Energiekosten in de app

Vast of variabel energiecontract in 2024: wat is de beste keuze?

Heb je nog een variabel contract of loopt je vaste contract bijna af? Dan is dit het moment om een afweging te maken wat voor energiecontract je wilt afsluiten. In dit artikel nemen we je mee in de verschillen tussen een vast en variabel energiecontract en hoe je voor jezelf de afweging kunt maken.

Een vast energiecontract in 2024

Wanneer je kiest voor een vast energiecontract, leg je het bedrag dat jij betaalt voor je gas en elektriciteit voor een langere periode vast. De energiecontracten worden vaak aangeboden in de vorm van een 1-jarig energiecontract of een 3-jarig energiecontract. In deze periode blijft de prijs voor gas en elektriciteit op hetzelfde niveau als wanneer je het contract afsloot. Dit betekent niet dat je maandbedrag niet kan wijzigen. Je energierekening is opgebouwd uit meerdere onderdelen, zoals netbeheerkosten en overheidsheffingen. Deze twee onderdelen kunnen wijzigen gedurende je contract.

Bekijk ons aanbod Meer over vast energiecontract

De voor- en nadelen van een vast energiecontract

Een vast energiecontract in 2024 heeft meerdere voor- en nadelen. Wij lichten de belangrijkste hieronder toe.

Voordelen vast energiecontract

  • Zekerheid
    De tarieven die je betaalt voor gas en elektriciteit liggen vast gedurende je contract. Hierdoor hoef je niet continu bezig te zijn met afwegingen maken wanneer de marktprijs verandert.
  • Geen last van een stijgende marktprijs
    Wanneer de marktprijs voor gas en elektriciteit stijgt en jij hebt een vast energiecontract, hoef je niet een hogere prijs te gaan betalen. Je blijft de prijs betalen die gold tijdens het afsluiten van een vast energiecontract, waardoor je in dit geval onder de marktprijs blijft.
  • Eventuele korting 
    Omdat je met een vast energiecontract een overeenkomst aangaat voor (vaak) meerdere jaren, kunnen er kortingen aangeboden worden om deze keuze aantrekkelijker te maken. Het afsluiten van een energiecontract voor bijvoorbeeld 3 jaar kan risicovol zijn, omdat het nog heel onzeker is hoe de energieprijzen zich gaan ontwikkelen. Het kan voordelig uitpakken, maar het is ook mogelijk dat je langere periode meer gaat betalen dan de marktprijs. Omdat je het risico aangaat, bieden veel energieleveranciers een aantrekkelijke korting wanneer je kiest voor een vast energiecontract met langere looptijd.

 Nadelen vast contract

  • Prijsdalingen
    Wanneer de marktprijs van gas en elektriciteit daalt terwijl jij een vast contract hebt, kun je helaas niet profiteren van lagere tarieven. Je blijft de tarieven betalen die zijn vastgesteld bij het afsluiten van je vaste energiecontract.
  • Opzegboete
    Wil je vroegtijdig afzien van je vaste energiecontract omdat je bijvoorbeeld wil overstappen? Dan moet je een opzegboete betalen. De berekening van de boete is per 1 juni 2023 veranderd, waardoor contracten die na deze datum zijn afgesloten in veel gevallen een hogere boete moeten betalen. De hoogte van het bedrag wordt berekend op basis van de prijs die betaalt, de tarieven die op de markt gelden en hoeveel je naar verwachting nog zou verbruiken als je het contract aanhield.

De voor- en nadelen van een variabel energiecontract

Een variabel energiecontract is eigenlijk de tegenhanger van een vast energiecontract. Wanneer je kiest voor een variabel energiecontract is deze geldig voor onbepaalde tijd. Dit contract is maandelijks opzegbaar. Wanneer je kiest voor een variabel energiecontract betaal je altijd de actuele tarieven. Deze worden tweemaal per jaar bepaald, op 1 januari en 1 juli.

Voordelen variabel energiecontract

  • Flexibiliteit
    Met een variabel energiecontract ben je niet gebonden aan afspraken voor een langere periode. Je kunt in principe op elk moment besluiten om over te stappen naar een andere energieleverancier, zonder dat je daarvoor een boete of iets dergelijks hoeft te betalen.
  • Profiteren van een dalende marktprijs
    Wanneer je kiest voor een variabel energiecontract beweegt de prijs mee met de markt. Wanneer de marktprijs voor gas en elektriciteit daalt, zul je ook een lager tarief gaan betalen in je energiecontract.

Nadelen variabel energiecontract

Maar ook voor een variabel energiecontract zijn verschillende nadelen te noemen, zoals:

  • Stijgende marktprijs direct voelbaar.
    Bij een variabel energiecontract gaan de prijzen mee met de marktprijs voor gas en elektriciteit. Dat betekent dat een stijging in de marktprijs ervoor zorgt dat je een hoger maandbedrag gaat betalen.
  • Maandbedrag in de toekomst lastig te voorspellen.
    Doordat de prijzen continu kunnen wijzigen, heb je slecht zicht op je toekomstige kosten. Het bedrag dat je aan je energieleverancier betaalt kan regelmatig wijzigen.

Profiteer ook van onze gratis energie app

Scherpe tarieven wil natuurlijk iedereen. Maar je kunt zelf ook veel doen om te besparen. Of je nou kiest voor een vast of variabel energiecontract: de ENGIE-app helpt je hierbij. In deze app houd je gemakkelijk overzicht over jouw verbruik en kosten, kun je eenvoudig energiezaken regelen en ontvang je persoonlijk advies om te verduurzamen en besparen. Dat is het gemak van ENGIE.

Image
Image

Hoe maak je de keuze voor een vast of variabel energiecontract in 2024?

Zowel een vast als variabel energiecontract heeft zijn eigen voor- en nadelen. Het is daardoor lastig te zeggen welke keuze het beste voor jou is. Dat hangt ook vooral af van wat jij belangrijk vindt. Daarnaast is het altijd lastig om te voorspellen hoe de energiemarkt zich gaat ontwikkelen. Het kan namelijk zo zijn dat je nu een vast energiecontract afsluit, maar de energieprijzen in de loop van het jaar gaan dalen. Dan was een variabel energiecontract gunstiger geweest. Maar het kan ook andersom: wanneer je nu kiest voor een variabel energiecontract en de prijzen gaan stijgen, was het gunstiger geweest om een vast energiecontract af te sluiten. Om hier enigszins een idee bij te hebben kan het daarom handig zijn om de ontwikkelingen en verwachtingen op de energiemarkt in de gaten te houden, voordat je de keuze maakt tussen een vast of variabel energiecontract in 2024. Hierbij kun je letten op de verwachtingen voor de gasprijzen in 2024 of de  verwachtingen voor de energieprijzen in 2024.

Een energiecontract bij ENGIE

Bij ENGIE bieden we zowel vaste als variabele energiecontracten. Je kunt dus voor jezelf de afweging maken welk contract beter bij jou past. Met de steeds veranderende marktprijzen kan het verstandig zijn om je energiecontract voor een langere periode vast te zetten. Dit biedt zekerheid en hierdoor hoef je niet continu bezig te zijn met wat de marktprijzen gaan doen. Naast 1-jarige energiecontracten, bieden wij nu ook 3-jarige energiecontracten aan. bij ENGIE krijg je altijd 100% groene stroom geleverd. Bereken nu jouw maandbedrag en zet een stap richting een duurzame samenleving!

Bereken je maandbedrag