Sluipverbruik stroom: hoe verminder je dit?
Sluipverbruikers: je gebruikt apparaten niet, maar toch verbruiken ze stroom. Dat voelt zonde om voor te betalen. In dit artikel bespreken we de grootste sluipverbruikers en geven we tips om sluipverbruik te voorkomen. Ontdek hoe je kunt besparen op je energierekening en tegelijkertijd een bijdrage kunt leveren aan een beter milieu.
Wat is sluipverbruik?
Apparaten kunnen energie verbruiken wanneer ze in stand-by modus staan. Dit wordt ook wel sluipverbruik genoemd. Zonder dat je de apparaten actief in gebruik hebt, kosten ze wel energie. Bij sommige apparaten is dat noodzakelijk, zoals een cv-ketel of deurbel. Maar lang niet alle apparaten hoeven energie te verbruiken wanneer je ze niet gebruikt.
Welke apparaten zijn sluipverbruikers?
Veel apparaten verbruiken stroom op momenten dat je ze niet gebruikt. Hierbij moet je vooral denken aan apparaten die een stand-by stand hebben. Er zijn ook apparaten die een sluipverbruik hebben, zonder dat je daar veel aan kunt doen. Zoals een cv-ketel. Als je die niet gebruikt staat die op een soort ‘stand-by’, maar die kun je niet uitschakelen. Daarnaast zijn er ook sluipverbruikers die je wel stroomloos zou kunnen maken op momenten dat je ze niet gebruikt, zoals:
- Modem/router
- Printer
- Wasmachine
- Droger
- Je PC of laptop
- Televisie
- Espressomachine
- Spelcomputer
Bij sommige van deze apparaten is de stand-by stand best handig, vooral als je ze vaak gebruikt. Als je bijvoorbeeld via wifi bestanden naar je printer stuurt, is het misschien handig dat die steeds op stand-by staat. Als je de printer een tijdje niet gebruikt heb je de stand-by stand misschien niet nodig. Zoals 's nachts of in het weekend. De simpelste manier om sluipverbruik in dat geval te voorkomen? Haal de stekker eruit. In de Europese Unie zijn er regels over maximaal energiegebruik van een apparaat op stand-by of uit-stand. Daarom hebben nieuwere apparaten minder sluipverbruik.
Tegenwoordig gelden er regels die stellen hoeveel energie een apparaat in stand-by of uit-modus mag verbruiken. Deze regels zijn door de EU opgesteld en worden vanaf 2025 nog weer aangescherpt. Vanaf dan mogen apparaten niet meer dan 0.5 Watt verbruiken in stand-by of uit-modus. Een limiet van 0.8 Watt geldt voor apparaten die in standby informatie tonen, zoals een wekkerradio. Het gevolg van deze maatregelen is dat nieuwe apparaten vrijwel geen sluipverbruik hebben.
Heb je nog oudere apparaten in huis? Dan is de kans groot dat deze nog wel aardig wat stroom verbruiken wanneer ze op stand-by staan, omdat er toen nog geen regelgeving voor was. Ga daarom na welke apparaten je in huis hebt en welke mogelijke sluipverbruikers zijn.
Tips om sluipverbruik te verminderen
Heb je nog wat oudere apparaten in huis? Dan kun je beter slim omgaan met je apparaten door het sluipverbruik zoveel mogelijk in te perken. Dit kun je doen op de volgende manieren:
- Gebruik de uitknop
Sommige apparaten hebben een stand-by stand, maar ook een uitknop. Dat geldt bijvoorbeeld voor je espressomachine of je TV. Gebruik dan de uitknop om energie te besparen. - Gebruik een stekkerdoos
Heb je meerdere sluipverbruikers dicht bij elkaar staan? Gebruik dan een stekkerdoos met aan/uit-schakelaar. Je kunt dan met één knop alles uitschakelen. Doe dit met apparaten die je vaak samen gebruikt, zoals je TV, decoder en audio installatie. - Trek de stekker eruit
Dit is de simpelste manier om te zorgen dat er geen stroom wordt gebruikt. Gebruikt je de TV, printer of computer even niet? Strek dan de stekker eruit. - Meten is weten
Met een stroomverbruikmeter kun je sluipverbruik opsporen. Dat zijn meters die je in het stopcontact doet, en waar je vervolgens de stekker van het apparaat in kunt steken. Je meet dan hoeveel stroom je apparaat gebruikt. Hiermee kun je goed zien welke apparaten jouw grootste sluipverbruikers zijn. - Vervang oude apparaten voor duurzame alternatieven
Niet alle apparaten kun je volledig uitzetten, denk maar aan een koelkast of vriezer. Dat terwijl deze apparaten vaak al wat ouder zijn en daardoor veel stroom kunnen verbruiken. Je kunt daarom overwegen deze te vervangen door een nieuw en energiezuiniger exemplaar.
Andere manieren om je verbruik te verminderen
Het tegengaan van sluipverbruik is dus een goede manier om energie te besparen. Daarnaast zijn er nog veel andere dingen die je kunt doen. Door te besparen help je niet alleen je eigen portemonnee, maar ook het milieu. Ken jij deze bespaartips bijvoorbeeld al?
-
Spaar was en vuile vaat op, zodat je altijd een goed gevulde trommel of vaatwasser laat draaien. Bij de reiniging wordt veel energie verbruikt, dan kun je per keer het beste ervoor zorgen dat deze zo vol mogelijk zit. Ga niet te enthousiast bezig, wanneer je wasmachine of vaatwasser te vol zit kan dit ervoor zorgen dat niet alles goed gereinigd wordt.
-
Kies voor de eco-stand waar mogelijk. Apparatuur die in eco-stand wordt gebruikt gaat duurzamer om met energie. Het verbruik wordt beperkt doordat er bijvoorbeeld op een lagere temperatuur wordt gewassen.
-
Kies ervoor om was op een wasrek te laten drogen in plaats van een droogtrommel. Er vanuit gaande dat een huishouden ongeveer 2,2 keer per week wast, kun je ongeveer 204 kWh aan stroom per jaar besparen, wat neerkomt op ongeveer € 50 op jaarbasis (bron: Milieu Centraal).
-
Gebruik een spaardouchekop.
Daarnaast zijn er nog meer manieren om te besparen op je energieverbruik. Wil je grotere stappen zetten om te besparen? Met een BespaarScan krijg jij advies op maat en kun jij je woning verduurzamen.
Browserupdate aangeraden
Je browser wordt niet meer ondersteund. Gebruik Edge, Safari, FireFox of Chrome om Engie optimaal te kunnen gebruiken.
InternetExplorerWarning/SubTitle
- Chrome
- Firefox
- Safari
- Edge