Blog

Energiezuinig douchen? 5 tips

Renee Kirkenier: "Energie krijg ik van eerlijkheid, positiviteit en delen. En ik schrijf graag. Vooral over energie besparen, want dat doen we thuis zoveel mogelijk. Het komt allemaal samen in mijn blog."

Hou jij van een verkwikkende douche? Zo’n douche is vaak net wat je nodig hebt, de ene keer verfrissend, de andere keer comfortabel warm. Wil je lekker douchen en tegelijkertijd besparen op je energiekosten? Dan hebben we 5 heel verschillende tips voor je: van goedkope en eenvoudige manieren om te besparen tot duurdere, technische oplossingen. Voor ieder wat wils!


Een paar cijfers over douchen

In de meeste huishoudens zorgt een combiketel op gas voor zowel verwarming als warm water. De genoemde besparingen gelden dan ook voor een gasgestookte combiketel. Van het totale gasverbruik van jouw combiketel gaat zo’n 20% naar warm water en maar liefst 80% daarvan stroomt uit de douche. Ieder huishouden, en dan hebben we het over gemiddeld maar 2,2 personen, gebruikt èlke dag 110 liter douchewater! En ieder jaar verbruiken we daarvoor ongeveer 235 m3 gas. Gemiddeld douchen we zo’n 9 minuten per keer.

Valt je dat mee of tegen? Ter vergelijking: als we met z’n allen 1 minuut douchen verbruiken we evenveel gas als 145.000 huishoudens! Toch bespaar je met douchen nog altijd de helft aan warm water ten opzichte van een bad. Ga je liever in bad, denk dan eens aan isolatie van het bad of overweeg bij aanschaf een kleiner model.

1. Korter douchen

De eenvoudigste manier om warm water te besparen is korter douchen. En dat kost niks. Maar zet jij een wekker als je gaat douchen? Sta je net lekker onder de douche, hoofd vol shampoo, gaat de wekker… brrr! Als je toch wilt bepalen hoe lang je gaat douchen, koop dan een waterdichte zandloper of ‘douchecoach’. Die zijn niet duur en – zonder alarm – een stuk relaxter dan een wekker. 1 minuut korter douchen scheelt al gauw 4.500 liter warm water en 25 m3 gas per jaar. Een besparing van 10%, maar wel voor elke minuut.

2. Waterbesparende douchekop

Een betaalbare oplossing is de waterbesparende douchekop of spaardouche. Die kun je bij elke bouwmarkt of sanitairwinkel kopen. Kijk goed op de verpakking, er moet staan dat de douchekop minder dan 7 liter water per minuut doorlaat. De besparing zit ‘m in het feit dat het water langzamer doorstroomt. Wil je weten of je al een spaardouchekop hebt? Je kunt jouw douchekop eenvoudig testen, hoe je dat doet lees je op Milieu Centraal bij Bespaartips warm water. Een waterbesparende douchekop betekent jaarlijks zo’n 9.200 liter minder warm water en 55 m3 minder gas. Je bespaart ruim 20%.

3. Kranen die water besparen

Een thermostaatkraan is niet alleen comfortabel en veilig, maar geeft ook sneller water op de juiste temperatuur. Je bespaart doordat er minder water ongebruikt wegstroomt. Ook een kraan met één greep voor warm en koud water – de eengreepsmengkraan – mengt gemakkelijker. Zo voorkom je dat er ongemerkt warm water wordt verspild. Nieuwe kranen hebben meestal een mondstuk met volumebegrenzer. Vraag ernaar in de winkel of neem het oude mondstuk mee en vervang die door een nieuwe. Dit kun je bij alle kranen doen. Het kost weinig en je bespaart er veel warm water en gas mee, zonder dat je daar iets van merkt.

4. Wtw-douche

Minder bekend is de wtw-douche. De afkorting wtw betekent warmteterugwinning. Warm water verdwijnt niet zomaar door het afvoerputje, want de warmte-terugwin-douche gebruikt die warmte om er koud water mee voor te verwarmen. Je ketel hoeft veel minder hard te stoken om het water op temperatuur te krijgen. Aanvoer en afvoer van water zijn uiteraard strikt gescheiden. De verticale douchepijp-wtw heeft bijvoorbeeld een dikkere leiding. Rondom de watertoevoer zit een extra buis waardoor het afvoerwater loopt. Maar douche-wtw’s zijn er ook voor in de douchebak of douchegoot. Krijg je een nieuwe badkamer of ga je verbouwen? Informeer dan eens naar een wtw-douche, daarmee bespaar je ruim 30% gas. Meer informatie vind je op Milieu Centraal: Douche-wtw.

5. Zonneboiler

De zonneboiler wordt al veel langer en vaker toegepast. Wellicht heb jij er zelfs al één. Een zonneboiler levert warm water dankzij zonnewarmte, zoals een zonnepaneel stroom levert. Hoe werkt het? Een zonnecollector op je dak vangt de warmte van de zon op en brengt die warmte naar het voorraadvat of de boiler. Als het nodig is, verwarmt jouw combiketel na om het water op temperatuur te krijgen. Er zijn verschillende soorten collectoren. De vlakke plaat collector is waarschijnlijk de bekendste en lijkt als twee druppels water op een zonnepaneel. In ieder geval is een zonneboiler milieuvriendelijk en bespaart veel energie. Zijn jullie thuis met z’n vieren? Dan bespaar je met een zonneboiler per jaar al gauw 230 m3 gas. Dat is bijna de helft van je energieverbruik voor warm water!

Het leuke van al deze tips is dat je niks inlevert op comfort. Je doucht net zo lekker en merkt het alleen in je portemonnee. Je bespaart op je energiekosten. Bovendien help je het milieu door minder water te gebruiken en is er minder CO2-uitstoot voor gaswinning.