Verwachting energieprijzen 2023
Wat zijn de verwachtingen van de energieprijzen voor 2023? De energiemarkt is nog altijd in beweging. In het laatste kwartaal van 2021 en heel 2022 was er een flinke prijsstijging van de energieprijzen. Dit had verschillende oorzaken. De grootste oorzaken waren hogere emissierechten, gastekorten en een toename van het energieverbruik wereldwijd. Hoe zijn de energieprijzen opgebouwd? Hoe is de enorme prijsstijging ontstaan? En wat gaan de energieprijzen in 2023 doen? Je leest het op deze pagina.
Opbouw energieprijzen
Om een beter beeld te krijgen van hoe de energieprijzen bepaald worden, helpt het om te weten hoe de energieprijzen zijn opgebouwd. Zo wordt er in de energieprijzen onderscheid gemaakt tussen vaste en variabele prijzen. De variabele prijzen zijn afhankelijk van je energieverbruik. De vaste prijzen zijn de prijzen die altijd terugkomen op je energierekening ongeacht je energieverbruik.
Vaste energieprijzen
De vaste energieprijs kan worden onderverdeeld in de volgende onderdelen:
- Vaste leveringskosten: Dit zijn de jaarlijkse vaste kosten die je aan je energieleverancier betaald, ongeacht hoeveel je verbruikt.
- Netbeheerkosten: De netbeheerkosten zijn de kosten die moeten worden afgedragen aan je netbeheerder. Dit wordt gedaan door de energieleverancier. Deze kosten zijn regiogebonden en iedereen is verplicht om deze kosten te betalen.
Variabele energieprijzen
De variabele prijs kan worden onderverdeeld in de volgende onderdelen:
- Variabele leveringskosten: Dit zijn de kosten die je betaald voor de afname van elke Kilowattuur (kWh) aan stroom en elke kuub (m3) gas. Hoe meer stroom en gas je afneemt, des te hoger deze kosten uitkomen.
- Energiebelasting: Dit is een belasting die iedereen betaald over het verbruik van gas en stroom. Deze belasting is er om mensen te stimuleren om zuiniger met hun gas en stroom om te gaan.
- Opslag Duurzame Energie- en Klimaattransitie (ODE): Dit is een heffing op het verbruik van aardgas en elektriciteit. Met de opbrengsten van deze heffing wordt de productie van duurzame energie gestimuleerd.
- BTW: Over het totaalbedrag van je energieprijzen betaal je 21% btw.
Prijsstijging energieprijzen afgelopen jaar
De energieprijzen zijn door het dak gegaan. Zo was er een flinke stijging van deze energieprijzen in het laatste kwartaal van 2021 en heel 2022. De oorzaak van deze stijging had meerdere factoren. Eén van deze factoren was het forse economische herstel. Tijdens de coronacrisis was de vraag naar energie laag. Aangezien de economie weer aantrok, steeg ook de vraag naar energie. Het resultaat was een stijgende energieprijs.
Een andere belangrijke factor in de stijgende energieprijzen waren de hogere emissierechten. Dit heeft ervoor gezorgd dat de inkoopprijs van energie duurder werd. Deze hogere inkoopprijs is doorberekend aan de consument.
Nog een belangrijke factor voor de prijsstijging is de oorlog in Oekraïne. Rusland was een belangrijke leverancier van gas. Door de oorlog is de toevoer van Russisch gas beperkt, waardoor alternatieven voor het importeren van gas werden gezocht. Deze alternatieven zijn duurder.
Verwachting energieprijzen 2023
Wat gebeurt er met de energieprijzen in 2023? Dat is een vraag die vele Nederlandse huishoudens bezighoudt. We hebben in de eerste maanden van 2023 een daling in de energieprijzen gezien, maar ook weer een stijging. De prijsschommelingen zijn wel veel minder extreem dan in 2022. Toch blijft het altijd lastig om de toekomstige ontwikkelingen te voorspellen. Er zijn verschillende factoren die de ontwikkeling van energieprijzen bepalen, namelijk de vraag naar gas vanuit Europa, het aanbod van gas uit onder andere Noorwegen, de ontwikkeling van de olieprijs, hoeveel vloeibaar gas de Verenigde Staten en Qatar kunnen leveren en de vraag naar dit vloeibare gas vanuit Azië. Vraag en aanbod is lang niet altijd te voorspellen.
Een voorspelling voor de energieprijzen is dus lastig om te doen. Wel kan er gekeken worden naar ontwikkelingen die invloed hebben op de energieprijzen voor 2023. Ben jij benieuwd hoe je kosten kunt besparen?
Ja, ik wil besparenEnergiemaatregelen vanuit de overheid
De energierekeningen liepen in 2022 hoog op bij de meeste Nederlandse huishoudens. Om deze reden heeft het kabinet besloten een deel van deze kosten te compenseren. Per 1 januari 2023 geldt daarom het prijsplafond. Met het prijsplafond betaal je voor een standaardverbruik nooit meer dan de verlaagde vastgestelde tarieven. Deze maatregelen gelden in 2023:
- Het prijsplafond geldt van 1 januari 2023 tot en met 31 december 2023 voor alle kleinverbruikaansluitingen.
- Er wordt net als in 2022 een energietoeslag beschikbaar gesteld voor gezinnen met een laag inkomen.
- Let erop dat er een aantal maatregelen van 2022 zijn teruggedraaid. Zo is de energiebelasting weer verhoogd en hebben ook de netbeheerders hun tarieven verhoogd.
Bespaar op je energieverbruik
Wat de verwachtingen van de energieprijzen voor 2023 zijn staat nog niet vast. Er zijn namelijk veel onzekere factoren waar we zelf geen invloed op hebben. Wel kan je je kosten laag houden door te besparen op je energieverbruik. Dit kan op verschillende manieren, zoals het gebruiken van een waterbesparende douchekop, je huidige lampen vervangen door LED verlichten of door simpelweg de verwarming lager te zetten. Daarnaast kun je ook kiezen voor meer ingrijpende methodes door zelf stroom op te wekken met zonnepanelen of minder gas te gebruiken via isolatie of een warmtepomp. Weet je nog niet waar je moet beginnen? Dan geven onze experts graag een advies op maat.
Scherpe groene energieprijzen
Vind je duurzaamheid belangrijk, maar wil je niet teveel betalen? Dan ben je bij ENGIE aan het juiste adres. Bij ENGIE voorzien we onze klanten altijd met 100% groene stroom uit Nederland tegen scherpe prijzen.
Bereken direct je maandbedragBrowserupdate aangeraden
Je browser wordt niet meer ondersteund. Gebruik Edge, Safari, FireFox of Chrome om Engie optimaal te kunnen gebruiken.
InternetExplorerWarning/SubTitle
- Chrome
- Firefox
- Safari
- Edge