Man bij de meterkast

Wat is een slimme energiemeter?

Door de hogere energieprijzen zijn veel Nederlanders aan het kijken naar bespaarmogelijkheden. Een slimme energiemeter kan hiervoor een goede optie zijn. Dit apparaat meet namelijk jouw energieverbruik, waardoor je gemakkelijk bij kunt houden hoe hoog de kosten voor stroom en gas zijn. Wat is een slimme meter en wat zijn de voor- en nadelen hiervan? Wij leggen het je uit. 

Hoe werkt een slimme energiemeter?

Een slimme meter is een apparaatje in de meterkast dat jouw meterstanden automatisch op afstand doorstuurt naar je energieleverancier. Dit gebeurt dagelijks. Het doorsturen van je energieverbruik werkt via het mobiele netwerk. De meter heeft namelijk een ingebouwde dataverbinding (de P3-poort), die de informatie doorstuurt. Je kunt de slimme energiemeter vervolgens aansluiten op een energieverbruiksmanager om zelf inzicht te krijgen in je energieverbruik. Deze inzichten kunnen je helpen met het besparen van energie. Voor gas is er helaas geen slimme meter. Wel kun je de gasmeter aan je slimme energiemeter koppelen via de P2-poort. Hier heb je wel een moderne gasmeter voor nodig, anders werkt het helaas niet. Als alles gekoppeld is, wordt zowel je stroom- als je gasverbruik doorgestuurd naar jouw energieleverancier. De energieleverancier stuurt je vervolgens elke maand een overzicht van je verbruik. Naast deze maandelijkse meetmomenten, wordt de slimme meter ook op andere momenten uitgelezen:

  • 1 keer per jaar wanneer de jaarrekening opgemaakt moet worden
  • Wanneer je overstapt naar een andere leverancier
  • Als je verhuist naar een andere woning
  • Bij onderhoud of het beheer van het energienet

Het verschil tussen een slimme- en een digitale energiemeter is simpelweg de communicatiemodule. Hierdoor kan de slimme energiemeter de meterstanden direct doorsturen naar jouw energieleverancier. Als je een digitale energiemeter hebt, moet je dit dus zelf regelen. Een slimme meter is niet verplicht. Je kunt dus zelf bepalen of je er één wilt laten plaatsen. Wanneer je een slimme energiemeter weigert, wordt er eventueel een digitale meter geplaatst, zonder communicatiemodule. 

 
Image

Een energie-verbruiksmanager aansluiten

Eerder noemden we het woord ‘Energieverbruiksmanager’ al eens, maar wat is dit eigenlijk? Een energieverbruiksmanager is een apparaat dat jouw slimme meter continu afleest. Je sluit deze aan via de P1-poort in de slimme meter. De P1-poort is een stekkeraansluiting in de slimme meter. Als je het apparaatje aan de slimme meter hebt gekoppeld, kun je de energieverbruiksmanager koppelen aan een energie-app of een andere energietool. Op deze manier kun je elk moment van de dag zien wat jouw energieverbruik is. Er zijn heel veel verschillende apps op de markt waarmee je jouw energiezaken in kunt zien. 

Wat zijn de voor- en nadelen van een slimme meter?

Op dit moment heeft ruim driekwart van de Nederlandse huishoudens een slimme meter. Aangezien een slimme energiemeter niet verplicht is, kiezen sommige Nederlanders er daarom toch voor om dit niet te doen. We noemen hieronder een aantal voor- en nadelen van een slimme energiemeter.

De voordelen van een slimme energiemeter

  • Het doorsturen van je meterstanden gaat automatisch. Je hoeft hier zelf dus geen tijd meer aan te besteden.
  • Met een energieverbruiksmanager kun je op ieder moment van de dag je verbruik bijhouden. Ook als je niet thuis bent.
  • Je eindafrekening klopt altijd precies, omdat de energieleverancier geen schatting meer hoeft te maken van het verbruik.
  • Je ontvangt regelmatig een overzicht van je verbruik, waardoor je aan het einde van het jaar nooit voor verrassingen komt te staan.
  • Een eventuele storing kan sneller opgespoord worden als je een slimme energiemeter hebt.

De nadelen van een slimme energiemeter

  • Privacygevoeligheid kan een issue zijn, omdat de gegevens direct doorgestuurd worden. Wel is het in de wet duidelijk bepaald wanneer en door wie de slimme meter uitgelezen mag worden. Het is ook mogelijk om de communicatieve vaardigheden van de meter uit te laten zetten. Op die manier kan jouw netbeheerder de slimme energiemeter niet op afstand uitlezen. Je moet dan wel de meterstanden handmatig doorgeven. 
  • Verder wordt er ook gesproken over straling, omdat het uitlezen van de slimme meter via dezelfde techniek gaat als die van mobiel internet. Er is verder geen wetenschappelijk bewijs over de nadelen van straling voor de gezondheid. 
  • Een slimme meter kan nadeliger zijn wanneer je zonnepanelen hebt. Dit is vanwege de salderingsregeling, waardoor je minder of geen geld meer terug krijgt in ruil voor de hoeveelheid teruggeleverde stroom. 

Inzicht in je verbruik met de ENGIE-app

Bij ENGIE kun je gemakkelijk jouw energiezaken bijhouden in onze handige app, die je kunt koppelen aan je slimme energiemeter. De ENGIE-app heeft veel voordelen en handige tools, zoals:

  • Inzicht in je verbruik per jaar, maand, dag, week of zelfs uur, door middel van handige grafieken.
  • Eenvoudig checken of je nog goed zit met je termijnbedrag.
  • Makkelijk schakelen tussen meerdere adressen.
  • Je verbruik vergelijken met andere huishoudens.

De ENGIE app is gratis en kan ook gedownload worden als je geen klant van ons bent. Al meer dan 160.000 klanten gingen je voor!

 
Image