Zonne-energie: een duurzame keuze
Niet alleen de overheid, maar ook de consument is steeds meer bezig met verduurzamen. Er wordt steeds meer van grijze energie afgestapt, waardoor plaatsgemaakt wordt voor groene energie, zoals wind- en zonne-energie. In dit artikel vertellen we je meer over zonne-energie: wat is het, wat zijn de voor- en nadelen en hoe kan ik zelf zonne-energie opwekken?
Wat is zonne-energie?
Zonne-energie wordt opgewekt door de warmte en licht die de zon geeft. Het is een groene energiebron doordat de voorraad nooit opraakt en er geen CO2 wordt uitgestoten bij het produceren van zonne-energie. Dit is wel het geval bij grijze energiebronnen, zoals steenkool en gas. Er zijn verschillende manieren om zonne-energie op te vangen, bijvoorbeeld door zonnepanelen of een zonneboiler.
Zonne-energie door zonnepanelen
Zonnepanelen zijn opgebouwd uit materiaal dat stroom geleidt wanneer er licht op schijnt. Dit materiaal wordt ook wel een zonnecel genoemd. De zonnecellen wekken gelijkstroom op, maar deze is nog niet gelijk geschikt voor gebruik. Daarvoor is een omvormer nodig. De omvormer zorgt ervoor dat de gelijkstroom wordt omgezet naar wisselstroom. Deze stroom is uiteindelijk bruikbaar voor je elektrische apparaten.
Zonne-energie door een zonneboiler
Een zonneboiler bevindt zich op het dak en vangt daar zonne-energie op. De buizen in de zonneboiler worden warm en geven deze warmte af aan het water dat er doorheen stroomt. In de zomerperiode kan een zonneboiler bijna al je warme water leveren. In de winter kan een zonneboiler niet zoveel warm water leveren, doordat er minder zonne-energie opgewekt kan worden. Om er alsnog voor te zorgen dat je niet koud hoeft te douchen, wordt warm water geleverd door een warmtepomp of hr-ketel.
Zonne-energie thuis
Om zonne-energie zelf thuis op te wekken, heb je dus zonnepanelen nodig. Tegenwoordig wordt hier steeds meer in geïnvesteerd. Zonnepanelen zijn in aanschaf prijzig, maar zorgen ervoor dat je bespaart op je energieverbruik en -kosten. Op termijn ben je dus voordeliger uit. Daarnaast draag je bij aan een meer CO2-neutrale samenleving wanneer je kiest voor zonne-energie.
Het is mogelijk dat je dak niet geschikt is voor zonnepanelen. Om alsnog groene energie te ontvangen kun je ervoor kiezen om te ‘ZonneDelen’. Je investeert dan in een duurzaam project, bijvoorbeeld het plaatsen van zonnepanelen op scholen. De opbrengst van het project wordt vervolgens verrekend met de investeerders, waardoor zij mee kunnen profiteren van de groen opgewekte stroom.
De voor- en nadelen van zonne-energie
Er zijn verschillende voor- en nadelen te noemen voor het kiezen voor zonne-energie. Wij hebben deze voor- en nadelen op een rij gezet, zodat je voor jezelf kunt vergelijken of zonne-energie mogelijk is in jouw woonsituatie.
Voordelen
Lagere energiekosten
Zonne-energie is lager in kosten dan energie die je geleverd krijgt van je energieleverancier. Je maandbedrag zal daardoor dalen.
Duurzame keuze
Bij het opwekken van zonne-energie komt geen CO2 vrij, wat van positieve invloed is op het klimaat.
Salderen
Salderen is het verrekenen van de stroom die je hebt afgenomen met de stroom die je hebt teruggeleverd. Dit doen we op de jaarrekening en/of eindafrekening. Naar verwachting wordt de salderingsregeling wel afgebouwd in de komende jaren.
Woningwaarde stijgt
Je woning krijgt een hoger energielabel wanneer je kiest voor zonne-energie. Een hoger energielabel zorgt ervoor dat je woning meer waard wordt.
Nadelen
Investering
Om zonne-energie op te wekken heb je zonnepanelen of een alternatief nodig. Deze producten zijn in aanschaf duur en vragen daarom om een investering. Aanbieders van zonnepanelen geven daarom steeds vaker de mogelijkheid om zonnepanelen in termijnen te betalen.
Niet elke woning geschikt
Een voorwaarde voor zonnepanelen is dat het dak van je woning geschikt moet zijn. Het dak moet daarvoor een minimale oppervlakte hebben en op het zuiden zijn gericht, anders kan er niet voldoende zonne-energie worden opgewekt.
Zonne-energie de beste optie?
Je kunt verschillende redenen hebben waarom je over wil stappen op zonne-energie, bijvoorbeeld het energielabel van je woning te verbeteren of rendement behalen. Weet je niet goed of zonne-energie dan de beste keuze is? Onze experts kijken graag met je mee en voorzien je van op maat gemaakt advies. Zo weet je zeker dat je de juiste stap zet in het verduurzamen van je woning met zonne-energie.
Veel gestelde vragen over zonne-energie
Zonne-energie bij ENGIE
Wanneer je kiest voor ENGIE, krijg je 100% groene stroom geleverd. Een deel van deze groene energie bestaat uit zonne-energie. Verspreid over heel Nederland vind je onze eigen zonneparken, die genoeg stroom opwekken voor een groot aantal huishoudens. Zet nu de stap naar duurzame energie!
Browserupdate aangeraden
Je browser wordt niet meer ondersteund. Gebruik Edge, Safari, FireFox of Chrome om Engie optimaal te kunnen gebruiken.
InternetExplorerWarning/SubTitle
- Chrome
- Firefox
- Safari
- Edge