Laadpaal op kantoor
Elektrisch rijden wordt steeds populairder. Zo werden er in september 2022 voor het eerst meer dan 300.000 elektrische personenauto’s geregistreerd in Nederland. Dit betekent dat medewerkers en klanten ook steeds vaker met een elektrische auto naar kantoor komen. Een laadpaal op kantoor is dan ook geen overbodige luxe. Er is een aantal dingen waar je rekening mee moet houden bij de aanschaf van een laadpaal op kantoor. Wij vertellen je op deze pagina graag meer over een laadpaal op kantoor, de kosten en welke subsidies er beschikbaar zijn.
Laadpaal voor kantoor kopen: waar op letten?
Laadpalen zijn er in verschillende soorten en maten. Maar welke laadpaal is nou het meest geschikt voor jouw kantoor? Er is een aantal punten waar je rekening mee moet houden bij de aanschaf van een laadpaal, zoals:
- Het aantal elektrische auto’s: bij de aanschaf van een laadpaal voor kantoor is het goed om te kijken naar het aantal elektrische auto’s dat opgeladen moeten worden. Ben jij de enige die zijn elektrische auto moet opladen? Of zijn er nog meerdere medewerkers die hun auto moeten opladen? Aan de hand hiervan kun je kijken hoeveel laadpunten je nodig hebt.
- Laadvermogen: laadpalen zijn verkrijgbaar in verschillende vermogens. Om optimaal te kunnen laden is het belangrijk om deze goed af te stemmen met het laadvermogen van de elektrische auto’s.
- Type laadstation: naast het laadvermogen is het ook goed om te kijken naar het type laadstation. Zo zijn er twee soorten laadstations: wallbox en laadpaal. Een laadpaal moet in de grond worden bevestigd en een wallbox kan aan de muur worden bevestigd. Kijk van tevoren dus goed of het mogelijk is om een laadpaal te plaatsen of dat de laadstations aan de muur bevestigd moeten worden.
- Slimme functies: een laadpaal kan uitgerust worden met verschillende slimme functies, zoals een RFID-kaartlezer of Dynamic Load Balancing. Het verschilt per laadpaal merk of deze slimme functies standaard zijn ingebouwd.
- Elektriciteitsaansluiting: de elektriciteitsaansluiting is ook een belangrijk aandachtspunt. Niet elke elektriciteitsaansluiting is geschikt om met veel vermogen auto’s op te laden. Om optimaal te kunnen laden is het belangrijk om jouw aansluiting goed af te stemmen met de laadpaal. Daarnaast kun je er ook voor kiezen om je 1-fase aansluiting uit te breiden naar een 3-fase aansluiting.
Kosten laadpaal kantoor
Een eigen laadpaal laten plaatsen bij je kantoor is op de lange termijn het meest voordelig. Zo heb je met het laden bij een eigen laadpaal niet te maken met extra kosten zoals bij een openbare laadpaal. Denk aan hogere kWh-prijzen of een starttarief. De kosten voor een laadpaal voor op kantoor kunnen uiteenlopen van € 850,- tot € 3.000,- . Als werkgever mag je de laadkosten voor het gebruik van een auto van de zaak kosteloos vergoeden. Dit geldt voor de laadkosten bij een laadpaal op de zaak, een openbare laadpaal of een laadpaal bij een medewerker thuis. Let op! Dit geldt alleen voor medewerkers die een elektrische auto van de zaak hebben. De medewerkers met een eigen elektrische auto vallen onder de standaardregeling en hebben recht op een vergoeding van 19 cent per kilometer. Vanaf januari 2023 wordt deze vergoeding verhoogd naar 21 cent per kilometer.
De voordelen van een laadpaal op kantoor
-
Altijd een beschikbare plek om te laden
-
Draagt bij aan het duurzame imago van jouw bedrijf
-
Goedkoper dan opladen bij een openbaar laadpunt
-
Zorgeloos laden terwijl je aan het werk bent
-
Profiteer bij de aanschaf van fiscale voordelen
Verplichte laadpunten voor kantoorpanden
De overheid heeft in 2020 nieuwe verplichtingen vastgesteld rondom het aanleggen van laadinfrastructuur. Sinds maart 2020 is het verplicht om bij de bouw van nieuwe kantoorpanden met meer dan 10 parkeervakken minimaal 1 laadpunt te plaatsen op hetzelfde terrein. Deze verplichting geldt ook voor kantoorpanden die ingrijpend gerenoveerd moeten worden. Verder wordt het vanaf 2025 verplicht om minimaal 1 laadpunt te plaatsen bij bestaande kantoorpanden met meer dan 20 parkeervakken. Meer informatie hierover is terug te vinden op de website van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.
Fiscale voordelen zakelijke laadpaal
Het aanschaffen van een laadpaal voor je kantoor heeft meerdere fiscale voordelen. Zo kun je verschillende subsidies ontvangen, zoals de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en de VAMIL-regeling. Met de MIA kun je tot 45% van de totale investeringskosten aftrekken van jouw fiscale winst, waardoor je minder belasting hoeft te betalen. De hoogte van het bedrag dat je mag aftrekken is afhankelijk van hoeveel impact jouw maatregel op het milieu heeft.
Met de VAMIL-regeling kun je tot wel 75% van de investeringskosten afschrijven. Om aanspraak te kunnen maken op deze subsidies moet je wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Deze zijn terug te vinden op de website van het RVO.
Hulp bij jouw subsidieaanvraag?Totaalpakket voor bedrijven
Wil jij één of meerdere laadpalen kopen voor je kantoor? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. Wij helpen je graag in je keuze voor een laadpaal. Vraag nu een offerte aan en wij geven je advies op maat over de beste laadoplossing voor jouw bedrijf.
Browserupdate aangeraden
Je browser wordt niet meer ondersteund. Gebruik Edge, Safari, FireFox of Chrome om Engie optimaal te kunnen gebruiken.
InternetExplorerWarning/SubTitle
- Chrome
- Firefox
- Safari
- Edge