Kennisbank

Netbeheerkosten 2025

Netbeheerkosten zijn de kosten die netbeheerders in rekening brengen voor het beheer en onderhoud van het elektriciteits- en gasnetwerk. Deze kosten dekken alles van onderhoud tot uitbreidingen van het netwerk. Voor iedereen die in Nederland gebruikmaakt van opgewekte energie worden de netbeheerkosten automatisch opgenomen in de energierekening. Lees hier meer over de netbeheerkosten in 2025.

Wat zijn de verwachtingen voor de netbeheerkosten in 2025?

De netbeheerkosten in 2025 zullen naar verwachting stijgen. Netbeheerders staan voor uitdagingen door de groeiende vraag naar elektriciteit, de energietransitie en de noodzaak om het netwerk toekomstbestendig te maken. Volgens de De Autoriteit Consument en Markt (ACM) zullen de netbeheerkosten voor huishoudens met zo'n 11% stijgen. Hoeveel deze kosten exact zullen stijgen, verschilt per netbeheerder en de capaciteit van de aansluiting.

Waarom stijgen de netbeheerkosten?

Er zijn verschillende redenen waarom de netbeheerkosten in 2025 zullen toenemen:

  • Uitbreiding van het elektriciteitsnetwerk: Door de groeiende vraag naar elektriciteit, vooral door de toename van elektrische voertuigen, warmtepompen en zonnepanelen, moeten netbeheerders het netwerk uitbreiden en versterken. Deze investeringen zorgen ervoor dat het netwerk de hogere energievraag aankan.
  • Onderhoud en vernieuwing: Het elektriciteitsnetwerk heeft regelmatig onderhoud nodig om storingen te voorkomen en de betrouwbaarheid te waarborgen. Daarnaast moet verouderde infrastructuur worden vervangen. Deze onderhoudskosten zijn een belangrijke factor voor de stijging van de netbeheerkosten.
  • Lokale energieproductie: Steeds meer huishoudens en bedrijven wekken hun eigen energie op, bijvoorbeeld met zonnepanelen. Dit zorgt voor extra druk op het elektriciteitsnet omdat er niet alleen energie wordt verbruikt, maar ook teruggeleverd. Netbeheerders moeten investeren in slimme oplossingen om deze energiestromen te beheren, wat de kosten opdrijft.
  • Kosten voor gasinfrastructuur: Hoewel de vraag naar gas afneemt, blijft het gasnetwerk nog steeds in gebruik. Netbeheerders moeten dit netwerk onderhouden en uiteindelijk afbouwen. Deze kosten worden ook doorberekend in de netbeheerkosten.
Energiekosten in de app

Hoe beïnvloeden netbeheerkosten jouw energierekening in 2025?

De stijging van de netbeheerkosten zal rechtstreeks doorwerken in de energierekening. Dit betekent dat je mogelijk meer gaat betalen voor je energielevering, zelfs als je energieverbruik gelijk blijft. Het exacte bedrag dat je gaat betalen, hangt af van de investeringen van de netbeheerder in jouw regio en je eigen energieverbruik.

Besparen op je energierekening

Hoewel de netbeheerkosten in 2025 gaan stijgen, zijn er manieren om je energierekening te verlagen:

  • Investeren in duurzame oplossingen: Door je huis beter te isoleren of te kiezen voor energiezuinige apparaten, kun je je energieverbruik verlagen en daarmee je kosten beperken. Zo kun je met isolatie tot wel 26% op je energiekosten besparen. 
  • Zelf energie opwekken: Met zonnepanelen kun je je eigen energie opwekken en daarmee minder afhankelijk worden van het elektriciteitsnet. Dit is beter voor het milieu én voor je portemonnee. 
  • Gebruik maken van subsidies: De overheid biedt verschillende subsidies en regelingen voor duurzame investeringen, zoals isolatie of de aanschaf van een warmtepomp. 
  • Pas eenvoudig bespaartips toe in jouw huishouden: er zijn meerdere eenvoudige manieren om te besparen op je energieverbruik, bijvoorbeeld door een was te draaien op 30 graden, de verwarming lager te zetten of je douchekop te vervangen door een waterbesparende douchekop. Ontdek hier al onze handige bespaartips.

 

 

Kies voor zekerheid met een vast contract

De energieprijzen zijn weer redelijk gestabiliseerd in het afgelopen jaar. Maar externe risico's, zoals geopolitieke spanningen, kunnen er altijd nog voor zorgen dat de prijzen flink gaan stijgen. Wil je er zeker van zijn dat je niet te veel voor je energie gaat betalen in de toekomst? Dan kun je ervoor kiezen om je tarieven nu voor 3 jaar vast te zetten. Dit biedt zekerheid en je profiteert van lagere tarieven dan bij een variabel energiecontract.

Nederlandse windenergie