Image

Hoe werkt een openbare laadpaal?

Wanneer je een elektrische auto hebt, moet je zo nu en dan de auto opladen. Dit kan met een laadpaal thuis of onderweg bij een openbare laadpaal. Maar hoe werkt dat eigenlijk? Wij leggen het laden bij een openbare laadpaal stap voor stap aan je uit, zodat je met een zorgeloos gevoel de weg op kan.

Hoe werkt opladen bij een openbare laadpaal?

Wanneer je gaat opladen bij een openbare laadpaal kan het in sommige gevallen zijn dat je een eigen kabel mee moet nemen. In het geval van snellaadpalen hoeft dit niet. Deze palen hebben een eigen kabel met diverse stekkers, zodat je altijd de juiste aansluiting voor jouw auto hebt. Daarnaast moet je betalen voor het afnemen van de stroom. In alle gevallen gaat dit met een laadpas. Je kunt kiezen voor een laadpas met abonnement of zonder abonnement. Op deze pagina leggen we je daar meer over uit.

Voordat je gaat laden bij een openbare laadpaal, moet je eerst checken of de lampjes groen zijn. Wanneer er rode lampjes bij de laadpaal branden, betekent dit dat er een storing is. Je plugt de kabel in je auto en de laadpaal. Vervolgens houd je de laadpas voor de laadpaal. Het laden start vanzelf. Wanneer je klaar bent met laden, houd je wederom de laadpas tegen de laadpaal. Zo stop je de laadsessie.

Waar vind je openbare laadpalen?

Voorheen was elektrisch rijden nog niet zo populair. Inmiddels wint de elektrische auto steeds meer terrein. Op elke openbare parkeerplaats van de plaatselijke supermarkt is tegenwoordig er wel een openbare laadpaal te vinden. Ook hebben steeds meer kantoren de mogelijkheid om op te laden. Dit wordt ook wel de semi-openbare laadpaal genoemd.

Image

Twee soorten laadpassen

Wanneer je kiest voor openbaar laden, krijg je  ook te maken met de laadpas. Je kunt grofweg kiezen tussen twee type laadpassen.

Laadpas met abonnement

Wanneer je vaak je elektrische auto oplaadt bij openbare laadpalen, is het kiezen voor een laadpas met abonnement een goede keuze. Je betaalt maandelijks een vaste abonnementsprijs voor het gebruik van de laadpas, in plaats van een starttarief per oplaadbeurt.

Laadpas zonder abonnement

Deze laadpas is het populairste van beide passen. Je betaalt alleen per laadsessie een starttarief. Hierdoor betaal je alleen wanneer je daadwerkelijk gebruik maakt van de laadpas, in plaats van maandelijkse vaste kosten. Deze laadpas vraag je aan bij een aanbieder. Per aanbieder kunnen de kosten van zowel het starttarief als de kosten van het opladen verschillen. 

Image

Altijd een laadoplossing voor jou

Nu je beter weet hoe het laden bij een openbare laadpaal werkt, is het makkelijker om een afweging te maken tussen openbaar laden en een laadpaal thuis of op de zaak. Je kunt natuurlijk ook voor allebei gaan. Iedere situatie vraagt om een specifieke oplossing. We geven je graag persoonlijk advies over de beste oplossing. Vraag direct jouw persoonlijk advies aan.