Subsidie op de thuisbatterij
Een thuisbatterij is een duurzame investering voor een groene toekomst. Veel mensen vragen zich af of het mogelijk is om subsidie aan te vragen voor een thuisbatterij. Is dit mogelijk? Je leest het in dit artikel.
Zijn er subsidies voor thuisbatterijen?
Helaas gelden er op dit moment (mei 2024) geen subsidies voor de aanschaf van een thuisbatterij. Wel zijn er verschillende partijen die pleiten voor een subsidie voor de thuisbatterij. Zo wordt vanuit netbeheerders en gemeenten gesproken over de voordelen die een subsidie voor de thuisbatterij met zich meebrengt.
Het belang vanuit netbeheerders is voornamelijk de overbelasting van het stroomnet. Door de stimulatie van elektrische producten (zonnepanelen, elektrisch koken etc.) raakt het stroomnet overbelast. Omdat het stroomnet uitbreiden om heel wat tijd vraagt, is de thuisbatterij een goede en snelle oplossing om de druk te verminderen. De aanschaf van een thuisbatterij vraagt om een flinke investering. Een subsidie voor thuisbatterijen biedt een steuntje in de rug om de aanschaf van een thuisbatterij aantrekkelijker en rendabeler te maken. Zo worden huishoudens geholpen om een stap te zetten naar een duurzamer bestaan.
Komen er subsidies voor thuisbatterijen in de toekomst?
Het is lastig te zeggen of er in de toekomst een subsidie komt voor de thuisbatterij. Verschillende partijen pleiten dus wel voor een subsidie op de thuisbatterij, maar uiteindelijk wordt vanuit de politiek beslist of deze wordt ingevoerd of niet. Op dit moment kunnen we helaas niet veel meer dan afwachten.
Gelukkig zijn er ook duurzame investeringen waarbij het wél mogelijk is om subsidie aan te vragen. Zo wordt de aanschaf van zonnepanelen of een warmtepomp bijvoorbeeld aantrekkelijker gemaakt.
De functie van een thuisbatterij
Ondanks dat er op dit moment geen subsidie is voor de thuisbatterij, kan het wel zijn dat deze in de toekomst wordt ingevoerd. Daarom is het verstandig alvast op de hoogte te zijn van de thuisbatterij, de werking ervan en wat de mogelijke voordelen zijn.
Een thuisbatterij, ook wel bekend als een energieopslagsysteem, werkt als een geavanceerde accu die elektriciteit opslaat die wordt opgewekt door zonnepanelen of tijdens periodes van lage energievraag. Wanneer de zonne-energieproductie hoog is en/of de elektriciteitsvraag laag is, wordt overtollige energie opgeslagen in de batterij. Tijdens piekmomenten of wanneer de zonnepanelen minder actief zijn, voorziet de thuisbatterij het huis van de opgeslagen energie. Zo kun je maximaal profiteren van zelf opgewekte zonne-energie.
Het hebben van een thuisbatterij kan verschillende voordelen met zich meebrengen. We zetten ze voor je op een rij:
- Minder afhankelijk van het net:
Met een thuisbatterij kun je jouw eigen energie meer zelf gebruiken. Energie die je zelf opwekt met bijvoorbeeld je zonnepanelen, kun je tijdelijk opslaan op je thuisbatterij. Je hoeft dus minder stroom van het net af te nemen én levert ook minder terug aan het. - Bijdragen aan een milieuvriendelijke samenleving:
Met een thuisbatterij draag je bij aan een duurzamer bestaan. - Besparen op je energierekening:
Met een thuisbatterij kun je op termijn besparen op je energierekening. Doordat er nu geen subsidie is voor de thuisbatterij, duurt deze termijn wel wat langer dan wanneer er wel een subsidie zou zijn op thuisbatterijen.
Heb je interesse in een thuisbatterij?
Een thuisbatterij kost geld, maar heeft ook zo zijn voordelen. Weten wat een thuisbatterij voor jou kan betekenen? Onze partners helpen je graag verder. Laat je gegevens achter en we zoeken een partner bij jou in de buurt. Onze partner neemt dan contact met je op om meer te vertellen over de thuisbatterij. Je zit nergens aan vast. Helaas vallen Zeeland en de Waddeneilanden buiten ons bereik.
Browserupdate aangeraden
Je browser wordt niet meer ondersteund. Gebruik Edge, Safari, FireFox of Chrome om Engie optimaal te kunnen gebruiken.
InternetExplorerWarning/SubTitle
- Chrome
- Firefox
- Safari
- Edge