Blog

Stefan gaat de strijd aan met de winterkou

Een winter lang was het onaangenaam koud in huis. Iedere ochtend haastte Stefan zich rechtstreeks naar de thermostaat. Nog een winter opstaan in de kou zag hij echt niet zitten. De kersverse vader liet daarom zijn huis isoleren. Wij zijn gaan kijken of hij klaar is voor de aankomende winter.

Een koude winter

Sinds februari 2018 woont Stefan in een vrijstaande jaren 70 woning in Maarheeze. Samen met zijn vrouw en acht maanden oude zoon.Ondanks dat het huis hun hart sneller liet kloppen, werd het wel heel snel koud in de nacht. “Afgelopen winter heb ik gemerkt dat de temperatuur te veel zakt ‘s nachts en het comfort in de avond minder was.” Stefan was pas net klant bij ENGIE toen hij een nieuwsbrief van ze ontving. “Ik kreeg een gratis en vrijblijvend adviesgesprek aangeboden. Door de ervaring van die winter had ik daar wel interesse in.”

Adviesgesprek aan huis

Voor het adviesgesprek stuurde ENGIE een expert van Pluimers langs. Zoals verwacht kon hij zijn wooncomfort flink verbeteren. “De expert vertelde dat ik het warmteverlies kon beperken met vloerisolatie.” Ook het glas van zijn woning vervangen was een optie. “Naast dat ik met isolatieglas minder last heb van koudeval werkt het ook energiebesparend.” De zolder gebruikt hij op dit moment al als wasruimte en logeerkamer. “Vijf jaar geleden is het dak geïsoleerd. Wel zo fijn, want hierdoor kan ik de zolder gebruiken als extra leefruimte.” Hij koos er uiteindelijk voor uit kostenoverweging om eerst spouwmuurisolatie te laten plaatsen. “Aangezien het een vrijstaande woning is en de twee zijgevels uit flink spouwmuren bestaan, was hierop de grootste besparing mogelijk.” De terugverdientijd van spouwmuurisolatie bleek in vergelijking met vloerisolatie in het geval van Stefan zelfs twee keer zo snel.

Investering in wooncomfort

Doordat hij minder warmte verliest, daalt zijn gasverbruik en door de lagere energiekosten verdient hij zijn investering terug. Vooral de snelle terugverdientijd vond Stefan interessant. “De spouwmuurisolatie is in nog geen vijf jaar terugverdiend. Dat vind ik een betere investering dan geld op een spaarrekening zetten.
”Helaas was er destijds geen subsidie mogelijk vanuit de Rijksoverheid of gemeente, maar dat weerhield hem niet om te gaan isoleren. “Ook zonder subsidie vond ik de kosten laag en de terugverdientijd kort genoeg.” Per jaar bespaart Stefan namelijk 400 tot 500 euro op zijn energierekening. Dat is zo’n 40 euro per maand. Ondanks dat de isolatie pas net twee maanden geleden is aangebracht, voelt Stefan al duidelijk verschil. “Voor de isolatie zat er een kou op de muur. Terwijl de kachel op 20 à 21 graden stond. Daarnaast daalt de temperatuur in huis in de nacht niet verder dan zeventien graden.”

Installatie zonder overlast

Om 8.00 uur zijn ze begonnen met het isoleren en om 14.30 uur waren ze weer weg. “Mijn vriendin was thuis en die heeft er geen last van gehad.” Zelfs het boren van de gaten in de muur om de spouw te vullen zorgde niet voor overlast. “In de ochtend begonnen ze met boren. Dit hoor je, maar het was niet zo vervelend dat ze het huis uit moest. Mijn zoon van acht maanden sliep er gewoon doorheen.” Toen ze klaar waren heeft Pluimers alles opgeruimd. De gaten die nodig waren zijn netjes door ze weggewerkt. “De volgende ochtend kon ik niet meer zien waar ze hadden geboord. Er zit totaal geen kleurverschil in de voegen.”

Toekomstplannen

Stefan zit er deze winter weer warmpjes bij. Hij heeft dan ook de smaak te pakken en is aan het kijken wat zijn volgende stap wordt. “Ik heb gekeken naar zonnepanelen, maar deze zijn op dit moment voor ons niet interessant. Ons stroomverbruik is laag en de terugverdientijd is hierdoor lang.” Voor nu heeft hij zijn pijlen gericht op het plaatsen van isolatieglas en vloerisolatie. De kans dat hij blijft verduurzamen lijkt dan ook groot. “Ik vind het interessant om te kijken hoe je kunt besparen op je vaste lasten. Als je het geld beschikbaar hebt, vind ik het verduurzamen van je huis een goede investering.”