Prijsplafond voor gas
De aardgasprijzen zijn de afgelopen periode enorm sterk gestegen. Huishoudens krijgen hierdoor steeds vaker te maken met een hogere energierekening. De alsmaar stijgende inflatie heeft hier natuurlijk ook geen positief effect op. Het gevolg van deze ontwikkelingen is dat er steeds meer en meer gezinnen hun energierekening niet meer kunnen betalen. Daarom is er nu het energieprijs plafond geïntroduceerd. Dit plafond moet ervoor zorgen dat de mensen die nu problemen hebben met het betalen van de energierekening, het iets minder zwaar krijgen. Dit heeft zowel betrekking op het verbruik van gas als elektriciteit. Wij vertellen je er graag meer over op deze pagina.
Wat is het prijsplafond voor gas precies?
Het prijsplafond houdt in dat je een vaste prijs betaalt voor het aantal kilowatturen en kubieke meters die je verbruikt. Wel dien je hierbij onder een bepaald verbruik te blijven, hierover vertellen we later meer. Dit alles zorgt ervoor dat de energiekosten lager uitvallen. Deze prijzen voor gas en elektriciteit zijn dan ook een stuk lager dan de marktprijzen die op dit moment betaald worden. Het idee is om een maximumprijs van 40 cent per kilowattuur voor elektriciteit in te stellen. De prijsplafond voor gas wordt waarschijnlijk vastgesteld op 1,45 euro per kubieke meter gas. Het plafond gaat van kracht vanaf de eerste dag van het kalenderjaar 2023 en gaat gelden voor alle huishoudens in Nederland. Dit hele concept is natuurlijk opgezet om de Nederlandse huishoudens tegemoet te komen in deze dure tijden, maar ook probeert het kabinet op deze manier duurzaamheid te stimuleren. De hierboven genoemde limiet is namelijk geldig tot 1.200 kubieke meter gas en 2.900 kWh elektriciteit. Alles wat je hierboven gebruikt, dient volgens de op dat moment geldende marktprijs betaald te worden. Dit stimuleert huishoudens om zuiniger om te gaan met hun energieverbruik.
Houd simpel het prijsplafond in de gaten in onze gratis app
In de ENGIE-app zie je eenvoudig hoeveel jij per maand verbruikt ten opzichte van het prijsplafond. Zo zie dus direct of je eronder blijft of er overheen gaat. Download hem dus snel en houd je verbruik en het prijsplafond in de gaten. Ook als je nog geen klant bent van ENGIE.
Aanvullende maatregelen op het prijsplafond
Het kabinet zet zich zoveel mogelijk in om burgers te helpen en zekerheid te bieden. Hierin schakelt de overheid ook de gemeenten in. Gemeenten krijgen namelijk de optie om een deel van de energietoelage (die al voor volgend jaar was voorzien) dit jaar al uit te keren. Dit nog bovenop de €1.300,- die al was voorzien voor sociale minima. Daarnaast heeft het kabinet, in samenspraak met energieleveranciers, afgesproken dat er vaste contracten worden aangeboden in het kalenderjaar 2023. Verder is er een vaste korting ingesteld voor de maanden november en december van dit jaar. Het gaat hierbij om 190 euro korting, die verrekend zal gaan worden door de energieleveranciers. Dit is geldig voor alle huishoudens en kleinverbruikers.
Uitzonderingen op het prijsplafond
Helaas zal niet iedereen optimaal profiteren van het prijsplafond. Er zijn namelijk enkele uitzonderingen. Voor deze huishoudens geldt dat zij niet of minder van dit concept gebruik kunnen of zullen maken. Het gaat hierbij om de volgende groepen mensen.
- Huishoudens met slechte isolatie: Huishoudens met een slechte isolatie zullen relatief snel boven het plafond uitkomen. Daardoor moeten zij al erg snel de reguliere marktprijs voor gas en elektriciteit betalen. Geld voor goede isolatie is er binnen deze huishoudens niet, dus blijven de energiekosten torenhoog.
- Huishoudens die aangesloten zijn bij een warmtenet: Deze huishoudens gebruiken geen gas, waardoor de rekening voor elektriciteit vaak relatief hoog uitvalt. Dit komt door de boiler die het huis verwarmt. Deze vraagt veel energie, waardoor het energieverbruik al erg snel het plafond van 2.400 kWh bereikt. Hierdoor zit je dus ook in deze situatie al erg snel weer op de reguliere gasprijs. Wel is de regering bezig met een aanvullend plan voor deze huishoudens, waarbij het tarief wordt gekoppeld aan het prijsplafond gas. De prijs per gigajoule warmte zal waarschijnlijk €47,39 worden. Het is nog niet bekend tot welk verbruik dit zal gaan gelden.
- Meerdere huishoudens op één aansluiting: Woon jij in een flat, studentenhuis of appartement en deel jij je aansluiting? Helaas, dan zul jij niet profiteren van het prijsplafond. Omdat je met meerdere personen dan normaal gesproken op één aansluiting zit, zul je binnen de kortste keren het plafond overschrijden. Je zult dus het grootste deel van het jaar de normale marktprijs betalen voor gas en elektriciteit. Ook voor deze huishoudens is de overheid nog een plan aan het maken. Dit zal binnenkort bekend gemaakt worden.
Hoe kan jij besparen?
Het prijsplafond zal ervoor zorgen dat de energierekeningen in 2023 beter betaalbaar zijn. Maar wat kun jij doen om jouw energieverbruik te minimaliseren? Immers, hoe minder je verbruikt, hoe lager jouw stookkosten zijn. Zo zijn er verschillende manieren om te besparen op je gas- en stroomverbruik, zoals het isoleren van je woning, het laten plaatsen van zonnepanelen of je huidige CV-ketel vervangen door een (hybride)warmtepomp. Ben jij benieuwd hoe je het best kunt besparen? Onze experts geven je graag advies over hoe jij het best kunt besparen in jouw situatie.
Browserupdate aangeraden
Je browser wordt niet meer ondersteund. Gebruik Edge, Safari, FireFox of Chrome om Engie optimaal te kunnen gebruiken.
InternetExplorerWarning/SubTitle
- Chrome
- Firefox
- Safari
- Edge