tijd. Daarnaast kun je de verwachte kosten per jaar minder goed voorspellen doordat de stroomtarieven gedurende het jaar zullen wijzigen.
Enkeltarief en dubbeltarief, wat is het verschil?
Enkeltarief voor kWh
Dubbeltarief voor kWh
Wanneer is het dubbeltarief of enkeltarief voordeliger?
Hoe kun je besparen op de prijs van stroom?
Wat eigenlijk nog belangrijker is dan de prijs van stroom, is de manier waarop je stroom kunt besparen. Want zo hou je uiteindelijk nog meer geld over! Wij helpen je graag om zoveel mogelijk energie te besparen, bijvoorbeeld met zonnepanelen of met onze slimme energiemonitor. Ook kun je je met anderen verenigen in een coöperatie en samen duurzame energie opwekken. Je profiteert dan van de ‘Postcoderoosregeling’, waardoor je minder energiebelasting hoeft te betalen.
Voordelige groene stroom tarieven van ENGIE
De stroom van ENGIE is 100% groen en wordt verkregen uit zon, wind, water en biomassa. Met onze voordelige stroom tarieven ben je dus niet alleen goedkoop uit, maar help je tevens mee aan een gezonder milieu. Je vindt onze stroom tarieven in wanneer je je postcode en huisnummer invult en in de volgende stap je (geschatte) verbruik en gewenste looptijd invult. Ben je al klant van ENGIE? Dan vind je je tarieven in MijnENGIE.
Ontdek het gemak van ENGIE
-
100% Nederlandse groene stroom
-
Inzicht en besparen via gratis energie-app
-
Uitstekende service, beoordeeld met een 8,0
Browserupdate aangeraden
Je browser wordt niet meer ondersteund. Gebruik Edge, Safari, FireFox of Chrome om Engie optimaal te kunnen gebruiken.
InternetExplorerWarning/SubTitle
- Chrome
- Firefox
- Safari
- Edge