Blog

Een warmtepomp in een oud huis

Energiemonitoring

Veel mensen vragen zich af een warmtepomp in een oud huis kan worden geplaatst. Dit kan in veel gevallen prima. Het huis moet echter wel voldoen aan bepaalde eisen, zoals goede isolatie en het juiste verwarmingssysteem. We leggen graag uit hoe dit werkt.

Wanneer werkt een warmtepomp het meest efficiënt?

Een warmtepomp haalt warmte uit lucht, bodem of grondwater en zet dit om in energie om het huis mee te verwarmen. Niet elke woning is even geschikt voor een warmtepomp. Er zijn twee belangrijke factoren die bepalen hoe goed een warmtepomp in een woning kan werken. De eerste is de isolatiewaarde van een huis: bij een hoge isolatiewaarde werkt een warmtepomp efficiënter. Goede isolatie is dus een belangrijke voorwaarde. Hoe beter de isolatie is, hoe minder warmte je verliest en hoe minder hard de warmtepomp hoeft te werken. Als de isolatie niet voldoende is, verlies je veel warmte en moet de warmtepomp onnodig hard werken om de temperatuur in de woning te behouden.

De tweede belangrijke voorwaarde is het gebruikte verwarmingssysteem. Een warmtepomp werkt het beste met lage temperatuur verwarming zoals vloerverwarming. Een warmtepomp verwarmt namelijk op een lagere temperatuur dan de cv ketel, ongeveer 55 graden. De hybride warmtepomp is de enige warmtepomp die kan worden aangesloten op hoge temperatuur verwarming.

Duurzame oplossingen in een oud huis

De meeste huizen die voor 1975 zijn gebouwd zijn onvoldoende geïsoleerd en werken vaak met hoge temperatuur radiatoren. In deze situatie kan een warmtepomp eigenlijk geen goed rendement halen. Bij oude woningen is het daarom vaak verstandiger om eerst de isolatie te verbeteren voordat men een warmtepomp aanschaft. Er valt veel winst te behalen in het isoleren van het dak, spouwmuur, vloer, ramen of kruipruimte.

Welke type warmtepomp in een oud huis?

Wanneer jouw woning voldoende is geïsoleerd kun je alsnog een warmtepomp aanschaffen, ook in een oude woning. Een oud huis dat voor 1992 gebouwd is heeft nog enkele aanpassingen nodig voordat een warmtepomp rendabel is. De meeste huizen die na 1992 gebouwd zijn, zijn geschikt voor een hybride warmtepomp. In dit geval kun je het beste kiezen voor de hybride warmtepomp.

Een hybride warmtepomp werkt samen met de (aanwezige) HR cv ketel in jouw woning. Bij lage temperaturen kan de cv-ketel bijspringen om het huis te verwarmen. Dit hybride systeem is aan te sluiten op bestaande leidingen, wat de installatie minder complex maakt. Als jij hoge temperatuur radiatoren hebt, kun je die vaak behouden. Met de hybride warmtepomp verminder je jouw gasverbruik aanzienlijk.

Doe de online warmtepompcheck

Welke aanpassingen zijn er nodig voor een warmtepomp in een oud huis?

De grootste aanpassing voordat een warmtepomp in een oud huis geplaatst kan worden is het verbeteren van de isolatie. Hiervoor heb je verschillende opties. Een oud huis dat voor 1920 gebouwd is, heeft in de meeste gevallen geen spouwmuur. Bij deze woningen zal de buiten- of binnenmuur geïsoleerd moeten worden, wat een erg grote ingreep is. Een warmtepomp in een oud huis dat tussen 1930 en 1975 gebouwd is, is al mogelijk wanneer de spouwmuur volledig geïsoleerd wordt.
Woningen tussen 1975 en 1992 beschikken soms wel over spouwmuurisolatie, maar meestal niet voldoende voor een warmtepomp. Verder kun je ook het dak, de vloer, de ramen of de kruipruimte isoleren. Voor het plaatsen van een warmtepomp is het soms nodig dat leidingwerk of radiatoren worden aangepast of vervangen.

 

Welke isolatie heb ik nodig?