Windenergie

Stroomprijzen 2025

De energiemarkt is flink in beweging in de afgelopen jaren. Ook in het afgelopen jaar zijn er veel ontwikkelingen geweest die invloed hadden op de energieprijzen. In 2024 zijn de stroomprijzen weer redelijk gestabiliseerd. Zo hebben een verlaging op de energiebelasting voor stroom en een flinke toename van duurzame energieopwekking er grotendeels voor gezorgd dat de prijzen voor stroom zijn gedaald. Maar wat gaat er met de stroomprijzen in 2025 gebeuren? Wij vertellen je hier meer over in dit artikel.

Bekijk 3 jaar tarieven Bekijk 1 jaar tarieven

Stroomprijzen: hoe zijn deze opgebouwd?

Om te begrijpen wat de stroomprijzen gaan doen in 2025, is het goed om te weten hoe deze prijzen zijn opgebouwd. De stroomprijs bestaat uit een aantal onderdelen. Deze hebben wij hieronder toegelicht:

  • Netbeheerkosten: dit zijn de kosten die je betaalt voor het vervoeren van de energie naar jouw huis. Ook wordt hiervan netbeheer onderhouden.
  • Belasting: voor het gebruik van de energie moet je 3 soorten belasting betalen. de ODE (Opslag Duurzame Energie- en Klimaattransitie), energiebelasting en BTW.
  • Leveringskosten: dit zijn de kosten die je aan de energieleverancier betaalt voor de levering van gas en elektriciteit. Deze kosten zijn nog onder te verdelen in vaste en variabele leveringskosten.

Stroomprijzen 2025: Wat is de prognose?

Om vast met goed nieuws te beginnen: er worden in 2025 geen extreme veranderingen verwacht in de stroomprijzen. Een belangrijke ontwikkeling is de  toename van hernieuwbare energie, zoals wind- en zonne-energie, wat naar verwachting de stroomprijzen kan drukken. Toch blijven er externe risico's, zoals geopolitieke spanningen of een strenge winter, die tot prijsstijgingen kunnen leiden. Hoewel de elektriciteitsprijzen stabiel lijken te blijven, moet je rekening houden met mogelijke schommelingen door geopolitieke risico's en de stijgende netbeheerkosten. In 2025 zal de stroomprijs waarschijnlijk niet enorm stijgen, maar door hogere belastingen en netbeheerkosten kun je wel iets meer betalen. Het is slim om voorbereid te zijn op mogelijke prijsveranderingen door bijvoorbeeld een vast energiecontract af te sluiten. Ook kan het helpen om te investeren in zonnepanelen of energiebesparende maatregelen, zodat je minder stroom hoeft af te nemen.

Kortom, de stroomprijs kan redelijk redelijk stabiel blijven, maar er zijn wel factoren die ervoor kunnen zorgen dat je energierekening iets hoger uitvalt in 2025.

Duurzaam huishouden

Gratis energie-app voor iedereen. Ook als je geen klant bent.

  • Inzicht in jouw verbruik
  • Eenvoudig en snel je energiezaken regelen
  • Zie direct of je nog goed zit met je termijnbedrag
  • Persoonlijk advies om te verduurzamen én besparen

Download de gratis ENGIE-app. Al meer dan 500.000 keer gedownload. Ook te gebruiken als je geen klant bij ons bent.

Zelf de kosten laag houden met duurzame energie

Eén van de manieren om in 2025 niet te veel voor je stroom te betalen, is door te besparen op je energieverbruik. Wij hebben een aantal tips voor je verzameld om zelf energie te besparen:

  • Gebruik energiezuinige apparaten: vervang oude apparaten door energiezuinige varianten, zoals wasmachines, koelkasten en led-lampen. Deze verbruiken veel minder stroom.
  • Schakel apparaten volledig uit: laat apparaten niet op stand-by staan. Trek de stekkers er uit of gebruik stekkerdozen met een aan/uit-schakelaar om ze helemaal uit te zetten.
  • Gebruik een slimme thermostaat: met een slimme thermostaat kun je de verwarming en koeling efficiënter regelen, zodat je geen stroom verspilt als je niet thuis bent.
  • Was op lagere temperaturen: je was draaien op 30 graden in plaats van 60 graden bespaart veel energie. Dit geldt ook voor kortere programma's.
  • Zet apparaten alleen aan als het nodig is: gebruik apparaten zoals de vaatwasser en wasmachine alleen als ze helemaal vol zijn, en vermijd overbodig gebruik van verlichting of elektronische apparaten.

Naast het besparen op je stroomverbruik, kun je ook investeren in zonnepanelen of een slimme thuisbatterij om zelf je duurzame energie op te wekken en op te slaan. Door het gebruik van energiezuinige apparaten kun jij het energieverbruik in jouw huishouden laag houden, maar ook kun je ervoor kiezen om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van je zonnepanelen door bijvoorbeeld huishoudelijke apparaten overdag aan te zetten.

Kies voor zekerheid met een vast contract

Zoals het er nu uitziet zullen de prijzen voor stroom in 2025 gaan dalen. Hierdoor zul je als huishouden minder gaan betalen voor je stroomverbruik. Maar externe risico's, zoals geopolitieke spanningen, kunnen er altijd nog voor zorgen dat de prijzen flink gaan stijgen. Wil je er zeker van zijn dat je niet te veel voor je energie gaat betalen in de toekomst? Dan kun je ervoor kiezen om je tarieven nu voor 3 jaar vast te zetten. Dit biedt zekerheid en je profiteert van lagere tarieven dan bij een variabel energiecontract.

Persoonlijk energieadvies