Biogas

Vergisting: hoe werkt het?

Om biogas op te wekken, moet er eerst vergisting plaatsvinden van organische stoffen. Dit gebeurt in een vergister. Hoe dit vergistingsproces precies in zijn werk gaat en welke organische stoffen hiervoor worden gebruikt, lees je in dit artikel.

Wat is vergisting?

Vergisting is een proces waarbij biomassa wordt omgezet in biogas. Biomassa is een verzamelnaam voor allerlei biologisch afbreekbare producten, zoals hout, mest en voedselresten. Het zijn vooral bacteriën en schimmels die een belangrijke rol spelen in het vergistingsproces. Zij zorgen ervoor dat de organische stoffen worden afgebroken. Zo ontstaat er een gas dat gemiddeld voor 60 procent uit methaan en 40 procent koolstofdioxide bestaat. Dit biogas kan vervolgens worden bewerkt tot groen gas. Op die manier krijgt het dezelfde kwaliteit en is het net zo bruikbaar als aardgas, maar wel een stuk schoner. Naast een duurzaam alternatief voor aardgas, kun je biogas ook omzetten in warmte en elektriciteit.

Verschillende vormen van vergisting

  • Mestvergisting is een prima optie voor veehouders om biogas te produceren. Omdat het hier om slechts één product gaat, wordt dit ook wel mono-mestvergisting genoemd.
  • Vergisten van plantaardige resten, zoals bijvoorbeeld groente-, fruit- en tuinafval en gras kan ook biogas opleveren. Vaak wordt het vergisten van plantaardige resten gedaan in combinatie met mest. Co-mestvergisting is in Nederland de meest gebruikte methode om biogas op te wekken. Bovendien levert het een restproduct op (digestaat) dat agrarische bedrijven vervolgens weer kunnen gebruiken als meststof.
  • Slibvergisting komt vooral voor op plekken waar rioolwater en afvalwater wordt gezuiverd. Het slib dat hierbij ontstaat, kan worden gebruikt om biogas te produceren.

groengas-graanresten

Hoe werkt een vergister?

Een vergister is een tank waarin het vergistingsproces plaatsvindt. Afhankelijk van de hoeveelheid biogas die wordt geproduceerd, kan dit een kleine, eenvoudige tank zijn of juist een groter en complexer model. Om biogas te ontwikkelen, heb je een afgesloten, gas- en zuurstofvrije ruimte nodig. Dat is in de vergistingstank dan ook het geval. Speciale pompen zorgen ervoor dat er aan de ene kant organische stoffen als mest en plantaardig afval worden toegevoegd, terwijl aan de andere kant digestaat de tank kan verlaten.

Biogas eerst ontzwavelen

Het opgewekte biogas wordt opgeslagen in een speciale ruimte aan de bovenkant van de tank. Hoewel dit gas grotendeels bestaat uit methaan en koolstofdioxide, zit er ook een kleine hoeveelheid waterstofsulfide in. Deze stof is giftig en moet eerst worden verwijderd. Dit proces wordt ontzwavelen genoemd. Hiervoor zijn speciale technieken ontwikkeld, zodat dit op een veilige manier kan gebeuren.

Vergisten op verschillende snelheden

Hoe snel het vergistingsproces verloopt, hangt onder andere af van de temperatuur.  Er wordt onderscheid gemaakt tussen psychrofiele, mesofiele en thermofiele vergisting, waarbij de temperaturen tussen de 0-20, 20-45 en 45-75°C liggen. Bij een hogere temperatuur verloopt het vergistingsproces sneller dan bij een lagere temperatuur. Ben je benieuwd hoe ENGIE groen gas produceert?

Biogas