Slimme energie: wel of niet voordelig?
Sinds 2017 worden er slimme energiecontracten aangeboden, ook wel bekend als dynamische energiecontracten. Met slimme energie krijg je stroom voor uurprijzen in plaats van dat je voor een langere periode een vast tarief betaalt. Maar hoe werkt slimme energie nou precies? Hoe zijn de energietarieven opgebouwd? En wat zijn de voordelen? Je leest het op deze pagina.
Wat houdt slimme energie in?
Met slimme energie zijn de prijzen voor elektriciteit direct gekoppeld aan de prijzen op de spotmarkt voor elektriciteit. Voor de energieprijzen geldt dat deze van uur tot uur kunnen verschillen. Zo weet je pas een dag van tevoren wat de energieprijzen gaan doen. Door op een ‘slimme’ manier om te gaan met je energie kun je zo flink besparen op je energierekening. Dit kun je doen door je energiegebruik aan te passen op momenten dat de energieprijzen het laagst zijn in de markt.
Hoe zijn slimme energietarieven opgebouwd?
Net als bij een vast of variabel energiecontract zijn slimme energietarieven (ook wel dynamisch energiecontract genoemd) opgebouwd uit leveringskosten (per kWh of per m3), netbeheerkosten en energiebelastingen. Met slimme energie zijn alleen de leveringskosten anders, aangezien deze per uur wisselen.
Altijd inzicht in de energieprijzen
Wanneer je kiest voor een energiecontract met slimme energie wil je het liefst je energie tegen zo laag mogelijke prijzen inkopen. Maar hoe weet je nou op welke tijdstippen de prijzen het laagst liggen? Met een slim energiecontract ontvang je dagelijks van je leverancier een overzicht van de energieprijzen op de markt. Hiermee kun je gemakkelijk jouw energiegebruik aanpassen op de momenten dat de energieprijzen het goedkoopst zijn.
Voordelen slimme energie
- Je kunt je energieverbruik aanpassen op momenten wanneer de energieprijzen laag zijn, zo betaal je minder voor je energie.
- Je hebt altijd inzicht in de energieprijzen op de energiemarkt.
- Met slimme energie heb je niet te maken met extra kosten, je betaalt alleen voor de marktprijs.
- Je leert om op een ‘slimme’ manier om te gaan met je energie, waarmee je kunt besparen op je energiekosten.
Nadelen slimme energie
- Minder gunstige energietarieven op de markt kunnen zorgen voor een hogere energierekening.
- Je ontvangt bij het afsluiten van een slim energiecontract vaak geen welkomstkorting.
- De vaste leveringskosten liggen met slimme energie een stuk hoger.
- Het kan veel tijd kosten om de energieprijzen op de markt in de gaten te houden.
Slimme meter verplicht
Een slimme meter is verplicht om gebruik te kunnen maken van slimme energie. Bij het afsluiten van een slim energiecontract moet je jouw energieleverancier toestemming geven om jouw slimme meter uit te kunnen lezen. Hiermee kan de leverancier zien hoeveel energie jij hebt verbruikt op welke tijdstippen, om zo de juiste energietarieven per uur in rekening te brengen.
Slimme energie van ENGIE
Momenteel bieden wij nog geen slim energiecontract aan. Wel zijn we druk bezig om dit te realiseren. Door nu alvast onze ENGIE-app te downloaden weet je zeker dat je er als een van de eerste bij bent wanneer dit energiecontract beschikbaar is. Je hoeft geen klant te zijn van ENGIE om gebruik te kunnen maken van onze slimme meter app.
Browserupdate aangeraden
Je browser wordt niet meer ondersteund. Gebruik Edge, Safari, FireFox of Chrome om Engie optimaal te kunnen gebruiken.
InternetExplorerWarning/SubTitle
- Chrome
- Firefox
- Safari
- Edge