Duurzame energie opwekken met een windturbine voor thuis
Tegenwoordig hebben steeds meer huishoudens zonnepanelen op hun dak. Dit is niet gek met de vele voordelen die deze panelen met zich meebrengen. Naast zonne-energie kun je ook gebruikmaken van de wind. Zo zijn er al meerdere windmolenparken in Nederland die grote hoeveelheden duurzame energie opwekken. Toch zijn er nog maar weinig huishoudens die een kleine windmolen thuis hebben. In dit artikel vertellen we je meer over windturbines voor thuis.
Wat is windenergie?
Windenergie is de energie die wordt opgewekt door de kracht van de wind. Er wordt gebruikgemaakt van windturbines om deze windkracht om te zetten in elektriciteit. Het voordeel van windenergie is dat er geen fossiele brandstoffen nodig zijn om energie op te wekken. De opwekking veroorzaakt dan ook geen CO2-uitstoot. Het is dus een uitstekend alternatief voor traditionele fossiele brandstoffen zoals olie en gas. Op dit moment levert windenergie de meeste groene stroom op in Nederland. Zo heeft Nederland meerdere windparken, maar er zijn ook mogelijkheden voor particulieren.
Windturbine voor thuis: waar moet je op letten?
Met een windturbine voor thuis is het mogelijk om windkracht om te zetten in duurzame energie. Maar is dit ook geschikt voor jouw situatie? De windmolens die je langs de weg ziet staan zijn vaak grote turbines. Deze kunnen tot wel 120 meter hoog zijn en wieken van wel 60 meter lang hebben. Maar het is ook mogelijk om een kleiner model te laten installeren. Zo is het mogelijk om een windturbine van maximaal 15 meter bij jou thuis te laten plaatsen. Er zijn wel een aantal dingen waar je rekening mee moet houden:
1. Het soort windturbine
Windturbines zijn verkrijgbaar in verschillende soorten en maten. Elke soort heeft weer zijn eigen voor- en nadelen. Zo moet je een keuze maken tussen windturbines met horizontale as of windturbines met verticale as. Ook de grootte speelt een belangrijke rol. Over het algemeen geldt, hoe groter de turbine is, des te meer energie die opwekt. Houdt daarnaast ook rekening met de duurzaamheid en onderhoud. Kijk dus goed van tevoren hoe lang de windturbine meegaat en ook hoe onderhoudsgevoelig de windturbine is.
2. Aansluiting
Voordat je jouw windturbine thuis kunt plaatsen, moeten er nog een aantal dingen gebeuren. Zo moet er gecontroleerd worden of het dak van je huis wel geschikt is voor een windmolen. Daarnaast moet er ook een nieuwe aansluiting komen voor het elektriciteitsnet. Verder moet je ook rekening houden met de capaciteit van je aansluiting. Aangezien je met een windturbine meer stroom gaat opwekken, kan het nodig zijn om je meterkast te verzwaren.
3. Omgeving
Om thuis windenergie op te kunnen wekken, moet er natuurlijk ook genoeg wind zijn. De hoeveelheid wind verschilt per locatie. Veel grote windparken staan bij de kust, en dat is niet voor niets. Op veel plekken landinwaarts staat niet altijd voldoende wind voor een rendabele windmolen of is de hoeveelheid wind minder dan ideaal. Ook moet je rekening houden met bomen en gebouwen in de omgeving. Het liefst wil je in de buurt zo min mogelijk obstakels die de windstroom kunnen blokkeren. De ideale situatie is een vrijstaande woning aan de kust of op het platteland.
4. Vergunningen
Bij verschillende gemeentes in Nederland heb je een vergunning nodig om een kleine windmolen bij jou thuis te plaatsen. De regels hiervoor verschillen per gemeente. Zo wordt er bij de aanvraag van de vergunning vaak gekeken of het uitzicht wordt bederft, geluidsoverlast en of het binnen het bestemmingsplan van de gemeente past. Houd er rekening mee dat deze vergunningsprocedure even kan duren.
Voor- en nadelen windenergie thuis
Het opwekken van duurzame energie met behulp van een windturbine voor thuis heeft meerdere voor- en nadelen. Wij hebben deze hieronder toegelicht.
Voordelen
- Goed voor het milieu: windenergie wordt opgewekt met behulp van windkracht. Deze energie is 100% groen en draagt dus bij aan de vermindering van de CO2-uitstoot.
- Voordelig: windenergie kan op de lange termijn voordeliger zijn dan fossiele brandstoffen. Je betaalt overigens niet voor de wind. Er moet wel eerst een windmolen worden aangeschaft om hiervan te kunnen profiteren.
- Duurzaam: De wind blijft altijd waaien, waardoor we altijd toegang hebben tot deze bron van energie. Windenergie is daarom een duurzame oplossing.
Nadelen
- Hoge aanschafkosten: de kosten voor de aanschaf en de installatie van een windturbine thuis zijn erg hoog op dit moment. Ook zijn er geen subsidies beschikbaar voor particulieren.
- Afhankelijk van omgeving / locatie: niet elke locatie en omgeving zijn geschikt voor windenergie. Sommige gebieden hebben onvoldoende wind, is de wind niet consistent genoeg of hebben te veel obstakels in de omgeving.
- Overlast van zicht en geluid: zowel grote als kleine windmolens kunnen als storend worden ervaren vanwege het uitzicht of het geluid.
Is een windturbine voor thuis wel of niet voordelig?
Met een windturbine thuis is het mogelijk om op een duurzame manier energie op te wekken. Zoals eerder in dit artikel al te lezen was, zijn de kosten voor een windmolen op dit moment erg hoog en zijn er ook een aantal praktische zaken waar je rekening mee moet houden. Op dit moment zijn zonnepanelen de duurzaamste én voordeligste keuze voor het opwekken van je eigen energie.
Zonnepanelen zijn goedkoper in de aanschaf en hebben lagere installatiekosten. Zonnepanelen heb je dan ook sneller terugverdiend dan een windturbine voor thuis. Daarnaast hebben ze ook minder onderhoud nodig. Verder veroorzaken ze geen geluidsoverlast en zorgen ze niet voor horizonvervuiling. Ook zijn zonnepanelen een stuk praktischer en efficiënter dan een kleine windmolen, aangezien deze bijna altijd energie opwekken, ook op bewolkte dagen. Een kleine windmolen rendeert slecht als de wind niet of nauwelijks waait. Ontdek of jouw dak geschikt is voor zonnepanelen
Browserupdate aangeraden
Je browser wordt niet meer ondersteund. Gebruik Edge, Safari, FireFox of Chrome om Engie optimaal te kunnen gebruiken.
InternetExplorerWarning/SubTitle
- Chrome
- Firefox
- Safari
- Edge