Blog

Heeft een energielabel ook impact op het biedgedrag van woningzoekers?  

De waarde van een huis wordt door meerdere factoren bepaald. De locatie, de woonoppervlakte en natuurlijk de vraag vanuit woningzoekers. Is een specifiek type woning binnen een bepaalde regio heel populair? Dan zullen er meerdere woningzoekers bieden, wat de kans op overbieden natuurlijk verder vergroot. Maar heeft een energielabel ook impact op het biedgedrag van woningzoekers? 

Wat is op dit moment de invloed van energielabels op de huizenprijzen?

In 2023 werd duidelijk dat het effect van energielabels op huizen groter is dan vaak gedacht wordt. Dit kwam naar voren uit een onderzoek van het Kadaster. Wat bleek? Hoe beter het energielabel, hoe hoger de gemiddelde verkooprijs van een huis.

Woningzoekers zijn dus meer gaan betalen voor woningen met een beter energielabel. Het verschil in waarde tussen een woning met energielabel A en G is gestegen van € 60.000 in 2020 naar maar liefst € 140.000 in 2023. Een flinke toename die natuurlijk ook te maken heeft met de woningmarkt waar vraag het aanbod overstijgt.  


 

Image

Het energielabel meenemen in je biedstrategie

Een energiezuinig huis is aantrekkelijk omdat je aan de ene kant op energiekosten bespaart, en aan de andere kant profiteert van een woning die meer waard wordt. Op een woningmarkt waar de vraag sneller stijgt dan dat er aanbod bijkomt, zijn stijgende huizenprijzen een logisch gevolg. Maar die waardeontwikkeling kan voor een woning met een goed energielabel (A, B en C) net wat groter zijn. 

Het Kadaster merkte verder uit de cijfers op dat particuliere woningeigenaren steeds meer huizen met goede energielabels en steeds minder huizen met slechte energielabels bezitten. Woningeigenaren die hun woning met een slecht energielabel (F, G) te koop zetten vallen dus eerder op: in negatieve zin.

Woningzoekers die van plan zijn te bieden kunnen dit meenemen in hun biedstrategie. Zo is het verstandig om de energiebesparing in kaart te brengen. Hoeveel kan een energiezuinig huis je besparen op maandelijkse basis? Handig om te weten vóór je een openingsbod plaatst.

Als woningzoeker heb je altijd de mogelijkheid om je bod toe te lichten aan de verkopende partij. Als een woning een slecht energielabel heeft, kan je een lager bod daardoor rechtvaardigen. Een lager bod betekent overigens niet automatisch onderbieden. Weet je dat er in de toekomst flinke renovatiekosten aankomen omdat je het huis wil verduurzamen? Dan kan het dus goed zijn om te melden dat jouw bod om deze reden lager is.

Hoeveel je moet overbieden of onderbieden is van tevoren lastig te bepalen. Kritisch kijken naar het energielabel brengt daar helaas geen verandering in. Wel kan goed onderzoek naar het energielabel meer inzicht bieden in toekomstige maandlasten en eventuele renovatiekosten. 

Heeft het energielabel effect op je budget?

Wanneer je je biedstrategie formuleert is het belangrijk om rekening te houden met je budget. Wat kan je betalen? En wat wíl je betalen? Ga daarom eerst goed na wat je financiële mogelijkheden zijn.

Veel hypotheekverstrekkers bieden gunstigere voorwaarden aan voor huizen met een beter energielabel. Denk aan lagere rentepercentages of extra leenmogelijkheden voor energiebesparende maatregelen. Dit kan woningzoekers motiveren om meer te bieden op huizen met een goed energielabel. Interessant dus om dit vooraf te checken.

Een huis kopen met de beste isolatie, zonder gas en met zonnepanelen op het dak klinkt natuurlijk heel aantrekkelijk. Maar: dit zijn vaak ook de duurdere huizen.  Banken weten dit en bieden daarom duurzaamheidshypotheken aan, ook wel groenhypotheken genoemd. Deze hypotheken bieden speciale voorwaarden. Zo betaal je bij een duurzaamheidshypotheek bijvoorbeeld geen ‘gewone’ rente maar ‘duurzame’ rente. De duurzame rente ligt vaak wat lager en kan dus zorgen voor lagere maandlasten. Wel is het belangrijk om verschillende hypotheekverstrekkers met elkaar te vergelijken.

Ook is het slim na te gaan welke subsidies en financieringsmogelijkheden beschikbaar zijn voor woningeigenaren die hun huis willen verduurzamen. Een goed voorbeeld is de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE). Door deze subsidie kunnen woningzoekers een deel van de kosten voor energieoplossingen vergoed krijgen.

Door deze subsidies en financieringsmogelijkheden te benutten, kunnen woningzoekers dus niet alleen hun maandelijkse energiekosten verlagen, maar ook profiteren van een hogere woningwaarde op de lange termijn.