Image

Koude vloer in huis

Een koude vloer in huis is erg vervelend. Als je last hebt van een koude vloer kan dat betekenen dat de isolatie van je woning niet optimaal is. Vaak zorgt een koude vloer voor een oncomfortabel gevoel als je door huis loopt. Maar het zorgt ook voor een hogere energierekening. Wij vertellen je op deze pagina graag meer over de oorzaak van een koude vloer en welke maatregelen je kunt nemen om dit tegen te gaan.

Alles over vloerisolatie Download het gratis Isolatie Magazine

Oorzaken van een koude vloer

Als de vloer in je huis koud aanvoelt, kan dit met verschillende dingen te maken hebben. Vaak heeft het ook te maken met het materiaal waar de vloer van gemaakt is. Als je tegels in huis hebt zal dat, vooral met blote voeten, kouder aanvoelen dan een houten vloer of vloerbedekking. Maar er zijn naast het materiaal ook andere oorzaken van een koude vloer. 

Koude vloer door tocht

Eén van de redenen waardoor je de vloer kouder aan kan voelen is een koude tocht. Er kan dan koude lucht van buitenaf het huis binnenkomen via kieren en naden in de vloer. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij een oude houten vloer, waarbij openingen zijn ontstaan tussen de planken. De koude lucht kan ook onder deuren naar binnen komen. De tocht zorgt dan dat de vloer koud aanvoelt. 

Koude lucht uit de kruipruimte

Als je last hebt van een koude vloer komt dit vaak door koude lucht uit de kruipruimte. Merk je dat je beneden vaak last hebt van koude voeten, maar op de bovenverdieping niet? Dan is het goed mogelijk dat dit bij jou de oorzaak is van een koude vloer. De kou komt dan vaak via de kruipruimte naar binnen. Dit is dan ook meestal de koudste plek in huis. Een slecht geïsoleerde kruipruimte zorgt niet alleen voor een koude vloer, het kan er ook voor zorgen dat warmte verdwijnt. Door je kruipruimte te isoleren, kun je een stuk comfortabeler wonen en flink besparen op je energierekening.

Koude vloer zonder kruipruimte

Heb je een koude vloer, maar heeft je woning geen kruipruimte? De kou kan dan uit de grond onder je huis komen. Zonder kruipruimte heb je juist geen buffer tussen de koude grond onder je huis en de vloer. Het is daarom belangrijk om deze goed te isoleren.

Koude vloer: oplossingen

De oplossing van jouw koude vloer ligt voor een groot deel in de oorzaak. Welke oplossing het beste voor jou is, is dus afhankelijk van het probleem. Hieronder staat een aantal tips om een koude vloer tegen te gaan:

  • Maak gebruik van een deurborstel, valdorpel of tochtstrips
    Deze zorgen ervoor dat de deuren en ramen weer goed afsluiten. Zo voorkom je een koude tocht in je woning. Het voordeel van deze oplossingen is dat ze relatief goedkoop zijn en gemakkelijk om zelf toe te passen.
  • Plaats een vloerkleed in je woning
    Door de ondergrond aan te passen kun je jouw woning al een stuk comfortabeler maken, bijvoorbeeld door een vloerkleed neer te leggen op plekken waar je vaak zit of loopt.
  • Isoleer je kruipruimte
    Om de kou echt goed aan te pakken is er goede vloerisolatie nodig, vaak kan dat met kruipruimte isolatie. Deze isolatie zorgt ervoor dat je vloer warmer zal aanvoelen en minder snel afkoelt. Oftewel, meer comfort en lagere energiekosten.
  • Isoleer de bovenkant van je vloer
    Als je geen (grote) kruipruimte hebt, kan je met vloerisolatie aan de bovenkant zorgen dat je huis minder warmte verliest en aangenamer is. Ook deze isolatiemethode zorgt voor een stuk meer comfort en minder stookkosten.
Meer over vloerisolatie
Image

Ontdek hoe jij kunt besparen

Een koude vloer in huis is niet alleen vervelend, maar wijst op onvoldoende isolatie. Met (vloer)isolatie kun je dat oplossen. Dit zorgt er niet alleen voor dat je huis comfortabeler is en dat je af bent van de koude vloer, maar ook dat je huis duurzamer en energiezuiniger is. Je woning kan namelijk wel 15% van de warmte via de vloer verliezen. Als je stappen wil zetten om je woning comfortabeler en  duurzamer te maken, is het isoleren van je vloer dus een slimme stap. Wil je weten wat je nog meer kunt doen? Met onze online BespaarScan weet je binnen 2 minuten welke verduurzamingsmaatregelen passen bij jouw woning en wensen.