Nederlandse windenergie

Windenergie: een duurzame keuze

Steeds vaker kijken we naar duurzame alternatieven om ons energieverbruik te vergroenen. Eén van de meest bekende methoden is het gebruik van windenergie. In dit artikel duiken we diep in de wereld van windenergie: wat is het precies, wat zijn de voor- en nadelen en hoe kun je windenergie thuis benutten?

Ga ook voor windenergie

Wat is windenergie?

Windenergie is simpelweg de energie die wordt opgewekt door de kracht van de wind. Het mooie is dat de wind een krachtige, onuitputtelijke bron van energie is. De CO2-uitstoot is 50 keer lager dan die van 'grijze' stroom. Dit maakt windenergie een uitstekend alternatief voor traditionele fossiele brandstoffen zoals olie en gas. ENGIE wekt windenergie op verschillende Nederlandse windparken.

Windenergie op grote schaal: windparken

Windenergie is een enorm krachtige bron. Windparken kunnen veel groene stroom opwekken, zoals het windpark in Farmsum van ENGIE. Hier staan veertien windmolens. Dit windpark wekt jaarlijks 31 megawattuur aan windenergie op. Dat is genoeg energie voor 18.400 huishoudens. Benieuwd waar de windenergie van ENGIE nog meer vandaan komt? Lees dan meer over onze Nederlandse windenergie.

Windmolen

Windenergie thuis

Windenergie voor thuis is een innovatieve manier om duurzame energie op te wekken, maar is het ook geschikt voor jouw situatie? Veel mensen associëren windmolens met de gigantische turbines die je aan de horizon ziet. Voor huiseigenaren met een grote tuin en die redelijk vrijaf wonen, bestaat er ook een kleinschalige optie: kleine windmolens of windturbines thuis. Deze kunnen tot 15 meter hoog zijn en zijn te plaatsen in je tuin.

Belangrijk voor een eigen windmolen

Er is natuurlijk wel een aantal factoren waar je rekening mee moet houden als je een eigen windmolen in de tuin wilt zetten. Voordat je deze mag plaatsen heb je bijvoorbeeld een vergunning nodig. Veel gemeenten houden daarbij rekening met eventueel uitzicht bederf, geluidsoverlast en of het binnen het bestemmingsplan past. Daarnaast moet je natuurlijk voor jezelf overwegen hoeveel hinder je (en jouw buren) mogelijk ondervindt van een windmolen thuis. Een eigen windmolen is namelijk een behoorlijke investering, dus je moet goed beslissen of het de juiste keuze is voor jou.

Juiste omstandigheden voor een eigen windmolen

Om thuis windenergie op te kunnen wekken, moet er natuurlijk ook genoeg wind zijn. Dat kan sterk verschillen per locatie. Veel grote windparken staan bij de kust, en dat is niet voor niets. Op veel plekken landinwaarts staat niet altijd voldoende wind voor een rendabele windmolen of is de hoeveelheid wind minder dan ideaal. Als er veel bomen of gebouwen in de buurt staan, zijn de mogelijkheden ook beperkter.

Voordelige energie van ENGIE

Samen maken we Nederland groener

  • Nederlandse groene stroom en CO2-gecompenseerd gas

  • Inzicht en besparen via gratis energie-app

  • Uitstekende service, beoordeeld met een 8,0

 

Binnen 1 minuut berekend

Voor- en nadelen van windenergie

Net zoals elke energiebron heeft ook windenergie zijn voor- en nadelen. We zetten ze even voor je op een rij:

Voordelen

  • Duurzaamheid: Windenergie is 100% groen en draagt bij aan een vermindering van de CO2-uitstoot.

  • Onuitputtelijke bron: De wind blijft altijd waaien, waardoor we altijd toegang hebben tot deze bron van energie.

  • Voordelig: Hoewel er natuurlijk windmolens nodig zijn om windenergie op te wekken, kost wind natuurlijk niets. Windenergie is daarom voordeliger dan veel fossiele energie bronnen.

Nadelen

  • Initiële kosten: De aanschaf en installatie van windturbines kunnen duur zijn.
  • Afhankelijk van de locatie: Niet elke locatie is geschikt voor windenergie. Sommige gebieden hebben onvoldoende wind, of de wind is niet consistent genoeg.
  • Geluids- en zichtoverlast: Grote windmolens kunnen als storend worden ervaren.

Gebruikmaken van de voordelen

Voor de meeste mensen is het niet mogelijk of niet wenselijk om thuis windenergie op te wekken. Wil je toch gebruik maken van de voordelen? Dat kan dankzij energieleveranciers die groene windenergie opwekken. Bij ENGIE krijg je 100% Nederlandse groene stroom af. We wekken het op met wind- en zonneparken. Daardoor kunnen we voordelige groene stroom aanbieden. Bereken dan binnen 1 minuut  jouw maandbedrag!

Image

Groene stroom uit Nederland

Bij ENGIE maken we niet alleen gebruik van windenergie, maar ook van zonne-energie. Doordat steeds meer klanten voor onze groene stroom kiezen, kunnen we steeds meer investeren in nieuwe bronnen van groene stroom. Als klant van ENGIE draag je dus bij aan een duurzamer Nederland.

Wil je meer weten over onze duurzame energiebronnen? 

Ontdek onze groene stroom