Image

Vast of variabel

In 2025 staan veel huishoudens voor de vraag of ze moeten kiezen voor een vast of variabel energiecontract. Met de energiemarkt die de afgelopen jaren flink is veranderd en energieprijzen die schommelen door factoren zoals geopolitieke spanningen en de groei van duurzame energie, is het belangrijk om goed na te denken over welke optie het beste bij je past. Een vast energiecontract biedt zekerheid doordat je de energieprijzen voor een bepaalde periode vastzet, terwijl een variabel contract de mogelijkheid geeft om te profiteren van dalende prijzen, maar ook het risico van stijgingen met zich meebrengt. In dit artikel bespreken we de voor- en nadelen van beide contracten in 2025, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken.

De voor- en nadelen van een vast energiecontract in 2025

Een vast energiecontract in 2025 biedt allerlei voordelen. Wij hebben de belangrijkste voor- en nadelen hieronder op een rijtje gezet:

Voordelen van een vast contract:

  • Een vast contract biedt meer zekerheid: je weet precies wat je per maand gaat betalen, ongeacht schommelingen in de energiemarkt.
  • Geen last van prijsstijgingen: bij prijsstijgingen binnen de energiemarkt, blijf je dezelfde energietarieven betalen.
  • Eenvoudige budgettering: doordat de energiekosten vooraf bekend zijn, kun je gemakkelijker budgetteren en financiële plannen maken zonder zorgen over onverwachte prijsverhogingen.
  • Aantrekkelijke aanbiedingen en kortingen: bij het afsluiten van een vast energiecontract worden vaak aanbiedingen en kortingen aangeboden. Deze kunnen oplopen tot wel honderden euro’s.

Nadelen van een vast contract:

  • Niet profiteren van prijsdalingen: mochten de energieprijzen flink dalen, dan kun je hier niet direct van direct van profiteren. Met een vast energiecontract staan de tarieven namelijk vast.
  • Opzegboete: veel vaste contracten hebben boetes voor vroegtijdige beëindiging. Als je besluit te switchen van leverancier voordat je contract afloopt, kan dit leiden tot extra kosten.
  • Minder flexibiliteit: Je zit vast aan het contract voor de afgesproken periode, wat minder flexibiliteit biedt.
Bekijk onze vaste tarieven

Hoe vaak wijzigen tarieven bij een variabel energiecontract?

Bij variabele contracten kunnen de tarieven meerdere keren per jaar veranderen, meestal twee keer: op 1 januari en 1 juli. Deze wijzigingen worden vaak bepaald door de marktomstandigheden, zoals de inkoopprijzen van energie, de gasprijs, of externe factoren zoals geopolitieke spanningen. In sommige gevallen kunnen leveranciers echter ook tussentijds aanpassingen doen als er onverwachte ontwikkelingen zijn op de markt, zoals sterke stijgingen in de kosten van energieproductie.

Persoonlijk energieadvies

Voor- en nadelen van een variabel energiecontract in 2025

Een variabel energiecontract biedt flexibiliteit, omdat de tarieven meebewegen met de schommelingen op de energiemarkt. Dit kan in 2025 voordelig uitpakken wanneer de energieprijzen dalen, maar het brengt ook risico's met zich mee als de prijzen stijgen. Bij een variabel contract kunnen de tarieven meerdere keren per jaar worden aangepast, afhankelijk van marktontwikkelingen en externe factoren zoals de gasprijs of weersomstandigheden.

Voordelen van een variabel contract:

  • Je profiteert van prijsdalingen als de markt gunstig is.
  • Flexibiliteit om over te stappen naar een vast contract wanneer de prijzen stijgen.
  • Geen langdurige vastlegging, wat handig is als je verwacht dat de marktprijzen dalen.

Nadelen van een variabel contract:

  • Je loopt het risico op hogere prijzen als de energiemarkt stijgt.
  • Onzekerheid over je maandelijkse kosten, omdat tarieven kunnen fluctueren.
  • Minder bescherming tegen onverwachte prijsstijgingen, bijvoorbeeld door geopolitieke ontwikkelingen.

Een variabel contract is vooral interessant voor mensen die flexibel willen zijn, maar minder aantrekkelijk voor degenen die meer prijszekerheid zoeken.

Bekijk onze variabele tarieven

Wat past het beste bij jou?

Of je nou kiest voor een vast of variabel energiecontract: bij ENGIE kies je voor duurzame en voordelige energie. Dat kunnen we aanbieden, omdat we de energie zelf opwekken. Direct weten wat jouw maandbedrag is voor een energiecontract? Bereken het in 1 minuut.

Nederlandse windenergie