Image

Alles wat je moet weten over een virtual power plant

Een virtual power plant kan een belangrijke rol spelen bij het reguleren van het aanbod en de vraag naar elektriciteit. Als gevolg van de energietransitie maken we steeds meer gebruik van elektriciteit. Hierdoor raakt het elektriciteitsnet vaker overbelast. Daarom is er behoefte aan aanvullende mogelijkheden om energie op een evenwichtigere manier te distribueren. Welke rol kunnen virtuele energiecentrales hierbij spelen? Je leest het in dit artikel. 

Wat is een virtual power plant nu eigenlijk?

Een virtual power plant (VPP), oftewel een virtuele energiecentrale, kun je omschrijven als een gedecentraliseerd netwerk van verschillende eenheden die energie opwekken door middel van onder andere zonne-energie, windkracht, waterkracht en biomassa. Ook batterijen die energie opslaan, kunnen hier onderdeel van uitmaken. Alle eenheden in het netwerk worden aangedreven via een centraal systeem. De gemengde groep van (kleine of grotere) leveranciers van energie vormen met elkaar een soort van energiecentrale die een belangrijke rol kan spelen bij het voorkomen van piekbelasting op het elektriciteitsnet. 

Productie en consumptie in balans

Het doel van een VPP is om voor een betere balans te zorgen op het energienet. We streven als samenleving naar een schoner milieu en willen hiervoor onder meer de CO2-uitstoot drastisch terugdringen. Daarom maken we steeds meer gebruik van duurzame energiebronnen zoals zonnepanelen en windmolens. Hierdoor verandert de manier van het distribueren van energie ook. Toen de elektriciteit nog vrijwel volledig uit de kolencentrales kwam, had de mens daar zelf invloed op. Er werd in principe net zoveel geproduceerd als dat er op een bepaald moment nodig was. De energieproductie vanuit duurzame energiebronnen verloopt echter een stuk grilliger. Bij veel zon en wind is de productie hoog, maar op zwaarbewolkte dagen en bij windstil weer is dat een stuk minder. Op momenten dat we massaal elektriciteit consumeren, is dit in tijden van schaarse energieproductie soms moeilijk op te vangen.

Zonne-energie

Eerlijk delen met virtuele energiecentrale

Een van de voordelen van een virtual power plant is dat je het ook kunt toepassen op een groep bewoners en bedrijven in een wijk. Ze kunnen gezamenlijk groene stroom opwekken door middel van zonnepanelen en dit met elkaar delen. Op die manier is er sprake van een betere balans tussen de productie en verbruik van elektriciteit. Hierdoor hoeft er minder overtollige energie te worden teruggegeven aan het elektriciteitsnet. Een nadeel is dat het niet zo eenvoudig is om zelf zo'n VPP op te zetten. Om optimaal te kunnen profiteren van een VPP heb je een flink aantal deelnemers nodig. Het gezamenlijk opwekken van duurzame energie biedt mogelijkheden om de transitie naar een volledig gebruik van groene stroom tot een succes te maken.  

Zelf energie opwekken met de zonnepanelen van ENGIE

Wil je ook zelf energie opwekken met behulp van zonnepanelen? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. Met onze zonnepanelen geniet je van de volgende voordelen:

  • Bespaar wel meer dan € 1.000,- op je energierekening
  • Verbeter het energielabel van jouw woning
  • Draag bij aan een beter milieu

Check binnen 1 minuut op jouw dak geschikt is!

Start jouw DakScan