Zonnepanelen uitzetten bij een negatieve stroomprijs
Zonnepanelen uitzetten?
De veranderingen op de energiemarkt kunnen veel vragen oproepen bij huishoudens met zonnepanelen. Een van deze veranderingen zijn de terugleverkosten: kosten die huishoudens betalen voor teruggeleverde stroom. Mensen zouden zich kunnen afvragen of het nog wel rendabel is om zonnepanelen te hebben en of ze hun zonnepanelen niet beter kunnen uitzetten. Wij vertellen je hier graag meer over op deze pagina.
Wat zijn terugleverkosten?
Als je met je zonnepanelen stroom opwekt en zelf niet direct gebruikt, lever je dit terug aan het energienet. Hiervoor betaal je zogenaamde terugleverkosten: kosten die je betaalt voor het terugleveren van stroom. Dit is nodig om de kosten voor energieleveranciers voor het opvangen van deze extra zonne-energie te dekken. Lees hier meer over waarom dit nodig is en hoe dit werkt.
Zonnepanelen uitzetten als oplossing
Geld betalen voor het leveren van stroom aan de energiemaatschappij. Dat is natuurlijk niet wat je wil. Daarom vragen veel mensen zich af of ze, wanneer ze gaan terugleveren, niet beter hun zonnepanelen kunnen uitschakelen. Op zich een logische gedachte, maar zo werkt het in de praktijk niet. Als je je zonnepanelen namelijk uitzet, kun je zelf ook geen gebruik meer maken van zonne-energie. Dit zorgt ervoor dat je weer meer gaat betalen.
Zonnepanelen alleen uitschakelen bij negatieve stroomprijs
Het uitzetten van je zonnepanelen zou alleen rendabel kunnen zijn bij een negatieve stroomprijs. De prijs van stroom is negatief op het moment dat er sprake is van een overschot op het elektriciteitsnet. Dit gebeurt als er meer energie wordt opgewekt dan dat er wordt gebruikt, bijvoorbeeld op een dag met een strakblauwe lucht of een harde wind. In deze situatie daalt de stroomprijs soms onder nul en dan spreken we van een negatieve energieprijs. Dit kan alleen als je een dynamisch energiecontract hebt. Je betaalt dan de actuele marktprijs voor stroom, in plaats van een vooraf afgesproken bedrag. Mocht je ervoor kiezen om de zonnepanelen uit te schakelen, dan kan dit op verschillende manieren. Zo kun je de groepenkast van de groep van de zonnepanelen uitschakelen. Ook zijn er omvormers met een knop waarmee je ze kunt uitzetten. Het wordt echter niet aangeraden: de omvormer krijgt namelijk te maken met piekbelasting, wat negatieve invloed op de levensduur van je zonnepanelen kan hebben. Daarnaast is het bij een aantal systemen niet eenvoudig om ze soms even aan en uit te zetten. Raadpleeg altijd de handleiding, iedere installatie kan verschillen in stappen die nodig zijn om een zonnepaneel uit te zetten.
Alternatieven voor het uitzetten van zonnepanelen
Gelukkig zijn er ook andere oplossingen om je kosten zo laag mogelijk te houden. Dat doe je door je opgewekte energie slim te gebruiken. Dan neem je minder stroom af en lever je minder stroom terug. Bovendien is het ook nog eens goed voor het milieu. Hieronder lichten we de verschillende alternatieven toe:
- Duurzame energie opslaan met een thuisbatterij: met de thuisbatterij kun je jouw opgewekte zonne-energie opslaan en op latere momenten weer gebruiken. Zo voorkom je dat je terugleverkosten hoeft te betalen en ben je minder afhankelijk van het elektriciteitsnet.
- Zet apparaten die veel verbruiken overdag aan: dit zijn bijvoorbeeld de vaatwasser, droger of wasmachine. Let er wel op dat je deze apparaten na elkaar aanzet, en niet tegelijk. Dan bestaat namelijk de kans dat je weer meer verbruikt dan dat je opwekt.
- Pas je energieverbruik aan op de piekmomenten: probeer de door zonnepanelen opgewekte stroom zoveel mogelijk overdag te gebruiken, en het liefst als de zon schijnt.
- Maak gebruik van Slim Laden: ben je in het bezit van een elektrische of hybride auto? Het is verstandig om deze op de meest optimale momenten op te laden. Dit kan met behulp van Slim Laden.
Browserupdate aangeraden
Je browser wordt niet meer ondersteund. Gebruik Edge, Safari, FireFox of Chrome om Engie optimaal te kunnen gebruiken.
InternetExplorerWarning/SubTitle
- Chrome
- Firefox
- Safari
- Edge