Image

Je hebt een goede investering gedaan in het verduurzamen van je huis door het plaatsen van zonnepanelen, maar je merkt dat er vaak overcapaciteit is. Overcapaciteit van je zonnepanelen houdt in dat jouw zonnepanelen meer duurzame energie opwekken dan dat er wordt verbruikt. Deze overcapaciteit ontstaat vaak op dagen met veel zonuren. Lees op deze pagina wat er gebeurt met de overcapaciteit van je zonnepanelen en hoe je deze overcapaciteit kunt voorkomen of om het slim in te zetten.

Wat gebeurt er met overcapaciteit van je zonnepanelen?

Wanneer je minder energie verbruikt dan je hebt opgewekt met je zonnepanelen, ontstaat er overcapaciteit. Dit overschot aan energie wordt vervolgens weer teruggeleverd aan het elektriciteitsnet zodat dit gebruikt kan worden door andere huishoudens. Aangezien steeds meer huishoudens over zonnepanelen beschikken, kan het op drukke momenten voorkomen dat er een overschot aan energie ontstaat op het elektriciteitsnet. Hierdoor worden er steeds vaker terugleverkosten in rekening gebracht. Wil je optimaal profiteren van je zonnepanelen? Dan kun je het beste je opgewekte stroom zelf gebruiken.

Wat zijn de gevolgen van  overcapaciteit van zonnepanelen?

Het terugleveren van energie door de overcapaciteit op je zonnepanelen lijkt een mooie oplossing, maar hier zitten ook een aantal nadelen aan. Wij hebben ze hieronder op een rijtje gezet.

Overbelasting van het netwerk: Wanneer er veel huishoudens in de omgeving zijn met een overcapaciteit op hun zonnepanelen, wordt er zoveel energie teruggeleverd aan het elektriciteitsnetwerk. Dit kan zorgen voor overbelasting, waardoor storingen kunnen ontstaan. 
Schade aan je zonnepanelen: Door de hogere spanning en voltage als gevolg van de teveel opgewekte energie kan er schade aan je zonnepanelen ontstaan. 
Overbelasting van omvormer: Door de overbelasting van het netwerk kunnen de omvormers van je zonnepanelen uitvallen.

Stroomnet

Hoe kan ik overproductie van mijn zonnepanelen voorkomen?

De overbelasting van zonnepanelen heeft dus nadelen en dit zou je het liefst willen voorkomen. Maar hoe doe je dat? Gelukkig zijn er allerlei manieren om dit tegen te gaan en er zijn manieren om deze te veel geproduceerde energie slim in te zetten. 

Thuisbatterij

Een thuisbatterij zorgt ervoor dat de teveel opgewekte energie wordt opgeslagen en deze thuisbatterij zet deze opgeslagen energie in wanneer er geen overproductie is, bijvoorbeeld ‘s nachts, en op momenten dat er meer energie gevraagd wordt dan geleverd kan worden vanuit de zonnepanelen. 

Elektrische auto

Door elektrisch te rijden kun je jouw auto thuis opladen wanneer je een laadpaal laat installeren. Zo kun je de opgewekte energie efficiënt inzetten en ook besparen op je kosten voor het gebruik van je auto. Houd hierbij wel in de gaten dat het opladen overdag gebeurt, wanneer daadwerkelijk de energie wordt opgewekt uit zonnepanelen.

Huishoudelijke apparaten

Het zit nog in ons systeem om juist ‘s nachts onze huishoudelijke apparaten te laten draaien. Maar het is, wanneer je zonnepanelen hebt, juist slim om deze overdag aan te zetten. Zo kun je de opgewekte energie van je zonnepanelen meteen benutten en verminder je de kans op overcapaciteit.


Profiteer van zonne-energie met ENGIE

Het laten plaatsen van zonnepanelen heeft meerdere voordelen, waaronder een lagere energierekening. Daarnaast is het een stuk beter voor het milieu. Door efficiënt gebruik te maken van je zelf opgewekte stroom kun je optimaal profiteren van zonnepanelen. Met de zonnepanelen van ENGIE kun je tot wel €750 per jaar besparen op je energierekening. Benieuwd of jouw dak geschikt is voor zonnepanelen? Doe de dakscan.

Doe de online dakscan