Zonnepanelen inzetten voor huishoudelijke apparaten
Energie uit zonnepanelen wordt via omvormers omgezet naar bruikbare stroom. Deze zelf opgewekte stroom kun je gebruiken voor je huishoudelijke apparaten. Bij huishoudelijke apparaten kun je denken aan de wasmachine, de wasdroger, de vaatwasser. Maar het is ook mogelijk om je zelf opgewekte stroom te gebruiken voor het opladen van je telefoon of laptop. Hoe meer van deze opgewekte energie je gebruikt voor je eigen huishouden, hoe meer rendement je uit zonnepanelen kunt halen.
Wanneer kan ik apparaten het beste aanzetten?
Wanneer er energie wordt opgewekt uit zonnepanelen, kun je deze het beste op dat moment zelf gebruiken. Van oudsher, toen dag- en nachtstroom nog een ding waren, werd aangeraden om energieslurpende apparaten ‘s nachts aan te zetten. Dan kon je namelijk gebruikmaken van het lagere energietarief. Maar bij zonnepanelen werkt dit anders. Wanneer je zonnepanelen hebt, is het het meest voordelig om je huishoudelijke apparaten aan te zetten op het moment dat je zonnepanelen energie opwekken, dus overdag. Zo voorkom je dat deze wordt teruggeleverd aan het netwerk.
Voor welke huishoudelijke apparaten zet ik mijn zonnepanelen in?
Voor de energie uit zonnepanelen zijn alle huishoudelijke apparaten geschikt. Vaak denken mensen aan de voor de hand liggende apparaten, maar er zijn nog veel meer apparaten die stroom vragen. Hieronder vind je een overzicht van de meest voorkomende apparaten:
- Wasmachine: natuurlijk ligt het aan de soort wasmachine, het ingestelde programma en de temperatuur van de was, maar over het algemeen verbruikt een wasmachine 1 kWh per wasbeurt.
- Wasdroger: het verbruik van een wasdroger is afhankelijk van het energielabel van de wasdroger, maar een wasdroger verbruikt gemiddeld tussen de 1 en 3 kWh per droogbeurt.
- Vaatwasser: een vaatwasser is ongeveer gelijk qua verbruik als een wasmachine en wasdroger met een verbruik van 1 kWh per vaat. Ook dit is afhankelijk van het energielabel van de vaatwasser.
- Elektrische auto: heb jij een elektrische auto en laad je deze thuis op? Dit kost gemiddeld 65 kWh per laadbeurt. Dit is afhankelijk van de capaciteit van de auto.
- Koelkast: het verbruik van een koelkast is afhankelijk van de leeftijd van je koelkast, welk energielabel de koelkast heeft en op welke plaats deze staat. Maar het dagelijkse verbruik kan oplopen tot 1 kWh.
Voor al deze apparaten is het dus rendabel om zonnepanelen te laten plaatsen en ook om deze apparaten aan te zetten op de momenten dat de zon schijnt. Voornamelijk tussen 11:00 uur ‘s ochtends en 3 uur ‘s middags wordt de meeste energie opgewekt. Zorg dus dat je op die piekmomenten je huishoudelijke apparaten aanzet om het beste rendement uit je zonnepanelen te halen.
Profiteer van voordelige zonne-energie
Het laten plaatsen van zonnepanelen heeft meerdere voordelen, waaronder een lagere energierekening. Daarnaast is het een stuk beter voor het milieu. Door efficiënt gebruik te maken van je zelf opgewekte stroom kun je optimaal profiteren van zonnepanelen. Met de zonnepanelen van ENGIE kun je tot wel € 750,- per jaar besparen op je energierekening. Benieuwd of jouw dak geschikt is voor zonnepanelen? Doe de DakScan.
Doe de online DakScanBrowserupdate aangeraden
Je browser wordt niet meer ondersteund. Gebruik Edge, Safari, FireFox of Chrome om Engie optimaal te kunnen gebruiken.
InternetExplorerWarning/SubTitle
- Chrome
- Firefox
- Safari
- Edge