Verwarming

Alles over het Warmtefonds

Wat is het Warmtefonds?

Huiseigenaren die willen investeren in een energiezuiniger huis, kunnen een Energiebespaarlening afsluiten met een speciale rente bij het Nationaal Warmtefonds. Hiermee kun je met een aantrekkelijke rente je huis laten verduurzamen. Met je maandelijkse besparing kun je dan de lening (voor een groot deel) weer aflossen. Het klinkt heel aantrekkelijk, maar kan ook een boel vragen oproepen. We beantwoorden hier op een begrijpelijke manier de meest gestelde vragen.

Het Warmtefonds is een langjarige financiering voor de verduurzaming van woningen. Het fonds is gericht op woningeigenaren en VvE's en de lening is tegen een aantrekkelijke rente af te sluiten. Het Warmtefonds is de opvolger van het Energiebespaarfonds, dat in 2013 werd opgericht. Vanaf begin 2020 heeft het Kabinet het Warmtefonds beschikbaar gesteld. Het fonds behoort tot de afspraken uit het Klimaatakkoord en kan aan jou een lening verstrekken voor energiebesparende maatregelen aan je woning. Het benodigde geldbedrag wordt niet op je rekening gestort, maar gaat in een bouwdepot waaruit de aannemer kan putten. Een lening bedraagt normaal gesproken maximaal €25.000 en heeft een looptijd tot 20 jaar (bij een Zeer Energiezuinig Pakket en hoger is het maximale bedrag tussen de 50.000 en 65.000 euro). 

Hoe werkt het Warmtefonds?

Het Warmtefonds is opgericht om het voor meer woningeigenaren mogelijk te maken om energie te besparen. Dit is nodig omdat het doel van het Klimaatakkoord is dat Nederland in 2030 de helft minder CO2-uitstoot dan in 1990. Doordat de belastingen op gas de komende jaren verder omhoog gaan, wordt de investering in bijvoorbeeld een warmtepomp en isolatie alleen nog maar rendabeler.
 
Huiseigenaren kunnen een bedrag van maximaal € 25.000,- lenen om hun woning te verduurzamen. Voor reguliere woningen zijn de looptijden van de lening maximaal 20 jaar. Voor Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) met 8 appartementen of meer geldt een looptijd van maximaal 30 jaar. 

Wat kan ik dan financieren?

Je kunt verschillende energiebesparende maatregelen financieren vanuit het Warmtefonds. Het Warmtefonds is speciaal bedoeld voor energiebesparende maatregelen zoals de isolatie van jouw huis, het op jouw dak laten leggen van zonnepanelen en duurzame warmtebronnen om je huis te kunnen verwarmen, zoals een zonneboiler, warmtepomp of aansluiting op een warmtenet.

Isolatie

Hoe vraag ik een lening uit het Warmtefonds aan?

Op de website van het Warmtefonds kun je een leencheck doen om te zien wat je maandlasten worden voor het gewenste leenbedrag en de gekozen looptijd. Ook kun je daarna gelijk een aanvraag doen voor een Energiebespaarlening.

Kan ik mijn lening aflossen met de gerealiseerde besparing?

De lening vanuit het Warmtefonds kun je (deels) terugbetalen met de besparing op je energielasten als gevolg van de energiebesparende maatregelen die je hebt genomen. Met deze besparing kun je dan dus (een deel van) je lening terugbetalen.

Persoonlijk advies

Via een persoonlijk adviesgesprek geeft onze energieadviseur telefonisch of via videoverbinding advies over welke energiebesparende maatregelen passend zijn voor jouw situatie. Na afloop van het gesprek ontvang je hierover een volledig energierapport. Zo heb je volledig inzicht in de maatregelen die je vanuit het Warmtefonds kunt financieren.

Persoonlijk energieadvies
Image

Online energiescan

Isolatie, zonnepanelen of een warmtepomp? Het zijn allemaal maatregelen die je vanuit het Warmtefonds kunt financieren. Maar wat past het beste bij jouw woning en jouw situatie? Vul een online energiescan in en ontdek welke mogelijkheden voor jou voordelig zijn.