Training V&G-coördinatoren verhoogt veiligheid in de keten
De Injury Frequency van de afdeling Infra & Mobility mag dan al twee jaar nul zijn (een prachtige prestatie!), toch zagen de veiligheidskundigen reden om extra te investeren in veiligheid. Onder meer door het opleiden van Veiligheids- en Gezondheidscoördinatoren (V&G). Enerzijds een wettelijke verplichting, anderzijds een goede investering om veiligheid in de gehele keten van een project te verhogen, van ontwerp tot uitvoering. Essentieel in de branche waarin wij actief zijn.
Verschil maken
“Het aantal ongevallen met verzuim tot gevolg was op onze afdeling dan wel nul, maar we constateerden tegelijkertijd wel een afname van het aantal meldingen, toolboxmeetings en werkplekinspecties”, vertelt Erik Dekker, veiligheidskundige bij ENGIE. “Ook zagen we dat veiligheid vooral in de ontwerpfase van een project beter kan. In die fase worden namelijk veel keuzes gemaakt die van invloed zijn op de veiligheid van de mensen die het moeten gaan maken, gebruiken en onderhouden. Daar kun je dus echt het verschil maken.”
Ontwikkeling training
Er waren al een aantal V&G-coördinatoren actief binnen de organisatie, maar die bleken over onvoldoende handvatten te beschikken om hun rol goed uit te voeren. Daarom introduceerde Erik Dekker samen met collega Remco van Mourik en manager Operational Support QHSE Bas Bickel de training VGM-coördinator voor de ontwerpfase en de uitvoeringsfase.
Samenwerking externe opleider
Om de training vorm te geven met de juiste inhoud zochten ze de samenwerking met externe opleider Aboma. “Het theoriedeel van Aboma hebben we aangevuld met foto’s, voorbeelden en een casus van onze eigen praktijk. Zo verhelderen we de lesstof en maken we deze direct toepasbaar”, legt Dekker uit.
Inmiddels hebben bijna alle V&G-coördinatoren de training afgerond. “Je merkt dat de coördinatoren de cursusdagen heel waardevol vonden. Vaak werd er nog lang nagepraat. Ook is de samenwerking tussen collega’s binnen ontwerp en uitvoering toegenomen: zij hebben nu veel meer inzicht in waar de uitdagingen van de ander liggen op het gebied van veiligheid en gezondheid.”
Alle lagen van de organisatie
Om veiligheid in de gehele bedrijfsvoering goed te implementeren en het bewustzijn te verhogen, is inmiddels besloten om de training ook aan het MT, operationeel management én commercie aan te bieden. “Ons doel was om veiligheid naar voren te halen in een project. Als we ook commercie al meenemen in het belang van veiligheid en ze de juiste kennis aanreiken, kunnen we zelfs al in aanbestedingen zaken meenemen om de focus op veiligheid te leggen. Voor het MT en operationeel management is deze kennis relevant als achtergrond om de juiste beslissingen te kunnen maken.”
Veiligheid in de toekomst
Het komende jaar krijgen alle V&G-coördinatoren een aanwijzing, vergelijkbaar met een NEN-3140-aanwijzing. Dit geeft hen niet alleen een duidelijk overzicht van taken, verantwoordelijkheden en bevoegdheden, maar ook een mandaat naar de organisatie om hun rol op een effectieve manier te kunnen vervullen. In de loop van 2020 leiden we nog meer collega’s op en zijn er enkele plaatsen beschikbaar voor collega’s van andere ENGIE-bedrijven. Twee tot drie keer per jaar organiseren we een bijeenkomst voor alle V&G-coördinatoren om ze bij te praten over wijzigingen in wet- en regelgeving, ervaringen uit te wisselen en het onderlinge contact te bevorderen. Dit alles om het veiligheidsbewustzijn binnen de organisatie te blijven vergroten.
Browserupdate aangeraden
Je browser wordt niet meer ondersteund. Gebruik Edge, Safari, FireFox of Chrome om Engie optimaal te kunnen gebruiken.
InternetExplorerWarning/SubTitle
- Chrome
- Firefox
- Safari
- Edge