Zonnepanelen uitschakelen bij negatieve stroomprijs
Wel of niet verstandig?
We wekken in Nederland steeds meer groene stroom op. Zo hebben steeds meer huishoudens zonnepanelen op hun dak en zijn er in de afgelopen jaren flink wat windparken bij gekomen. Dit is een goede ontwikkeling. De toename in de productie van groene stroom brengt ook uitdagingen met zich mee, zoals negatieve stroomprijzen. Deze komen steeds vaker voor. Wat houden deze negatieve stroomprijzen in? Wat betekent dit voor eigenaren van zonnepanelen? En hoe kunnen zij profiteren van of reageren op deze situatie? Lees hier meer.
Wat is een negatieve stroomprijs?
Een negatieve stroomprijs kan ontstaan op het moment dat het aanbod van elektriciteit hoger is dan de vraag. Dit kan gebeuren op dagen met veel wind of zon waarop windmolens en zonnepanelen veel energie opwekken, terwijl het verbruik relatief laag is. Er ontstaat dan een overschot van elektriciteit op het net. Aangezien energie niet altijd opgeslagen kan worden, kan het voor komen dat energieleveranciers ervoor kiezen om afnemers te betalen om deze overtollige energie te verbruiken. Zo wordt overbelasting van het elektriciteitsnet voorkomen. Dit gebeurt steeds vaker in landen waar veel groene stroom wordt opgewekt.
Geld verdienen met dynamisch energiecontract
Wanneer je een dynamisch energiecontract hebt, is het mogelijk om geld te verdienen op het moment dat de stroomprijzen negatief zijn. Als je merkt dat de energietarieven onder nul duiken, is het een goed moment om je huishoudelijke apparaten zoals de vaatwasser of wasmachine te gebruiken, of je elektrische auto op te laden. In plaats van te betalen, ontvang je dan een kleine vergoeding voor elke kWh die je verbruikt. Echter, als je energie teruglevert aan het net tijdens deze periodes, kan het zijn dat je een klein bedrag per kWh moet betalen, afhankelijk van het geldende stroomtarief.
Zonnepanelen uitschakelen bij negatieve stroomprijs
Wanneer je zonnepanelen hebt met een dynamisch energiecontract kan je ervoor kiezen om je zonnepanelen uit te schakelen bij een negatieve stroomprijs. Dit is pas financieel voordelig op het moment dat de negatieve stroomprijs lager is dan de energiebelasting, dus minder dan €0,1317. Op dit moment komt dit vrijwel niet voor. Dit kan in de toekomst nog wel veranderen, aangezien er steeds meer groene energiebronnen bijkomen.
Er zijn verschillende manieren om je zonnepanelen uit te schakelen op het moment dat er een negatieve stroomprijs is. Zo kun je in de groepenkast de groep van de zonnepanelen uitschakelen. Daarnaast zijn er ook omvormers die een aparte knop bevatten waarmee je de omvormer kunt uitzetten. Verder is het bij enkele omvormers ook mogelijk om je zonnepanelen automatisch op afstand uit te schakelen of het vermogen van je zonnepanelen automatisch terug te schroeven. Het wordt echter niet aanbevolen om je zonnepanelen uit te schakelen bij een negatieve stroomprijs. De omvormer krijgt dan namelijk te maken met piekbelasting, dit heeft negatieve invloed op de levensduur van je zonnepanelen.
Negatieve stroomprijs en de energietransitie
De energietransitie is de overgang van fossiele brandstoffen naar duurzame energie. We zijn al goed op weg met het opwekken van groene stroom. Zo komen er steeds meer wind- en zonneparken bij en kiezen steeds meer huishoudens ervoor om zonnepanelen op hun dak te laten plaatsen. De negatieve stroomprijzen kunnen een negatieve invloed hebben op deze energietransitie, omdat het opwekken van windenergie en zonne-energie hierdoor minder rendabel is. Het is dus belangrijk om op een slimme manier met ons stroom om te gaan om ervoor te zorgen dat de energietransitie goed verloopt. Hierbij kun je denken aan het opslaan van je opgewekte stroom of juist direct je stroom te gebruiken op het moment dat het wordt opgewekt.
Dynamisch energiecontract van ENGIE
Op dit moment bieden wij bij ENGIE nog geen dynamisch energiecontract aan. Wel onderzoeken we de mogelijkheden voor de toekomst. Wil jij er als eerste bij zijn wanneer wij dit contract gaan aanbieden? Download dan alvast onze gratis energie-app. Zo ben jij er zeker van dat je niks mist. Je hoeft geen klant te zijn van ENGIE om gebruik te kunnen maken van onze slimme meter app.
Browserupdate aangeraden
Je browser wordt niet meer ondersteund. Gebruik Edge, Safari, FireFox of Chrome om Engie optimaal te kunnen gebruiken.
InternetExplorerWarning/SubTitle
- Chrome
- Firefox
- Safari
- Edge