Opladen van elektrische voertuigen: hoe werkt het?
Ben je van plan een elektrische auto aan te schaffen, of staat er al eentje op de oprit en is de oriëntatie op een laadpaal begonnen? In beide situaties is het belangrijk na te denken over welke manier van opladen het meest geschikt is voor jouw situatie. Want hoe werkt opladen precies? Wat zijn de kosten van het opladen? En wanneer is thuis opladen voordeliger dan openbaar laden? We leggen het uit in dit artikel.
Hoe werkt het opladen van een elektrische auto?
In principe is het opladen van een elektrische auto heel simpel; je sluit de auto via een laadkabel aan op het stroomnet, waardoor de auto oplaadt. Opladen kan op verschillende manieren:
- Thuis opladen: Voor veel mensen is dit de meest praktische optie. Door middel van een eigen laadpaal kun je de auto opladen wanneer het jou uitkomt. Je hebt de regie volledig in eigen hand en laadt vaak op tegen een lager tarief dan bij openbare laadpunten.
- Openbare laadpalen: Nederland heeft meer dan 152.000 laadpalen, die vaak te vinden zijn op straat of in parkeergarages. Dit kan erg handig zijn als je onderweg bent, maar houd er rekening mee dat deze openbare laadpalen vaak wat duurder zijn en je in sommige gevallen een eigen kabel moet meenemen voor het opladen. Lees hier verder als je meer wilt weten over hoe een openbare laadpaal werkt.
- Snelladers: Deze laadpalen vind je vaak langs snelwegen maar ook steeds vaker bij tankstations en supermarkten. Bij deze snellaadstations kun je je auto binnen zeer korte tijd opladen. Dit is ideaal voor lange ritten, maar de kosten per kWh liggen een stuk hoger dan bij openbare laadpalen en laadpalen voor thuis.
- Via een normaal stopcontact: Het is technisch mogelijk om je elektrische auto via een standaard stopcontact op te laden, maar dit wordt alleen in noodgevallen aanbevolen. Het proces duurt namelijk veel langer en kan onveilig zijn als het stopcontact of elektriciteitsnet niet geschikt is voor langdurig hoge belasting. Bovendien zijn de kosten van opladen van een elektrische auto via een gewoon stopcontact vaak hoger door het inefficiënte laadproces.
Kosten voor het opladen van een elektrische auto
De kosten voor het opladen van een elektrische auto kunnen sterk verschillen, afhankelijk van waar en hoe je laadt:
- Thuis opladen: Bij thuisladen ben je afhankelijk van de prijs van jouw energiecontract. Heb je een dynamisch energiecontract? Dan kun je hierop inspelen en de auto opladen op momenten waarop het tarief laag is.
- Openbare laadpalen: Het tarief voor laden bij een openbare laadpaal is vaak hoger, afhankelijk van de locatie en provider, en de prijzen kunnen sterk variëren. Daarnaast hanteren sommige openbare laadpalen dynamische tarieven, waardoor het op een zonnige dag aanzienlijk goedkoper kan zijn dan op een donkere dag.
- Snelladen: Snelladen langs de snelweg is de duurste optie. In dit geval betaal je dan ook meer voor het gemak en de snelheid.
Dat is pas Slim Laden
Om goed in te spelen op de dynamische prijzen in de energiewereld, kun je thuis met het opladen van elektrische voertuigen gebruikmaken van Slim Laden. Deze manier van laden zorgt ervoor dat je elektrische auto zo veel mogelijk wordt opgeladen op momenten dat er veel groene stroom beschikbaar is of wanneer de vraag naar energie laag is. Dit helpt niet alleen bij het terugdringen van de onbalans op het elektriciteitsnet, maar je ontvangt ook 3 cent per slim geladen kWh.
Kies een mogelijkheid die bij jou past
Bij het opladen van elektrische voertuigen zijn er verschillende mogelijkheden. Thuis opladen is vaak het goedkoopst en het handigst, vooral met een laadpaal en slimme laadopties. Openbare laadpalen en snelladers zijn handig voor onderweg, maar meestal wel duurder. Opladen via een normaal stopcontact is minder efficiënt en veilig en raden wij dus af. Kies uiteindelijk de laadoptie die het beste past bij jouw behoeften om kosten en gemak te optimaliseren.
Ontvang persoonlijk laadpaaladviesBrowserupdate aangeraden
Je browser wordt niet meer ondersteund. Gebruik Edge, Safari, FireFox of Chrome om Engie optimaal te kunnen gebruiken.
InternetExplorerWarning/SubTitle
- Chrome
- Firefox
- Safari
- Edge