Verwachting gasprijzen 2023
De gasprijzen gaan door het dak. Dit zorgt voor een hoge gasrekening bij de Nederlandse huishouden. Niet alleen de huishoudens zijn de dupe van de stijgende gasprijzen, ook moeten veel energie-intensieve bedrijven afschalen op hun productie. Hoe zijn deze hoge gasprijzen tot stand gekomen? Hoe lang blijven de gasprijzen stijgen? Wat is de verwachting van de gasprijzen in 2023? En hoe kun je zelf zorgen voor een lagere gasrekening? Je leest het op deze pagina.
Gasprijzen bereiken een recordhoogte
De gasprijzen zijn vanaf het derde kwartaal van 2021 flink gestegen. Deze stijging heeft heel 2022 doorgezet. Volgens het CBS was het gemiddelde variabele leveringstarief van een kuub gas op december 2021 €0,8940. In december 2022 betaalde je gemiddeld €1,8201 voor een kuub gas. In één jaar tijd is de prijs dus bijna vijf keer zo duur geworden. Dit betreft alleen het variabele tarief voor gas, bij dit voorbeeld is er niet gekeken naar het transporttarief, vast leveringstarief, Opslag Duurzame Energie en energiebelasting.
Hoe zijn de hoge gasprijzen ontstaan?
Hoe komt het dat de gasprijzen zijn gestegen en nog steeds blijven stijgen? Hier zijn verschillende oorzaken voor. Het probleem ontstond doordat er meer vraag was naar gas dan dat er aanbod is. Een koude winter in 2020 heeft gezorgd voor lege gasvoorraden. Met de stijging van de gasprijzen was het niet mogelijk om deze voorraden bij te vullen in de zomer van 2021. Dit terwijl de vraag naar gas bleef stijgen in zowel Europa als in Aziatische landen die van kolen af willen. Daarnaast komt er steeds minder gas uit Rusland en wordt er afgeschaald op de gasproductie in Nederland. Hierdoor stegen de gasprijzen in het derde kwartaal van 2021 naar recordhoogte. Dit probleem werd deels opgelost met het importeren van vloeibare gas uit de Verenigde staten. Echter, heeft de oorlog in Oekraïne gezorgd voor een verdere stijging van de gasprijs. Er is dus een grote kans dat de gasprijzen in 2023 hoog zullen blijven.
Wat zijn de gasprijs verwachtingen voor 2023?
Er zijn dus meerdere factoren die invloed hebben op de gasprijs. Dit zijn onzekere factoren, waar we zelf geen invloed op hebben. Wat wel vaststaat is dat we in Nederland al aardig aan de weg timmeren met de energietransitie, maar dat er op korte termijn gekozen wordt voor gas. Aangezien er steeds meer afgeschaald wordt op de Nederlandse gasproductie, zijn we steeds meer afhankelijk van gas uit het buitenland. Met de huidige politieke situatie is het niet mogelijk om grote hoeveelheden gas te importeren uit het buitenland. Op korte termijn blijft er dus sprake van een tekort aan gas. Ook wordt de energiebelasting voor gas steeds duurder. Er is dus een grote kans dat de prijzen voor gas ook in 2023 hoog zullen blijven. Wat de prijzen exact gaan doen is lastig om vast te stellen, omdat er veel onzeker factoren zijn die we niet zelf in de hand hebben.
Tips om te besparen op je gasrekening
Er is een grote kans dat de gasprijzen in 2023 nog hoog zullen blijven. Verbruik jij veel gas, dan kan dit leiden tot een hoge gasrekening. Je hebt zelf weinig invloed op de prijs die je betaald voor een kuub gas. Wel kun je je gasrekening laag houden door te besparen op je gasverbruik. Hier kun je vandaag al mee beginnen door je verwarming lager te zetten, tochtstrippen te plaatsen of je douchekop te vervangen voor een energiezuinige douchekop. Je kunt ook een stap verder gaan door het laten plaatsen van een goede isolatie en/of het laten installeren van een warmtepomp. Maar waar kun jij nou het beste mee beginnen? Dit vertellen we je graag tijdens een persoonlijk energieadvies. Wil je eerst nog meer tips lezen om gas te besparen? We hebben er 10 voor je op een rij gezet.
Browserupdate aangeraden
Je browser wordt niet meer ondersteund. Gebruik Edge, Safari, FireFox of Chrome om Engie optimaal te kunnen gebruiken.
InternetExplorerWarning/SubTitle
- Chrome
- Firefox
- Safari
- Edge