Zelf energie opwekken met zonnepanelen

Zonnepanelen boven je slaapkamer: kan het kwaad?

Steeds meer mensen kiezen ervoor om zonnepanelen boven de slaapkamer te installeren. Dit roept vaak vragen op over de mogelijke effecten op het gebied van gezondheid en comfort. Op deze pagina vertellen we of hier risico’s aan hangen en bieden we praktische tips om eventuele nadelen te minimaliseren, zodat je zonder zorgen kunt profiteren van de voordelen van zonne-energie.

Zijn zonnepanelen boven je slaapkamer gevaarlijk?

De eerste vraag die vaak opkomt bij het plaatsen van zonnepanelen boven de slaapkamer, is of dit schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Uit een uitgebreid onderzoek van het RIVM blijkt dat de toepassing van zonne-energie geen invloed heeft op de gezondheid.

Hoewel omvormers, die de gelijkstroom van de zonnepanelen omzetten in wisselstroom, elektromagnetische velden (EMV) genereren, blijft de sterkte van deze velden ver onder de door de overheid gestelde blootstellingslimieten. Dit betekent dat er geen directe gezondheidsrisico's zijn verbonden aan het plaatsen van zonnepanelen boven je slaapkamer.

Geluidsoverlast  zonnepanelen

Een veelvoorkomende vraag bij zonnepanelen boven de slaapkamer is of deze geluidsoverlast kunnen veroorzaken. Omvormers die op de zonnepanelen zijn geïnstalleerd kunnen door trillingen een laagfrequent bromgeluid produceren. Dit geluid ontstaat vaak door de werking van de ventilator in de omvormer of door trillingen in het apparaat zelf.

In de meeste gevallen is dit geluid echter niet tot nauwelijks hoorbaar. Toch zijn er enkele manieren om eventuele geluidshinder te minimaliseren: 

  • Plaatsing van de omvormer: Zorg ervoor dat de omvormer zich in een ruimte bevindt waar je niet vaak verblijft, zoals een zolder of garage. Dit minimaliseert de blootstelling aan het geluid.
  • Gebruik van een micro-omvormer: In plaats van een traditionele omvormer kun je ook kiezen voor een micro omvormer. Deze produceert geen laagfrequent geluid en voorkomt dat je last hebt van brommen of zoemen. 
  • Betrouwbare installatie: Koop alleen gecertificeerde omvormers van gerenommeerde fabrikanten en werk samen met betrouwbare installateurs. Een correcte installatie kan veel problemen voorkomen.
Zonnepanelen_hellingshoek

Hoe beïnvloeden zonnepanelen de temperatuur?

Bij het installeren van zonnepanelen boven je slaapkamer is het goed om te weten dat de impact op de temperatuur in je slaapkamer meestal minimaal is. Zonnepanelen verminderen de hoeveelheid warmte die via je dak naar binnen komt, wat vaak juist helpt om de temperatuur in je woning te stabiliseren. In de meeste gevallen zal de invloed op de temperatuur in je slaapkamer dus beperkt zijn.

Desondanks zijn hier enkele tips om ervoor te zorgen dat je wooncomfort optimaal blijft:

  • Goede ventilatie: Zorg ervoor dat je dak goed geventileerd is. Dit helpt om de luchtstroom te bevorderen en voorkomt eventuele warmteophoping.
  • Isolatie van het dak: Investeer in goede isolatie van je dak en muren. Dit draagt bij aan een consistente temperatuur in je slaapkamer en kan helpen om eventuele temperatuurvariaties te minimaliseren.
  • Controleer de installatie: Laat je zonnepanelen installeren door een professionele installateur die ervoor zorgt dat de installatie correct en volgens de normen gebeurt. Dit draagt bij aan zowel de efficiëntie als het comfort in je woning.

 

Jouw dak geschikt voor zonnepanelen?

Zonnepanelen boven je slaapkamer bieden een veilige en duurzame manier om energie te besparen, met minimale impact op je gezondheid en comfort. Door te zorgen voor een goede installatie en gebruik te maken van hoogwaardige materialen, kun je er volledig van profiteren. Ben jij benieuwd of zonnepanelen voor jou interessant zijn? Doe hieronder dan de DakScan.

Doe de Dakscan