Warmte isolatie
Vaak denken mensen aan het isoleren van hun huis om in de koude wintermaanden de warmte vast te houden in huis. Maar goede isolatie heeft ook een aangenaam effect in de zomer. Het zorgt er namelijk voor dat je huis lekker koel blijft terwijl de zon buiten volop aan het schijnen is. Wil je voorkomen dat je deze zomer in een bloedheet huis doorbrengt? Lees dan hier hoe je je huis kunt isoleren tegen warmte.
Waarom je huis isoleren?
Goede warmte isolatie verhoogt je wooncomfort. In de winter is een groot nadeel dat warmte uit je huis ontsnapt wanneer de woning slecht geïsoleerd is. Hierdoor moet je meer stoken en betaal je dus een hogere rekening. Een ander nadeel is dat een slecht geïsoleerd huis sneller vochtig is, waardoor op den duur schimmelvorming ontstaat. Tot slot is het in de zomer prettig om op een hete dag verkoeling te kunnen zoeken in je eigen huis. Door het plaatsen van warmte isolatie in huis kun je deze nadelen grotendeels voorkomen.
Verschillende soorten isolatie tegen warmte
Het isoleren van je woning kan op verschillende manieren. Hoe meer onderdelen van je woning je isoleert, hoe beter je huis koel kan blijven. Aan het isoleren van je woning hangen wel kosten, waarbij de prijs afhangt van het type isolering en type woning.
Dakisolatie
Doordat warme lucht stijgt, kan de temperatuur in huis op de bovenverdieping flink oplopen. Met name de zolderkamer kan op hete dagen broeierig aanvoelen. Met name wanneer je de zolder gebruikt als werk- of slaapkamer, is het een goed idee om te kiezen voor dakisolatie. Er zijn verschillende keuzes die gemaakt kunnen worden bij dakisolatie. De keuze en mogelijkheden hangen af van wat voor dak je hebt, bijvoorbeeld een schuin dak of een plat dak. Zo kan er op een plat dak alleen isolatiemateriaal geplaatst worden aan de buitenkant van het dak en worden kant-en-klare isolatieplaten het meest gebruikt. Glasvezelmatten zijn meer geschikt voor schuine daken en kunnen zowel aan de binnen- als buitenkant worden geplaatst.
Isolatieglas
Enkel glas laat veel warmte door. In de winter verlies je zo de warmte in je huis en in de zomer warmt juist je huis enorm op. Met isolatieglas isoleer je jouw huis snel en doeltreffend. Isolatieglas, ook wel bekend als HR++ of HR+++ glas is in tegenstelling tot normaal dubbel glas gevuld met een speciaal soort gas. Ook is een heel dunne warmte reflecterende folie of ‘coating’ aangebracht. Dit houdt de warmte binnenshuis in de winter. Daarnaast zorgt het er in de zomer juist voor dat het langer koel blijft in je huis. Ook isoleert het tegen geluid van buitenaf.
Spouwmuurisolatie
Wanneer je woning na 1975 is gebouwd, zijn alle muren voorzien van isolatiemateriaal. Is je woning daarvoor gebouwd, dan is de kans groot dat de spouwmuur niet is voorzien van isolatiemateriaal en dus warmte doorlaat. Vroeger dacht men dat lucht tussen de spouwmuren voldoende zou isoleren, maar dat is niet zo. Spouwmuurisolatie wordt geplaatst in de ruimte tussen de spouwmuren en geleidt de warmte. Daarnaast zorgt het isolatiemateriaal ervoor dat er minder vocht het huis binnen kan dringen en dat je ook minder last hebt van geluidsoverlast van buitenaf. Ideaal wanneer je langs een drukke weg woont.
Vloerisolatie
Het isoleren van je vloer helpt om je woning in de zomer op een aangename temperatuur te houden. Het isolatiemateriaal zorgt ervoor dat warmte minder snel wordt geleid, waardoor de hoeveelheid warmte die vanuit de grond wordt doorgegeven aan de vloer wordt verminderd. Het isolatiemateriaal wordt meestal geplaatst in de kruipruimte van je woning.
Ben je benieuwd welke vorm(en) van isolatie voor jouw woning het meest geschikt zijn? Vraag dan direct een vrijblijvend adviesgesprek aan.
Vraag nu isolatie-advies aanTips voor een koel huis
Naast isoleren zijn er nog andere manieren om je huis koel te houden in de zomer. Dit zijn wel vaak maar tijdelijke oplossingen, maar helpen wel je wooncomfort te vergroten.
-
Houd gordijnen overdag zoveel mogelijk dicht en doe zonwering naar beneden
-
Ook ramen en deuren houd je overdag dicht, om warmte buiten te houden
-
Wanneer het ‘s nachts is afgekoeld, zet je juist je ramen open
-
Zet een fles met bevroren water voor de ventilator om koelere lucht te verspreiden. Doe je dit niet, dan verplaats je alleen maar de warme lucht in de ruimte
-
Beperk het gebruik ovens en drogers tijdens de warmste uren van de dag. Doe de was bijvoorbeeld in de avond wanneer het buiten is afgekoeld
-
Controleer je huis op kieren en naden en sluit deze af door middel van kit of tochtstrips
Ontdek wat isolatie jou oplevert
Wil je je huis isoleren tegen warmte, maar weet je niet goed waar je moet beginnen? Onze isolatie experts geven je graag advies in een vrijblijvend gesprek. Aan de hand van het gesprek wordt gezamenlijk bepaald welke maatregelen voor jouw woonsituatie het meest geschikt zijn.
Browserupdate aangeraden
Je browser wordt niet meer ondersteund. Gebruik Edge, Safari, FireFox of Chrome om Engie optimaal te kunnen gebruiken.
InternetExplorerWarning/SubTitle
- Chrome
- Firefox
- Safari
- Edge