Zonnepanelen op rieten dak

Het laten plaatsen van zonnepanelen is een goede manier om duurzame energie te benutten en je energiekosten te verlagen. Maar wat als je een rieten dak hebt? In dit artikel vertellen we je meer over het laten plaatsen van zonnepanelen op een rieten dak en wat de alternatieven zijn. 

Zonnepanelen op een rieten dak plaatsen: wel verstandig?

Wanneer je overweegt zonnepanelen op een rieten dak te plaatsen, zijn er twee mogelijkheden: op het riet of tussen het riet. Beide methoden brengen een aantal nadelen met zich mee. Wij lichten deze nadelen hieronder toe.

Zonnepanelen op het riet

Bij deze methode worden zonnepanelen direct op het rieten dak bevestigd. Dit betekent dat het riet gedeeltelijk wordt doorboord om de bevestigingssystemen van de zonnepanelen te installeren, waarna de panelen boven op het riet worden geplaatst. Nadelen hiervan:

  • Moeilijk onderhoud: Riet heeft regelmatig onderhoud nodig om in goede staat te blijven. Wanneer de zonnepanelen hier op zijn geplaatst, wordt het onderhoud veel lastiger. Het riet is moeilijk bereikbaar, waardoor het lastig is om inspecties en reparaties uit te voeren. Dit kan leiden tot verborgen problemen zoals rotting die moeilijk te verhelpen zijn zonder de panelen te verwijderen.
  • Risico op schade: Het bevestigen van zonnepanelen op het riet kan schade veroorzaken aan het dakmateriaal zelf. Onjuiste installatie of beweging van de panelen kan leiden tot breuken of andere schade aan het riet, wat kan resulteren in verhoogde onderhoudskosten en een kortere levensduur van het dak.
  • Beperkte toegang: Het onderhoud van de zonnepanelen zelf wordt ook moeilijker. Toegang tot de zonnepanelen is lastiger, wat problemen kan veroorzaken bij reiniging of reparaties.

Zonnepanelen tussen het riet

Bij deze methode worden zonnepanelen tussen de lagen riet geïnstalleerd. Dit betekent dat delen van het riet tijdelijk worden verwijderd om ruimte te maken voor de zonnepanelen. Het is ook mogelijk dat er een uitsparing wordt aangelegd op een plek waar nog geen riet aanwezig is. Nadelen van deze aanpak zijn:

  • Brandgevaar: Het grootste probleem bij deze installatiemethode is het verhoogde risico op brand. Riet is van nature brandbaar en de elektrische bedrading van de zonnepanelen kan het risico op brand aanzienlijk verhogen. Ook als je kiest voor een uitsparing is de kans aanwezig dat de warmte van de zonnepanelen zorgt voor brandgevaar. 
  • Verzekeringsproblemen: Veel verzekeringsmaatschappijen bieden geen dekking voor schade aan een rieten dak met zonnepanelen tussen het riet. Dit kan leiden tot complicaties bij schadeclaims en mogelijk extra kosten voor het herstellen van schade die normaal gesproken gedekt zou zijn door je verzekering.
  • Verhoogde onderhoudskosten: Net als bij de andere methode wordt ook het onderhoud van zowel het riet als de zonnepanelen bemoeilijkt. Dit zorgt voor hogere onderhoudskosten. 

Alternatief voor zonnepanelen op een rieten dak

Het laten plaatsen van zonnepanelen op een rieten dak brengt meerdere risico’s en complicaties met zich mee. Ook liggen de kosten voor het plaatsen en onderhoud vaak een stuk hoger. Een alternatief die je kunt overwegen is om zonnepanelen te installeren op bijgebouwen zoals op een garage, schuur of uitbouw (zonder riet). Deze gebouwen zijn vaak makkelijk toegankelijk en bieden een veiliger alternatief voor de installatie van zonnepanelen.

Beschik je niet over een geschikt bijgebouw? Er zijn in zo’n geval wel andere oplossingen. Je kan je bijvoorbeeld aansluiten bij een collectief die panelen op een sporthal of buurthuis plaatst. Of je koopt een deel van een groot zonnepark. 

Zonnepanelen op garage

Ontvang persoonlijk advies voor jouw situatie

Installeren van zonnepanelen op een rieten dak brengt aanzienlijke risico's met zich mee, zowel qua onderhoud als veiligheid. Wij raden aan om alternatieven te onderzoeken, zoals het plaatsen van zonnepanelen op bijgebouwen zonder riet, of om te kijken naar andere oplossingen om de risico's en complicaties te minimaliseren.

Twijfel je nog of je wel of geen zonnepanelen op je dak moet leggen? Wij geven je graag persoonlijk advies. 

Ontvang persoonlijk advies