Afkomst energiebronnen
Wanneer gesproken wordt over energie, dan hebben we het over elektriciteit, gas en fossiele brandstoffen. In Nederland zijn we grotendeels afhankelijk van energie die door andere landen wordt geleverd. Hierbij kun je denken aan gas uit Noorwegen dat via pijpleidingen in Nederland komt en schepen die vloeibaar gas leveren. In Nederland hebben we ook lang gas gewonnen, maar wordt snel afgebouwd vanwege de veroorzaakte aardbevingsschade in Groningen. Door deze ontwikkeling worden we wel meer afhankelijk van andere landen om gas te krijgen. Om dit te voorkomen is het advies om zo snel mogelijk van het gas af te stappen. Het doel van de overheid is om zo veel mogelijk energie in Nederland zelf op te wekken op een duurzame manier.
Duurzame energie
Het doel is om steeds meer af te stappen van fossiele brandstoffen, zoals steenkool en aardgas. Deze zogenoemde ‘grijze’ energiebronnen zijn vervuilend en stoten CO2 uit, wat een negatief effect heeft op milieu en klimaat. De afgelopen jaren zijn er wereldwijde afspraken gemaakt met overheden om het verbruik van grijze energiebronnen aanzienlijk te verminderen. Nederland is hier ook al druk mee bezig. De overheid heeft als doel dat in 2030 minstens 70% van het energieverbruik groene energie is . De meest recente cijfers laten zien dat ruim 40% van de stroom die we in Nederland hebben verbruikt in 2022 afkomstig is van duurzaam opgewekte energie. Je kunt daarbij denken aan energie opgewekt door zonnepanelen, windmolens en waterkracht.
Zonne-energie
Voor het opwekken van zonne-energie worden zonnepanelen gebruikt. Deze panelen vangen het zonlicht op en zetten dit om in stroom. Hoe meer zonnepanelen je hebt, hoe meer stroom je kunt opwekken. Doordat de zon een natuurlijke bron van energie is, wordt de uitstoot van CO2 beperkt. In Nederland vind je verschillende zonneparken waar grote aantallen zonnepanelen zijn gevestigd. Hieruit wordt groene energie opgewekt waarmee duizenden huishoudens van energie kunnen worden voorzien. En ook op je eigen dak kun je met zonnepanelen groene stroom opwekken.
Windenergie
In Nederland kan het vaak hard waaien. De wind is een natuurlijke bron die nooit opraakt en kan goed gebruikt worden voor het opwekken van windenergie. Door de draaiende beweging van de bladen van windmolens wordt een generator aangedreven die energie opwekt. In Nederland zijn meerdere windmolenparken waar grote hoeveelheden groene energie worden opgewekt.
Waterkracht
Een andere vorm van duurzame energie is waterkrachtenergie. Stroom wordt opgewekt uit de kracht van stromend water. Een turbine met een generator zorgt ervoor dat de stroming van het water wordt omgezet in waterenergie. Ook deze manier van energie opwekken is duurzaam, omdat ook hier geen CO2 wordt uitgestoten. Waterkracht is wel een minder grote energiebron voor Nederland dan zonne-energie en windenergie.
Ontdek onze energiebronnenWat kun je zelf doen?
Ook jij kunt een bijdrage leveren door over te stappen op duurzame energie. Daarnaast kun je ook je eigen duurzame energie gaan opwekken. Zo kun je bijvoorbeeld zonnepanelen laten plaatsen op het dak van je huis, je woning op een duurzame manier verwarmen met een (hybride) warmtepomp en/of je gasverbruik flink terugdringen met isolatie.
Maar waar begin je met het verduurzamen van je woning? Doe de gratis BespaarScan en krijg direct inzicht in hoe jij kunt verduurzamen.
Voordelige energie voor thuis
In Nederland kunnen we helaas nog niet volledig zonder gas. Veel huishoudens zijn dan ook nog altijd afhankelijk van gas voor het verwarmen van warm water en om te koken. Om impact op de wereld te verkleinen, bieden wij CO2-gecompenseerd gas aan. Dit houdt in dat wij investeren in onze Gold Standard cookstoves projecten waarbij de CO2-uitstoot van het gasverbruik wordt gecompenseerd. Hiermee dragen we bij aan minder ontbossing en wereldwijde CO2-reductie.
De stroom die wij leveren is opgewekt uit windmolens en zonneparken, waardoor wij 100% groene stroom kunnen aanbieden aan onze klanten. Duurzame energie klinkt prijzig, maar dat hoeft het niet te zijn. Benieuwd naar wat voor maandbedrag je betaalt wanneer je kiest voor energie van ENGIE? Bereken het binnen 1 minuut!
Samen maken we Nederland groener
-
Nederlandse groene stroom en CO2-gecompenseerd gas
-
Inzicht en besparen via gratis energie-app
-
Uitstekende service, beoordeeld met een 8,0
Browserupdate aangeraden
Je browser wordt niet meer ondersteund. Gebruik Edge, Safari, FireFox of Chrome om Engie optimaal te kunnen gebruiken.
InternetExplorerWarning/SubTitle
- Chrome
- Firefox
- Safari
- Edge