Image

Thuisbatterij in combinatie met zonnepanelen

Efficiënte energieopslag: thuisbatterij zonnepanelen

De duurzame initiatieven vliegen je tegenwoordig om de oren: als huishouden kun je kiezen om te investeren in oplossingen voor een duurzame toekomst. Zo draag je bij aan een groener milieu én moet de investering op termijn een besparing op de portemonnee opleveren. Maar wist je dat veel van deze duurzame initiatieven extra goed werken wanneer je ze combineert? In dit artikel bespreken we de thuisbatterij in combinatie met zonnepanelen.

Hoe werken zonnepanelen met een thuisbatterij?

Een thuisbatterij is, zoals de naam eigenlijk al aangeeft, een grote batterij waar energie in wordt opgeslagen. Wanneer de zon volop schijnt en de energieproductie van de zonnepanelen hoog is, slaat de thuisbatterij een deel van deze overtollige elektriciteit op voor gebruik tijdens piekuren of ‘s nachts wanneer de zon niet schijnt. Dit stelt huishoudens in staat om hun eigen opgewekte zonne-energie te gebruiken wanneer dat het meest nodig is, waardoor ze minder afhankelijk worden van het openbare elektriciteitsnet en de energiekosten kunnen verlagen. Hoeveel energie een thuisbatterij kan opslaan is afhankelijk van het type thuisbatterij. De een is namelijk krachtiger dan de ander.

De voordelen van zonnepanelen met thuisbatterij

Het hebben van een thuisbatterij brengt verschillende voordelen met zich mee, namelijk:

  • Minder afhankelijk van het net. Met een thuisbatterij en zonnepanelen kun je zelf opgewekte energie langer vasthouden. Hierdoor ben je minder afhankelijk van het net. Is er bijvoorbeeld een stroomstoring gaande? Dan kun je, afhankelijk van hoe krachtig je thuisbatterij is, nog enkele uren alsnog profiteren van stroom.
  • Vermindert uitstoot van fossiele brandstoffen. Thuisbatterijen en zonnepanelen zijn duurzame oplossingen waarbij de uitstoot van fossiele brandstoffen aanzienlijk wordt beperkt.
  • Het net wordt minder zwaar belast. Doordat steeds meer huishoudens zonnepanelen hebben, wordt er veel zonne-energie teruggeleverd aan het net. Echter is deze hoeveelheid zo groot, dat het net overbelast begint te raken. Door zonne-energie gedeeltelijk thuis op te kunnen slaan, kun je zelf profiteren van je opgewekte energie én wordt het net minder zwaar belast.

Heb je zonnepanelen, maar geen thuisbatterij? Dan is het helaas niet mogelijk om je overschot aan zonne-energie op een later moment te gebruiken. Het overschot aan zonne-energie wordt dan teruggeleverd aan het net.

Meer over thuis energie opslaan

Investeren in zonnepanelen met thuisbatterij

Zowel de aanschaf van zonnepanelen als de thuisbatterij vraagt om een investering. Daarom vragen veel huishoudens zich af of er mogelijkheden zijn om de aanschafkosten van zonnepanelen en thuisbatterijen te verlagen.

 

Subsidies zonnepanelen

Er gelden verschillende maatregelen of subsidies voor zonnepanelen waardoor de drempel lager wordt om te investeren in zonnepanelen. Zo bestaan er lokale subsidies voor zonnepanelen waar je als huishouden aanspraak op kan doen. Niet alle provincies/gemeenten bieden deze subsidie, dus informeer bij jouw eigen provincie of gemeente wat de mogelijkheden zijn rondom subsidies op zonnepanelen. 

Subsidies thuisbatterij

Zijn er ook subsidies op thuisbatterijen om de aanschaf aantrekkelijker te maken? Helaas op dit moment (nog) niet. Er wordt vanuit verschillende richtingen opgeroepen om subsidies op thuisbatterijen in de toekomst mogelijk te maken, maar hierin zal de overheid uiteindelijk een beslissing moeten nemen. Het zou dus mogelijk kunnen zijn dat er in de toekomst wel een subsidie voor de thuisbatterij wordt ingevoerd.

Meer over energiesubsidies
Image

Zijn zonnepanelen met thuisbatterij interessant voor mij?

Of de combinatie van een thuisbatterij en zonnepanelen voor jou interessant is, is geheel afhankelijk van je woonsituatie. Misschien heb je al zonnepanelen en overweeg je een thuisbatterij te nemen, of ben je je nog aan het oriënteren op beide. In dat geval ben je misschien ook benieuwd of het überhaupt mogelijk is om op je huidige woning zonnepanelen te plaatsen.

Wil je binnen 1 minuut erachter komen of jouw dak geschikt is? Doe dan onze gratis DakScan! Meer interesse in een thuisbatterij? Laat je gegevens achter en één van onze partners zal contact met je opnemen.